E-Dergi Oku 
ROKA YALITIM
BOSTÄ°K

KÜB Yönetim Kurulu Başkanı Suat Seven: "Avrupa'nın En Büyük Beton Katkı Pazarı: Türkiye"

KÜB Yönetim Kurulu Başkanı Suat Seven: "Avrupa'nın En Büyük Beton Katkı Pazarı: Türkiye"

13 Şubat 2019 | SÖYLEŞİ
179. Sayı (Åžubat 2019)
2.035 kez okundu

Beton ve Harç Kimyasal Katkı Maddeleri Üreticileri DerneÄŸi, diÄŸer adıyla Katkı Üreticileri BirliÄŸi (KÜB), geçtiÄŸimiz aylarda gerçekleÅŸtirdiÄŸi OlaÄŸan Üstü Genel Kurul ile yeni Yönetim Kurulunu seçti. Seçim sonrası KÜB Yönetim Kurulu BaÅŸkanlığında, BASF Türk Kimya Genel Müdürü Suat Seven bayrağı devraldı. KÜB Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Suat Seven ile Katkı Üreticileri BirliÄŸi ve sektörü konuÅŸtuk. Avrupa’nın hacimsel olarak en büyük beton ve beton katkı pazarının Türkiye olduÄŸunu söyleyen Seven, “Pazarın büyüklüÄŸüne iliÅŸkin verilere bakıldığında üretim, istihdam ve ihracat kapasitesi açısından katkı sektörünün ekonomiye getirisi daha net anlaşılabilir” diyor...

YALITIM: KÜB ile ilgili kısaca bilgi verebilir misiniz?

SUAT SEVEN: KÜB’ün ön kuruluÅŸ süreci 1996 yılında baÅŸladı. Tam kuruluÅŸu 1998 senesinde gerçekleÅŸti. BeÅŸ beton katkı malzemesi üreticisi ÅŸirket bir araya gelerek KÜB’ü kurmuÅŸlardı. Bugün KÜB, pazarın en önemli aktörleri olan sekiz firmayı bünyesinde bulunduran bir birlik haline geldi. Katkı Üreticileri BirliÄŸi, Türkiye’nin ilk ve tek kimyasal katkı maddeleri üreticileri derneÄŸidir.

DerneÄŸin amacı, beton ve harç kimyasal katkı maddeleri üreticilerini bir çatı altında toplayarak aralarında koordinasyonu ve geliÅŸmeleri saÄŸlamak; üretimin evrensel kalite ölçülerine, ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak, kamu ve toplum yararı doÄŸrultusunda gerçekleÅŸtirilmesine katkıda bulunmak; ilgili tüm kiÅŸi ve kuruluÅŸlara teknik, ekonomik ve sosyal yönden rehberlik yaparak tüketiciyi bilinçlendirmektir. DerneÄŸimiz üyeleri ve gerekse üyelerinin mensubu bulunduÄŸu kuruluÅŸlarla bu konuda faaliyet gösteren sair kuruluÅŸlar tarafından imali ve satışı yapılan beton, harç ve çimento katkı maddelerinin normlara uygunluÄŸunu takip ve tetkik etmek amacıyla örgütlenmiÅŸtir.

KurulduÄŸumuz yıllarda, beton imalatında kimyasal katkı kullanılması neredeyse özel bir durum iken günümüzde hem pratikte hem de ilgili standartlarda kimyasal katkılar betonun vazgeçilmez bileÅŸenleri haline geldiler. Her platformda katkının önemini anlatmak üzere çalışmalar yapıyoruz.

Ülkemizde ve dünyada son 20 yılda inÅŸaatı mümkün olan birçok olaÄŸanüstü yapının beton imalatı esnasında karşılaşılan zorluklar, beton kimyasal katkı teknolojisinin saÄŸladığı özellikler sayesinde aşılabildi. Beton katkıları, beton yapılarda yüksek mukavemet, dayanım, geçirimsizlik gibi özellikleri saÄŸladığı gibi, çok uzun ve yüksek mesafelere pompalanabilmeye, çok farklı kalıp ÅŸekillerinde, çok soÄŸuk ve çok sıcak havalarda beton dökülmesine imkan tanıyor. Aynı zamanda yapıların sürdürülebilirliÄŸine de katkı saÄŸlıyorlar.

