E-Dergi Oku 
ROKA YALITIM
BOSTÄ°K

Sektörde Yeni Bir Dernek: YAPSUDER

Sektörde Yeni Bir Dernek: YAPSUDER

11 Haziran 2018 | SÖYLEŞİ
171. Sayı (Haziran 2018)
2.158 kez okundu

“Yapısal Su Yalıtımı” sektörünün öncü üretici firmaları Interfiks, Xypex ve Kryton ile yalıtım sektörünün köklü uygulama firmalarından Everest Ä°zolasyon, binalarda “doÄŸru su yalıtımının” önemini, içeriÄŸini, özelliklerini vurgulamak ve sektörde yalıtım bilincini pekiÅŸtirerek ülkemizde saÄŸlıklı yaÅŸam alanlarını yaygınlaÅŸtırabilmek amacıyla gerçekleÅŸtirdikleri tüm çalışmalarını bir dernek çatısı altında topladılar. Uzun yıllardır sektörde doÄŸru su yalıtımının önemini yaygınlaÅŸtırmayı misyon edinmiÅŸ üç büyük “Yapısal Su Yalıtımı” üreticisi tarafından kurulan YAPSUDER (Yapısal Su Yalıtımcılar DerneÄŸi)’in kuruluÅŸ amacını ve hedeflerini Dernek BaÅŸkanı Yasin AlakuÅŸ’tan öÄŸrendik.

YALITIM: YAPSUDER’le ilgili bilgileri bizimle paylaşır mısınız?

YASÄ°N ALAKUÅž: GeçtiÄŸimiz kasım ayında kurulan derneÄŸimizin öncelikli amacını, yapı stoÄŸunun önemli bir çoÄŸunluÄŸunda su yalıtım problemiyle karşı karşıya olan ülkemizde, doÄŸru su yalıtımı uygulamalarıyla ilgili bilincin artmasını saÄŸlamak, “Yapısal Su Yalıtımı” sistemlerinin önemini, içeriÄŸini, özelliklerini ve kaliteli yaÅŸam alanları oluÅŸturmak adına kullanımını yaygınlaÅŸtırmak olarak özetleyebiliriz. 

Sektörümüzün çok önemli bir eksiÄŸi olan “Binalarda Su Yalıtım YönetmeliÄŸinin” geçtiÄŸimiz aylarda Çevre ve Åžehircilik Bakanlığınca imar mevzuatı kapsamında, projelendirme ve yapılaÅŸmaya iliÅŸkin usül, esas ve standartlara iliÅŸkin düzenlemelere göre yenilenmiÅŸ olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak, sektörde hala ciddi bir boÅŸluk olduÄŸunu düÅŸünüyor ve bu konuda dünya standartlarına ulaÅŸabilmemiz açısından bizler gibi derneklerin de Bakanlığımıza destek vermesi gerektiÄŸine inanıyoruz. Bu bilinçle hareket eden DerneÄŸimiz, sektörü ve kamuoyunu bilinçlendirme, eÄŸitim ve doÄŸru su yalıtım sistemlerinin uygulanması, yaygınlaÅŸtırılması konularında gerçekleÅŸtireceÄŸi çalışmalarla ülkemizde kaliteli yaÅŸam alanlarının artması için üzerine düÅŸen görevleri yerine getirme misyonuyla kurulmuÅŸtur.

YALITIM: DerneÄŸin kurucuları hakkında kısa bir bilgi alabilir miyiz?

