E-Dergi Oku 
ROKA YALITIM
BOSTÄ°K

Armacell Yalıtım Teknik Pazarlama Müdürü Hakan Nayır: "Amacımız Bilgi Kirliliğini Ortadan Kaldırmak"

Armacell Yalıtım Teknik Pazarlama Müdürü Hakan Nayır:

15 Haziran 2017 | SÖYLEŞİ
159. Sayı (Haziran 2017)

Elastomerik kauçuk köpüğü alanında hem dünyada hem de ülkemizde öncü bir rol üstlenen Armacell, Ar-Ge faaliyetleri neticesinde geliştirdiği inovatif ürünleri kadar, sunduğu eğitim çalışmaları ve sektörde kalitenin yükseltilmesi konusunda gerçekleştirdiği faaliyetleriyle de dikkat çekiyor. Bu çalışmalarla ilgili bilgi aldığımız Armacell Yalıtım Teknik Pazarlama Müdürü Hakan Nayır, en önemli hedeflerinden birinin, bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak olduğunu vurguluyor.

Yalıtım: Elastomerik kauçuk köpüğü esaslı yalıtım malzemesinin mucidi Armacell hakkında bilgi verir misiniz?

Hakan Nayır: Armacell olarak 1954 yılında, Armaflex markasıyla sektöre sunduğumuz Elastomerik Kauçuk Köpüğü esaslı ürünler ile dünyada lider bir konumda yer alıyoruz. O zamandan günümüze elastomerik kauçuk ve yalıtım konusunda devamlı gelişerek büyüyen araştırma geliştirme faaliyetleri ve farklılaşan ürün paletimizle öncü bir misyonu da üstlenmiş vaziyetteyiz. 
Armacell 2000 yılında, yalıtım piyasasında edinmiş olduğu haklı itibarla, o zamanlar bağlı bulunduğu Armstrong Şirketler Grubu bünyesinden ayrılarak ayrı bir kurumsal marka haline gelmişti. Bu noktadan sonra bilinirliğimiz sayesinde hızla büyüyerek dünyaya yayıldık ve 2015 yılında da ülkemizdeki potansiyeli görerek Das Yalıtım şirketini ve dolayısıyla Oneflex markasını da bünyemize katarak Türkiye’ye adım attık. Armacell olarak halihazırda dünyada 27 fabrikamızda ısı yalıtımı, yangın yalıtımı ve ses yalıtımı dallarında yüzü aşkın ürünle sektöre yön veriyoruz. Böylece çok geniş bir coğrafyada çalışabiliyor olmanın avantajıyla farklı ülke standartlarına uygun, test raporlarına sahip çok geniş bir ürün portföyü ile sektörün hizmetindeyiz.

Yalıtım: Armacell için Türkiye pazarının önemi nedir? Ayrıca bu konuyu Armacell Akademi ile ilişkilendirebilir misiniz?

Hakan Nayır: Armacell’in 2015 yılında Das Yalıtım’ı ve Oneflex markasını satın alarak Türkiye’ye girmesi, yani Armacell Yalıtım şirketini kurmasıyla geniş Armacell ürün portföyünü sektörün hizmetine sunabilir hale geldik. Bu çeşitlenmenin sektörde büyük bir değişim ve devamında gelişim sağlayacağına inancımız tam. Armacell’in global liderlik vizyonu doğrultusunda bu değişimin bayrağını taşıyoruz. Bu noktada Armacell’in tarihinden gelen büyük bilgi birikimini ve tecrübesini Armacell Akademi kapsamında sektörün hizmetine sunmak en önemli amaçlarımızdan. Ayrıca Armacell Türkiye olarak sorumlu olduğumuz ihracat pazarlarında (Yunanistan, Kıbrıs, Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, İsrail, Azerbaycan, Kazakistan, Gürcistan, Ermenistan, İran, Irak, Suriye) ve Avrupa’da aktif faaliyet gösteren Türk firmalarının bizim için önemi çok büyük. Zira Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlayan bir ülkeyiz. İnşaatı, malzemeyi, beyin gücünü ihraç eden ve inşaat konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Türk inşaat şirketlerinin ülkemiz dışında çok iyi bir imajı olduğuna ilk elden şahitlik ediyoruz. Pratik, çalışkan, hızlı olmaları, çevre coğrafyada büyük bir takdir görüyor. Biz de Armacell Türkiye olarak bu çerçevede, rekabet içerisindeki bu firmalarımıza yakın teknik destek vererek, zaten büyük ölçüde var olan etkinliklerini mekanik yalıtım konusunda daha da perçinlemelerine yardımcı olabilmeyi umuyoruz. Bu amaç doğrultusunda gelecekte bu şirketlerin bünyesinde görev alacak mühendis, tekniker adaylarımızı, bu firmalarda uygulama işlerinde görev alacak ustalarımızı, işçilerimizi Armacell Akademi kapsamında ücretsiz eğitimlerimizle daha donanımlı hale getirebilmeyi hedef olarak benimsiyoruz. Ayrıca bir başka hedefimiz de piyasada üzülerek varlığını gördüğümüz bilgi kirliliğini/eksikliğini ortadan kaldırmak. Zira görüyoruz ki böylesine teknik donanım gerektiren bir piyasada zaman zaman özel olduğu iddia edilen ürünler için dahi herhangi bir teknik veriden bahsedilmeden ve bu verilere dair ispatlar (test belgeleri) ibraz edilmeksizin ilerlemek istenebiliyor. Sertifikasyon bilgileri veya belgeleri sadece satış amaçlı olarak eksik gösterilip, asıl önemli kısımları gizlenebiliyor. Bunları gördükçe ve tespit ettikçe sektörün halihazırdaki ve gelecekteki üyelerini bu konularda elimizden geldiğince uyarmanın ve bu hususlara dair tüm bilgilerimizi onlarla paylaşabilmenin önemini daha iyi anlıyoruz ve bu konudaki çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz.