Tüketiciye teknolojisi yüksek, kaliteli ürünler saÄŸlamak amacı ile Beton, Harç ve Çimento Katkı üreticilerini bir araya getiren ve Avrupa Katkı Üreticileri Federasyonu içerisinde Türkiye’yi temsil eden çatı kuruluÅŸumuz, 2008 yılında EFCA (Avrupa Beton Katkıcıları Federasyonu) üyesi oldu. Bugün de ilk günkü heyecanla beton ve inÅŸaat sektörünün tüm paydaÅŸlarına hizmet vermeye devam ediyoruz.

YALITIM: DerneÄŸin üye profili hakkında bilgi verebilir misiniz?

SUAT SEVEN: TüzüÄŸümüz gereÄŸi beton, çimento ve harç kimyasal katkı maddesini Türkiye’de üretiyor olmak, sektör için genel uygulama düzeyine ulaÅŸmış Kalite Yönetim Sistemi, Çevre Yönetim Sistemi, Ä°ÅŸ SaÄŸlığı GüvenliÄŸi Sistemi ve benzer amaçlara yönelik, ülke ve sektör genelinde kabul görmüÅŸ sistemleri kurmuÅŸ olmak ve yeterli donanımda laboratuvarlara sahip olmak gibi üyelik ÅŸartlarımız var. Üye firmalarımız, sektörün en büyük üreticileri ve pazarın yaklaşık yüzde 80’ine hakim durumdalar. DerneÄŸimizin üyeleri alfabetik sıra ile BASF Türk Kimya, CHRYSO Katkı Malzemeleri, DRACO Yapı Kimyasalları, FOSROC IDEA Yapı Kimyasalları, Ä°KSA Beton Katkıları, POLÄ°SAN Kimya, SÄ°KA  Yapı Kimyasalları ve MAPEI Yapı Kimyasalları’dır. Üye olmayan diÄŸer sektör firmalarını da derneÄŸimiz çatısı altında toplanmaya ve birlikte çalışmaya davet ediyoruz.

YALITIM: DerneÄŸin yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi verebilir misiniz?

SUAT SEVEN: Her zaman Türkiye’de uygulaması yeni ve güncel olan konuları takip ediyoruz. Bu çalışmaların içerisinde gönüllü olarak yer alıyoruz. ÖrneÄŸin, beton yollar ve beton sektörü, diÄŸer birlik ve kuruluÅŸların olduÄŸu gibi KÜB’ün de ana gündem maddelerinden biri. Karayollarının Beton Yollar ÅŸartnamesi hazırlanırken çalışmaların içerisinde aktif ÅŸekilde yer alınmıştır. Bu ve benzeri projeler ile aÅŸağıda yer alan baÅŸlıklarda gönüllü olarak yer almaya devam edeceÄŸiz.

Karayolları, DSÄ°, TCDD ve diÄŸer kurumlar ile beton katkılarını ilgilendiren; standartların güncellenmesi, yeni ve geliÅŸen/deÄŸiÅŸen teknolojilerin ilgili birimlere de anlatılması gibi konularda çalışmaların baÅŸlatılmasını saÄŸlıyoruz ve içerisinde yer alıyoruz. Üyesi olduÄŸumuz Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu tarafından organize edilen, üniversitelerin ilgili bölümlerine yönelik seminerlerde beton katkı teknolojilerini anlatıyoruz. EÄŸitim kurumları tarafından gelen talepler doÄŸrultusunda güncel beton teknolojileri, Türkiye yapı mevzuatlarındaki deÄŸiÅŸiklikler ve katkılara yönelik bilgileri paylaşıyoruz. THBB tarafından düzenlenen Laboratuvar Teknisyenleri Kursları’na sponsorluk ve EÄŸitim DesteÄŸi ile sektöre yönelik bilinçlendirme çalışmalarına katkı saÄŸlıyoruz.