YASÄ°N ALAKUÅž: DerneÄŸimiz, ülkemizde yaÅŸam kalitesinin daha üst düzeylere taşınmasını, doÄŸru ve insan odaklı mimari yaklaşımlar ile çevreye, doÄŸaya saygılı bina sayısının artmasını ve sürdürülebilir dayanıklılığı saÄŸlamayı misyon edinmiÅŸ ve Yapısal Yalıtım sektörüne yıllarını vermiÅŸ dört öncü ÅŸirketin liderliÄŸinde kuruldu. Yapısal Yalıtım konusunda uzun yıllardır ülkemizin önemli üreticileri olarak sektöre hizmet veren ve ülke ekonomisine önemli katkılar saÄŸlamış olan Interfiks, Xypex ve Kryton’un bilgi ve tecrübe birikimiyle kurulan derneÄŸimiz, kurucu firmalarımızın dünya çapında edindikleri bilgileri paylaÅŸmak ve ülke genelinde yaygınlaÅŸtırmak ilkesiyle çalışmalarını sürdürmeyi planlıyor.

YAPSUDER, Yapısal Su Yalıtımının inÅŸaat sektörüne sunduÄŸu avantajlara inanan, yenilikçi ürünlerin, dünya çapında yaÅŸanan geliÅŸmelerin takipçisi olan sektör temsilcilerinin katkılarıyla, üye sayısını artırıyor ve her geçen gün büyümeye devam ediyor. 

YALITIM: Yapısal Su Yalıtımı nedir?

YASÄ°N ALAKUÅž: Yapısal Su Yalıtımı, betonun üzerini baÅŸka bir malzeme ile kaplamak yerine betonun kendisini suya karşı geçirimsiz hale getirme ve yapısal detaylarda uygun çözümleri uygulayarak yapının bütününü geçirimsiz hale getirme prensibine dayalı bir yalıtım sistemidir. Yapısal Su Yalıtım Sistemleri beton içinde derinlemesine iÅŸleyerek, betonu ömrü boyunca su geçirimsiz hale getiren, gösterdikleri performans açısından örtü tipi sistemlere kıyasla, yırtılmazlık özellikleriyle su yalıtımında en garantili ve çevreci yaklaşımı sunan sistemlerdir. Klasik yöntemlere kıyasla saÄŸladığı uygulama kolaylığı, özellikle iÅŸçiliÄŸe baÄŸlı maliyet ve zamandan tasarruf avantajlarının yanı sıra çevreci yapısıyla da tüm dünya ülkelerinin yıllardır benimsediÄŸi ve kullandığı bir yalıtım sistemidir.

YALITIM: Dernek üyeleriniz ürettikleri ürün ve hizmetler ile Yapısal Yalıtımın neresindeler?

YASÄ°N ALAKUÅž: Üyelerimiz, Yapısal Yalıtımın en önemli enstrümanlarından biri olan betonun geçirimsiz hale getirilmesini saÄŸlayan Kristal Üreten Katkıları ve bu sistemlerin diÄŸer bileÅŸenlerini üreten ve uygulayan firmalar. American Concrete Institute (ACI) tarafından PRAH olarak adlandırılan basınçlı suya dayanıklı bu beton katkıları betonla reaksiyona girerek kristal oluÅŸturan sistemlerdir. Amerika Kıtası ve Uzak DoÄŸu’da yaygın bir ÅŸekilde kullanılan bu sistemler, Avrupa’da da önemli bir pazar payına sahipler. 

YALITIM: GeliÅŸmiÅŸ dünya ülkeleri “Yapısal Su Yalıtımı”nı mı tercih ediyor? Yapı ve çevre açısından Yapısal Yalıtım konusunu biraz daha açabilir miyiz? Ve Yapısal Su Yalıtımının avantajları nelerdir?