Yalıtım: Armacell yalıtım ürünlerinin özellikleri nelerdir?

Hakan Nayır: Yukarıdaki konudan devam edecek olursak, Armacell yıllar önceden farklı durumlar, ihtiyaçlar ve kullanım alanları için farklı ürünlerin gerektiği gerçeğinden yola çıkarak, örneğin elastomerik kauçuk köpüğü yalıtım ürünlerinde farklı teknik özelliklere ve onay belgelerine sahip ürünler geliştirmiş. Buna dair akredite laboratuvarlar kalitesinde laboratuvarlar kurmuş. Almanya Münster’deki Ar-Ge merkezimizde ürünlerimize dair neredeyse tüm testleri yapabileceğimiz imkanlarımız mevcut. Özellikle yangın laboratuvarımız son derece modern ve kapsamlı. Tabii ki bu yatırımın ve zihniyetin ürün gamına bir yansımasını da görebilmek mümkün. Örneğin Armacell olarak, özellikle duman oluşumunun hayati tehlike yaratabileceği, mesela kaçış tünelleri gibi mekanlar için TS EN 13501-1’e göre B-s1,d0 sınıfında Armaflex Ultima ürününü ortaya koyarken, agresif ortamlarda lokalize korozyon tehlikesi bulunan paslanmaz çelik hatlarda kullanılmak üzere halojen içermeyen NH/Armaflex ürününü öneriyoruz. Normalde 110 santigrat dereceye kadar azami servis sıcaklığına sahip ürün paletini HT/ Armaflex gibi 150 santigrat derece servis sıcaklığı limitine sahip bir ürün ile çeşitlendiriyoruz.
Aslında konu burada da kalmıyor. Zira Armacell esasen sistem çözümleri konusunda çok ileri bir anlayışa sahip. Örneğin AF/Armaflex, NH/Armaflex ve Armaflex Ultima ürünleri için ayrı geliştirilmiş Armafix (AF, NH ve Ultima) yalıtımlı askı aparatlarımız mevcut. Arma-Chek kaplama portföyümüzde ise Silver, D ve R gibi farklı özelliklerde kaplama malzemelerimiz var. Isı yalıtımı yapılmış tesisatlar için yangın yalıtımı föyümüzün adı ise Armaprotect.
Ses yalıtım ürün gamlarımız ArmaSound ve ArmaComfort ile ise tesisatlarda ses yalıtımı istenen detaylarda çözümler sunuyoruz. Yakın zamanda Armacell bünyesine katılan Danmat serisi ürünler sayesinde PVC kaplamalarımız ve vana ceketlerimiz daha kuvvetli bir biçimde portföyümüze girdi. Bunlar ve bunlar gibi diğer ürünlerimizle sisteme dair paket çözümlerle müşterilerimize hizmet veriyoruz.

Yalıtım: Standartlar ülkemizde doğru kullanılıyor mu? Bu konuda bir yorumunuz var mı?