DerneÄŸimizin üyesi firmaların, güçlü teknik donanıma sahip temsilcilerinin oluÅŸturduÄŸu KÜB Teknik Komitesi, sektörün gereksinimi olarak inovatif gündemi takip ediyor ve bilgilendirme yazıları, sunumlar hazırlayarak ve ilgililerle paylaÅŸarak çok önemli çalışmalara imza atıyor. KÜB Teknik Komitesi’nin hazırladığı yazıları E Bülten üzerinden paylaşıyoruz.

Ayrıca sürdürülebilir çevre politikalarını önemsiyoruz. Çevresel Ürün Beyanı üzerine çalışıyoruz. Beton katkılarında, üyesi olduÄŸumuz Avrupa Beton Katkıcıları Federasyonu EFCA’nın model EPD’leri (Çevresel Ürün Beyanı) üyelerimiz tarafından beyan ediliyor. Böylece ÅŸu an için ülkemizde gönüllülük noktasındaki EPD’leri, Avrupa ile eÅŸ zamanlı olarak uyguluyoruz ve ülkemizde öncü oluyoruz.

Yeni bir çalışmamız da “Kimyasal Katkı Sektörü Faaliyet ve Beklenti Endeksi”ni oluÅŸturmak. Bütün üye firmalarımızın iÅŸtirak ettiÄŸi bu çalışmada sektörümüzün aylık bazda nabzını ölçerek, gelecek döneme yönelik tahminler oluÅŸturuyoruz. Web sitemizde katkı endeksini aylık olarak paylaşıyoruz.

YALITIM: Türkiye’deki katkı maddeleri sektörünün durumunu nasıl deÄŸerlendiriyorsunuz?

SUAT SEVEN: Türkiye beton katkıları üretimi açısından yerli ve yabancı birçok firmanın yer aldığı önemli bir pazara sahip ve Avrupa ülkelerindeki üretim hacimlerine göre oldukça farklı bir yerde. Avrupa’nın hacimsel olarak en büyük beton ve beton katkı pazarı Türkiye. Pazarın büyüklüÄŸüne iliÅŸkin verilere bakıldığında üretim istihdam, ihracat kapasitesi açısından katkı sektörünün ekonomiye getirisi daha net anlaşılabilir.

Almanya, Ä°ngiltere, Ä°spanya, Fransa ve Ä°talya gibi Avrupa’nın inÅŸaat ve beton pazarının önde gelen ülkeleri dahil olmak üzere EFCA’nın 11 üye ülkesinin verilerine göre 2017 yılı Avrupa’daki beton katkı pazarı hacimsel olarak 1.3 milyon ton mertebesinde. Türkiye, kabaca 600 bin ton ile bu pazarı yüzde 46 oranında temsil ediyor. Esasen bu doÄŸal ve beklenmesi gereken bir oran. Beton katkı sektörünün yıllık büyüme trendleri hazır beton, çimento ve inÅŸaat sektörlerinin verilerinin bileÅŸkesi ile paralel. Nitekim ülkemiz, 2017 yılı verilerine göre yıllık 115 metreküp mertebesindeki hazır beton üretim hacmi ile Avrupa’nın birinci hazır beton pazarı. Bu hacimsel öncülüÄŸün haricinde Türkiye inÅŸaat ve beton sektörü uyguladığı yenilikler, zor ÅŸartlardaki imalat teknikleri ve ürün teknolojileri ile Avrupa’da sektöründe söz sahibi ve etkin bir konumda.

YALITIM: Sektörün geleceÄŸi ile ilgili yorumlarınızı alabilir miyiz?

SUAT SEVEN: Beton kimyasal katkı teknolojileri, bilimsel geliÅŸmeler ve inovasyonlar ile gelecekte de beton ve inÅŸaat sektörüne hem teknik ve ekonomik hem çevresel katkılar saÄŸlamaya devam ederken, bazı yeni uygulamalar ve imalatlar için de ilham verecektir. Türkiye ekonomisinin güçlü lokomotif sektörlerinden birisi olan inÅŸaat sektöründeki hızlı geliÅŸmeler ve büyük ölçekli projeler, kimyasal katkı üretim kapasitesinin benzer ÅŸekilde artmasına neden olmuÅŸtur ve olacaktır.