YASÄ°N ALAKUÅž: Binalarda Su Yalıtımı konusunda tüm dünyada halihazırda yürürlükte bulunan en kapsamlı standartlardan biri hiç kuÅŸkusuz Ä°ngiliz Standardı “British Standard BS8102:2009”dur. Binalarda su yalıtımı, özellikle de toprak altında su yalıtımı ile ilgili düzenlemelerde bu standarttan yararlanılması kaçınılmaz ve oldukça doÄŸal. Halihazırda hazırlık çalışmaları süren ve yönetmeliÄŸin açıklayıcı eki niteliÄŸindeki su yalıtım kılavuzunda da bu standarttan sıklıkla yararlanılmaktadır. Söz konusu standartta diÄŸer tüm yalıtım sistemleri derinlemesine tariflendiÄŸi gibi “Yapısal Su Yalıtım Sistemlerinin” önemi ve avantajları da defalarca vurgulanıyor. Özellikle küresel ısınma konusundaki duyarlılığın arttığı, çevre dostu YeÅŸil Ürünler ile yapı üretmeminin gündemde olduÄŸu bir dönemdeyiz. Çevreyle ilgili konuların başında da karbon salımını azaltmak ve petrol türevi malzeme kullanımını da en aza indirmek geliyor. Bu konu ile ilgili yapılmış en önemli açıklamalardan biri de 2009 senesinde Obama’nın Beyaz Saray’da yaptığı bir basın açıklamasıdır. Bu açıklamada betonu kütlesel olarak yalıtan teknoloji ile köprülerin, yolların ve binaların ömrünün uzamasının ekonomiye olan katkısı belirtilmiÅŸtir. Bu söylemler gerek inÅŸaat sektörü, gerekse yalıtım sistemleri üreticileri için büyük bir mesajı ve gelecek için atılması gereken doÄŸru adımları içermektedir.

Yapısal Su Yalıtımının çok sayıda avantajlarından birisi de, betonun dökülebildiÄŸi her türlü hava ÅŸartında yalıtımın da yapılıyor olması. Betonla beraber döküldüÄŸü için ayrıca bir zamana ihtiyaç duyulmuyor. Zamandan ve iÅŸçilikten büyük bir tasarruf saÄŸlanıyor. Performans olarak da Yapısal Yalıtım ürünleri betonun bir parçası oldukları için betonun ömrü kadar ömre sahip oluyorlar. Halbuki bazı örtü türü malzemeler toprak altında yok oluyorlar.

Yapısal Su Yalıtımında kullanılan, PRAH (Hidrostatik basınç altında yalıtım özelliÄŸini kaybetmeyen Hazır Beton katkısı) tipi kristal oluÅŸturan katkıların diÄŸer bir büyük avantajı da, beton çatladığında su ve nem ile reaksiyona girerek o çatlakların kapanmasıdır. Suyun bir iÄŸne deliÄŸinden bile kolayca geçebileceÄŸini düÅŸünürsek, su yalıtımında detaylar ve çözümler ne kadar basit ve uygulaması kolay olursa baÅŸarılı olma ihtimali de o kadar yüksektir. Örtü yalıtım sistemlerinde birleÅŸim noktaları, dönüÅŸler vs. üzerinde durulması gereken detaylar oldukça fazlayken, Yapısal Su Yalıtımı, betonun bir parçası olduÄŸu için uygulaması çok kolaydır. Yapısal Su Yalıtımı’nda tek bir yöntemle bu detaylar kendiliÄŸinden çözülebilmektedir.

YALITIM: DerneÄŸin kısa vadede hayata geçirmeyi düÅŸündüÄŸü çalışmalar hakkında biraz bilgi verir misiniz?

YASÄ°N ALAKUÅž: “Binalarda Su Yalıtımı YönetmeliÄŸi” ile sektörün en büyük eksiÄŸi olan su yalıtımının önemi bir kez daha vurgulandı. Bu konunun ülkemizde tam anlamıyla benimsenmesi ve su yalıtımın doÄŸru uygulanması adına Bakanlığımıza destek olmak, bilinçlendirici çalışmaları ülke geneline yaymak konusunda bizlere de büyük görevler düÅŸüyor. YAPSUDER, doÄŸru su yalıtımı ürünleri ve uygulamaları ile ilgili bilincin yayılması, konunun ehli ustaların yetiÅŸmesi amaçlı eÄŸitim programları ve seminerler kanalıyla ülkemiz genelinde binalarda “Yapısal Su Yalıtımı” anlayışının benimsenmesi adına çalışmalar gerçekleÅŸtirmeyi hedefliyor.