Hakan Nayır: Dikkat ederseniz yukarıda elastomerik ürün portföyümüzü kabaca bile olsa verebilmek için teknik verilere yer vermemiz gerekti. Bu teknik verileri sizlere verebiliyor olmamızın sebebiyse, testlerle bu verilerin düzenli olarak kontrol ediliyor olması. Elastomerik ürünler için yürürlükte olan ürün standardı TS EN 14304. Fakat burada şunu belirtmemiz gerekiyor. TS EN 14304 her ürün standardında görülebileceği gibi ürünlerin genel ve ortak özelliklerini inceliyor. Bu manada standarda baktığımızda olmazsa olmazlarının ısıl iletkenlik değeri, su buharı difüzyon direnci ve yangın dayanım sınıfı olduğunu görüyoruz. Bizler herhangi bir ürünümüze bundan ayrı bir özellik kattığımızda (örneğin halojensiz diyorsak), artık bunu saygın bir test kuruluşundan alınmış ayrı bir test raporu ile ispatlama durumunda olmalıyız. Biz bu manada farklı olan ürünlerimiz için konuşurken her zaman test raporları ile konuşuyoruz fakat piyasada bu doğrultuda olmayan uygulamaları da görmek mümkün. Tüketicileri bu konuda hassas olmaları konusunda uyarmak isterim.
Bir başka konu da, uygunluk beyanı hususu. Dünyanın farklı coğrafyalarında gerekliliklere göre dizayn edilmiş birçok ülke standardı var. Avrupa Birliği şemsiyesi altında olan ülkeler birçok standardı aynı potada eriterek, bu manada ortak kriterler ve dolayısıyla ortak standartlar oluşturdular. Örneğin EN 13501-1 ürünlerin yangın davranışı standardının Avrupa ülkelerinin eskiden kullanmakta olduğu (Almanya için DIN 4102, Fransa için NFP 92-503/504/505) standartlar ile geçiş tabloları bulunmakta ve bunlar bilimsel verilere dayanıyor. Fakat örneğin EN 13501-1 ile Amerikan standardı ASTM E-84 arasında böylesine net bir geçişten bahsetmek mümkün olmayabiliyor. Böyle bir durumda esasen mevzu ürünün adı geçen standarda uygunluğu ancak test edilerek değerlendirilebilir duruma geliyor. Bu tip durumlarda da dikkatli olmak, doğru ve kaliteli ürün seçiminde oldukça önemlidir diye düşünüyoruz.

Yalıtım: Armacell Yalıtım olarak standart ve sertifikasyonlar konusunda ülkemizde nasıl bir çalışma yapıyorsunuz?

Hakan Nayır: Yukarıda bahsettiğim üzere standartlar ve sertifikasyonlar konusuyla ilgili olarak yine Armacell Akademi kapsamında özellikle üniversite ve yüksekokullarımıza yönelik eğitim programları planlıyoruz. Buradaki amacımız, bu manada ne yazık ki zayıf gözüken müfredatın zenginleşebilmesi için az da olsa bir katkımızın olabilmesini sağlamak.

Yalıtım: Armacell Akademi hakkında daha fazla bilgi alabilir miyiz?

Hakan Nayır: Armacell Akademi ile üniversite öğrencilerine, genç mühendis adaylarına, ayrıca sektörümüzün proje tasarımcılarına ve uygulamacılarına bilgi aktarmak için ısrarlı bir çalışma içindeyiz. 1954 yılından bu yana sektörde olan Armacell’in mevcut bilgi hazinesini olabildiğince şeffaf ve bütün bir şekilde aktarmaya gayret gösteriyoruz. Bu manada piyasadaki kalite olgusunu kuvvetlendirmeye, doğru teknik bilgilerle desteklemeye çalışarak bilincin artmasını sağlamak, en önemli amacımız.
Esasen zaman zaman mekanik tesisat yalıtımının hak ettiği önemi görmediğini tespit ediyoruz. Oysa ki özellikle günümüzde yatırımlarda kaliteli ve uzun ömürlü yalıtım malzemeleri sayesinde elde edilen yalıtım kazançları, zamana göre yapılan hesaplarla değerlendirildiğinde büyük kazançlar oluşturuyor. Bu kazançları ilk elden tahsis edecek olanlarsa geleceğin proje tasarımcıları, mühendis ve mimarları olacaktır. İşte bu yüzden de Armacell Akademi zannımca çok önemli bir girişim. Bu doğrultuda Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünde genç arkadaşlarımızla buluştuk.
Ayrıca yurtiçi ve dışında tecrübeli eğitimcilerimizle organize ettiğimiz uygulama eğitimlerimizden ilkini gerçekleştirdik ve bunların devamını planladık. Bir taraftan diğer üniversitelerle ve saygıdeğer hocalarımızla amaca yönelik temaslarımız da hız kesmeden devam ediyor. Bu manada bizlere ulaşmak isteyen yapı sektörü profesyonellerine her zaman kapımızın açık olduğunu bir kez daha tekrarlamak isteriz.

 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Tolga Ceylan; 'Bonus Yalıtım, Sektörünün % 100 Yerli Sermayeli Öncü Kuruluşudur'

Bonus Proof ile Yılın Su Yalıtımı Ödülü'nü kazanan Eryap Grup Yalıtım Malzemeleri San. ve Tic. A.Ş. Grup Satış ve Pazarlama Müdürü Tolga Ceylan de...
22 AÄŸustos 2024

Emre Soydan; 'Qis Yapı Kimyasalları Samsun Tesisimiz Karadeniz'in Yalıtım Üssü Olacak'

9 yılı aşkın süredir deneyimli ve uzman kadrosu ile hizmet veren QIS Yapı Kimyasalları, ürettiği kaliteli ürünler, uygulamalarda aktardığı doğru çözüm...
22 AÄŸustos 2024

'Pasif Yangın Koruyucu Bostik ürünleri, alev yayılmasını önleyerek insan hayatını ve yapıları korur'

BOSTİK, Yangın koruyucu sistem çözümleri ile Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri 2024'de, Yılın Yangın Yalıtımı Ürünü Ödülü'nü kazandı. Teknik Müd...
20 Mayıs 2024

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • DoÄŸalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • Ä°klimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.