YALITIM: Sektörün sorunları ve bu sorunların çözümü konusundaki önerileriniz nelerdir?

SUAT SEVEN: Kimyasal katkı sektörünün 2018 yılı dinamiklerini etkileyen en önemli faktör, hammadde girdilerinin USD veya Avro bazında olması ancak nihai ürünlerin piyasaya arzının TL bazında gerçekleÅŸmesi olmuÅŸtur. Üreticiler, döviz bazında aldıkları hammaddelerin, TL’nin devalüasyonu ile birlikte, üretim maliyetlerine yaptığı etkiyi aynı oranlarda satış fiyatlarına yansıtamamışlardır. Üreticiler nezdinde 2018’e yönelik ortak yorum, kârlılık oranlarındaki keskin düÅŸüÅŸlerdir. Sektörümüzün bir diÄŸer gerçeÄŸi de uzayan vadeler ve vadesinde ödenmeyen alacaklardır. Bu her iki olumsuz faktör sektörün “kaliteli ve sürdürülebilir” bir ÅŸekilde büyümesinin önünde engel teÅŸkil etmektedir. Bu durumun devamının pazardaki bazı üreticilerin sektörden çekilmesine dahi yol açabileceÄŸi ön görülebilir. Bu konularda diÄŸer çatı dernekler ve birlikler ile beraber hareket edilmesi, orta ve uzun vadede olumlu ve kalıcı çözümler getirebilir. Kalite anlayışının ve bilincinin ürünlere, çalışma prensiplerine ve etik deÄŸerlerine yerleÅŸmesi gerekiyor.

YALITIM: Türkiye’de inÅŸaat ve altyapı yatırımlarında katkı malzemeleri kullanımı bilinci ile ilgili yorumlarınız nelerdir?

SUAT SEVEN: Sektörde beton uygulamaları ve betonda kullanılan kimyasal katkı teknolojileri konularında mevzuatların ve teknik ÅŸartnamelerin yenilenmeye ve güncellenmeye ihtiyacı var. Bu noktada ilgili devlet birimleri ve inÅŸaat sektörü derneklerinin ortak bir platformda teknik çözümleri üretebilmek için birlikte çalışması gerekiyor. Teknik komiteler kurarak çözüm aranması ve bu kapsamda sektörü, paydaÅŸları ile daha ileriye götürmek gerekiyor. Sektörde zaman zaman karşılaşılan haksız rekabetin önüne geçilmesi için tüketicinin bilinçlendirilmesi ve kalitenin bir zorunluluk hatta rutin hale getirilmesi gerektiÄŸine inanıyoruz.


 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Tolga Ceylan; 'Bonus Yalıtım, Sektörünün % 100 Yerli Sermayeli Öncü Kuruluşudur'

Bonus Proof ile Yılın Su Yalıtımı Ödülü'nü kazanan Eryap Grup Yalıtım Malzemeleri San. ve Tic. A.Ş. Grup Satış ve Pazarlama Müdürü Tolga Ceylan de...
22 AÄŸustos 2024

Emre Soydan; 'Qis Yapı Kimyasalları Samsun Tesisimiz Karadeniz'in Yalıtım Üssü Olacak'

9 yılı aşkın süredir deneyimli ve uzman kadrosu ile hizmet veren QIS Yapı Kimyasalları, ürettiği kaliteli ürünler, uygulamalarda aktardığı doğru çözüm...
22 AÄŸustos 2024

'Pasif Yangın Koruyucu Bostik ürünleri, alev yayılmasını önleyerek insan hayatını ve yapıları korur'

BOSTİK, Yangın koruyucu sistem çözümleri ile Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri 2024'de, Yılın Yangın Yalıtımı Ürünü Ödülü'nü kazandı. Teknik Müd...
20 Mayıs 2024

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • DoÄŸalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • Ä°klimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.