YALITIM: Su Yalıtım YönetmeliÄŸi ile ilgili bazı sorunlar olduÄŸunu dile getiriyorsunuz... Nedir bunlar?

YASÄ°N ALAKUÅž: Hem sektör hem Dernek olarak ülkemizde Su Yalıtım YönetmeliÄŸinin çıkarılmış olmasından son derece memnunuz. Su Yalıtım YönetmeliÄŸi, bütün yalıtım kalemleriyle beraber yapısal su yalıtımı tarafını da düzenlemeyi amaçlıyor. Fakat bu düzenleme sırasında kamuda yeteri kadar bilgi olmaması bazı sorunlar yaratıyor. YönetmeliÄŸin hayata geçiÅŸi sırasında, sürece dahil olmayı ve sektörümüz ve çözümlerimizle doÄŸru, saÄŸlıklı bilgileri Bakanlığa sunmaya çalışıyoruz. Yönetmelikte bazı sorunlar olduÄŸunu da dile getirmek gerekiyor. 

Binalarda Su Yalıtım YönetmeliÄŸinde, Bakanlığın çıkardığı “Yangın YönetmeliÄŸi”, “Enerji VerimliliÄŸi” ve “Isı Yaltım YönetmeliÄŸinden” farklı olarak su yalıtımında kullanılması öngörülen ürünlerin cins ve özellikleri tarif ediliyor. Mesela Isı Yalıtım YönetmeliÄŸinde yalıtım malzemesi belli U deÄŸerini saÄŸlıyorsa kullanılmasında bir engel bulunmamakta, yalıtım malzemesi EPS, XPS veya taÅŸ yünü olacak diye belirtilmemekte, ürünün ısı yalıtım katsayısı önem arz etmektedir. BahsettiÄŸim diÄŸer tüm yönetmeliklerde de benzer ÅŸekilde ürün performansı ön plana çıkmışken, Su Yalıtım YönetmeliÄŸinde maalesef ürünün hammaddesi, ne cins bir ürün olduÄŸu ön plana çıkıyor. Öyle ki yönetmeliÄŸin ilk taslağında yapısal su yalıtım tek başına yapılamaz denilmekte, bitüm ve PVC esaslı ürünlerden baÅŸka hiçbir ürüne izin verilmemekteydi. Yaptığımız itiraz sonucu Bakanlık isteklerimizi mantıklı buldu ve Yapısal Su Yalıtımını YönetmeliÄŸin bir parçası haline getirdi. 

Su Yalıtım YönetmeliÄŸinde, diÄŸer yönetmeliklerde olduÄŸu gibi performans deÄŸerleri ön plana çıkarılmadan doÄŸrudan belli ürünlere yönlendiriliyor olması ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bu sistemin bu hali ile inovasyon ve Ar-Ge’nin de önünü keseceÄŸini düÅŸünüyoruz. Performansı çok yüksek yeni bir ürün geliÅŸtirilse bile yönetmelik performansa dayalı olmadığı için ürünün kullanım ÅŸansı olmayacak, durum böyle olunca da firmalar Ar-Ge’ye bütçe ayırmayacaklardır. 

Yönetmelikte Yapısal Yalıtımcılar açısından sorun olarak gözüken bir diÄŸer nokta da, üretimini ve uygulamasını yaptığımız Yapısal Yalıtım sistemleri tüm dünyada betona ÅŸantiyede transmikserde veya beton santrallerinde katılabilmekteyken, yeni yönetmelikte maalesef bu ürünlerin ÅŸantiyede katılmasının önünün kesilmiÅŸ olması. Biz bunun pratikte bazı sorunlara yol açabileceÄŸini düÅŸünüyoruz. Öncelikle betoncuya, uzmanlık alanı olmayan yalıtım iÅŸi de yükleniyor, bununla beraber, yalıtım konusunda uzman olan bizlerin de müÅŸteriyle doÄŸrudan iliÅŸkisi koparılıyor ve müÅŸterinin ürün seçme özgürlüÄŸü elinden alınıyor. Tüm bunlarla beraber ÅŸantiyenin su yalıtım detay çözümlerinin sorumluluÄŸu da betoncuya verilmiÅŸ oluyor. Oysa Hazır Betoncuların sorumluluÄŸu pompanın aÄŸzına kadar. Betonu ÅŸantiyeye ulaÅŸtırıp döküm noktasına getirdiÄŸinde hazır betoncunun sorumluluÄŸu sona eriyor. Ondan sonra betonun dökülmesi, yerleÅŸtirilmesi, iyileÅŸtirilmesi, kusurlarının giderilmesi gibi iÅŸler ÅŸantiyenin sorumluluÄŸunda kalıyor. Dolayısıyla yapısal su yalıtımı malzeme üretici ve uygulamacılarının devreden çıkarılması ciddi bir boÅŸluk yaratacak. Bu detayları yönetecek birinin olması gerekiyor. Bu rolü halihazırda yalıtımcı üstleniyor. Ä°nÅŸaat, temelden anahtar teslimine kadar birbirine entegre bir sistemdir. Birçok kurum, kuruluÅŸ ve STK’nın birlikte çalıştığı bir sektördür. Aradan bir taneyi çıkartmak sistemi bozar. 

Ayrıca en önemli konu ÅŸu ki, bildiÄŸiniz gibi sektörümüzde Avrupa standartlarını kullanıyoruz. Bazı durumlarda Avrupa standartlarına ek olarak Türkiye’ye uyum açısından bazı standartları Avrupa standardına ek olarak kendimiz çıkarıyoruz. Aslına bakarsanız Avrupa standartlarını ülkemiz ÅŸartlarına uyumlu hale getirmek için kullandığımız bu tip standartlar zaman zaman bazı karışıklıklara sebep olabiliyor. Ülkemize özgü TS 13515 de tüm dünyadan faklı olarak ürünlerimizin beton mikserlerinde katılması konusunda sorun teÅŸkil ediyor. Bu baÄŸlamda Bakanlık ve diÄŸer otoritelerden ürünlerimizin tüm dünyadaki uygulamalar paralelinde uygulanabileceÄŸi düzenlemeleri yapmalarını bekliyoruz. Konunun diÄŸer paydaÅŸları ile yürütülecek çalışmalar ile uygulama koÅŸul ve kurallarının belirlenebileceÄŸini bu sayede inÅŸaat müteahhitlerinin doÄŸru yalıtımdan mahrum kalmadan faaliyetlerine devam edebileceÄŸini düÅŸünüyoruz. Burada konunun düzenleyicisi konumundaki Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’nın paydaÅŸları biraraya getirmesini umuyoruz.


 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Tolga Ceylan; 'Bonus Yalıtım, Sektörünün % 100 Yerli Sermayeli Öncü Kuruluşudur'

Bonus Proof ile Yılın Su Yalıtımı Ödülü'nü kazanan Eryap Grup Yalıtım Malzemeleri San. ve Tic. A.Ş. Grup Satış ve Pazarlama Müdürü Tolga Ceylan de...
22 AÄŸustos 2024

Emre Soydan; 'Qis Yapı Kimyasalları Samsun Tesisimiz Karadeniz'in Yalıtım Üssü Olacak'

9 yılı aşkın süredir deneyimli ve uzman kadrosu ile hizmet veren QIS Yapı Kimyasalları, ürettiği kaliteli ürünler, uygulamalarda aktardığı doğru çözüm...
22 AÄŸustos 2024

'Pasif Yangın Koruyucu Bostik ürünleri, alev yayılmasını önleyerek insan hayatını ve yapıları korur'

BOSTİK, Yangın koruyucu sistem çözümleri ile Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri 2024'de, Yılın Yangın Yalıtımı Ürünü Ödülü'nü kazandı. Teknik Müd...
20 Mayıs 2024

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • DoÄŸalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • Ä°klimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.