BOSTİK
İKLİMLENDİRME ZİRVESİ 2025

İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Topçu: 'Önümüzdeki beş yılın stratejisini netleştirdik'

İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Topçu: 'Önümüzdeki beş yılın stratejisini netleştirdik'

SÖYLEŞİ
51. Sayı (Kasım Aralık 2004)

İZODER’deki kurumsallaÅŸma faaliyetleri son dönemde büyük bir ivme kazandı. Bir süredir ‘Yalıtım Yatırımdır’ kampanyasının çalışmalarını sürdüren İZODER’de yaÅŸanan geliÅŸmeleri ve ‘heyecanı’ biraz daha yakından görebilmek amacıyla derneÄŸin yönetim kurulu baÅŸkanı DurmuÅŸ Topçu ile bir söyleÅŸi gerçekleÅŸtirdik.
Üye sayılarının gün geçtikçe arttığını ve ‘çeşitlendiğini’ vurgulayan Topçu, ‘İZODER kendi stratejisini belirledi. Orta ve uzun vadede planlarımız var; önümüzdeki beş yıl boyunca gideceğimiz yön belli’ diyor...

Isı, Ses, ve Su İzolasyoncuları Derneği’nin (İZODER) son dönemde yaşadığı en önemli değişimin kurumsallaşma çalışmaları olduğunu vurgulayan İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Topçu, profesyonelleşme çalışmalarının bundan önceki dönemin sonuna rastladığını fakat özellikle bu dönemde çok büyük bir gelişim ve değişim yakaladığını belirtiyor. Topçu, ‘İZODER artık sabah kalktığı zaman ne yapacağını düşünen bir kurum olmaktan çıktı. Kurumsallaşma kimliği içerisinde önümüzdeki beş yılın stratejisini netleştirdik. ‘İZODER Stratejisi’ adıyla bir strateji hazırladık. Orta ve uzun vadede planlara sahibiz.

Önümüzdeki beş yıl kim başkan olursa olsun gideceğimiz yön pek farklı değil. Hangi yönetim gelirse gelsin uzun soluklu projelerimiz devam edecek. Bu projeler yönetime göre değişecek projeler değil. Uzun vadeli ve kendi stratejisini çizebilen kurumsal bir birlik olduk.’ ifadelerini kullanıyor.

‘Yalıtım Yatırımdır’ Kampanyası iki yıl sürecek ve 42 aktivite alt başlığında yürütülecek

İZODER, bugünlerde ciddi bir iletişim stratejisiyle hazırlanan ve iki yıl sürecek ‘Yalıtım Yatırımdır’ kampanyasının çalışmalarını sürdürüyor. Kampanyanın amacı yalıtım bilincini kamuoyuna doğru bir şekilde aktarabilmek. Yalıtım olgusunun ekonomiye, sağlıklı ve çağdaş yaşama katkısının vurgulanmaya çalışıldığı kampanya çok geniş kapsamlı ve birçok aktiviteden oluşuyor. Topçu, kampanyanın İZODER İletişim Komitesi’nin bir yıla yakın çalışması sonucunda olgunlaştığını ve ortaya çıktığını belirterek, ‘İZODER üyesi olan her üyemiz o toplantılara bir görevli gönderdiler. Bu iletişim kampanyası en önemli dönüşüm projelerinden birisi olacak. 2006 yılı sonuna kadar 42 aktivite alt başlığında sürdürülecek. Finans anlamında da platin, altın, gümüş ve bronz olarak çeşitli sponsorluklar oluşturuldu. 17 firma, yaklaşık 800 bin dolarlık bir katkı sağladılar. Sponsor firmalar da kendi sponsorluk derecelerine göre bu 42 aktivitenin belli bölümlerinde yer alacaklar. O firmaların da logoları, markaları, tanıtımları yer alacak. Sponsor firmalarımız Atermit, Dow/Mardav/Kalekim, Onduline Avrasya, Trakya Cam, Btm, Ode, İzocam, Thermaflex, Wacker, Maxit, Özpor, Sanifoam, Pakpen, Standart İzolasyon, Arı Mühendislik, Canpa, ve İzoser. Kurumsal yapılanmamızla da ilgili bir takım çalışmalar sürdürüyoruz. Bu konuda logomuzla birlikte yepyeni bir yüzle ortaya çıkacağız.’ diyor.

Türkiye 2005 Yalıtım Rehberi Hazırlanıyor

Bu aktivitelerin en önemlilerinden birisinin Türkiye 2005 Yalıtım Rehberi adlı çalışma olduğunu ifade eden D. Topçu, bu rehberin Türkiye’de bir ilk olduğunu belirtiyor. Topçu, rehberle ilgili şunları söylüyor: ‘Yalıtım yaptırmak isteyen insanlar bu rehberi ellerine aldıklarında doğru firma ve adreslere ulaşabilecekler. Kullanışı çok kolay bir rehber hazırlıyoruz, nihai tüketicinin aradığını kolay bulmasını amaçlıyoruz. Rehber aynı zamanda web sitesi ve cd rom olarak da hazırlanacak. İsteyenler ‘www.yalitimrehberi.com’ adresinden de rehberdeki bilgilere ulaşabilecekler. Rehber belediyelere, sektöre, kamu kuruluşlarına ücretsiz olarak dağıtılacak. Aynı zamanda büyük kitap satış mağazalarında da satışa sunulması için çalışmalarda bulunacağız.’

Bir diğer aktivitelerinin ise ‘Algı Araştırması’ olduğunu bildiren Durmuş Topçu, ‘Kampanya kapsamında bir anlamda bizim rotamızı belirleyecek yalıtım bilinci algı araştırmasına başladık. Aralık ayı itibariyle sonuçları belli olacak. Bu kamuoyu araştırması bize ışık tutacak. Araştırma kapsamında 18 ilde 1300 kişiyle görüşülecek ve halka bir çok soru yöneltilecek. Profesyonel bir firmadan hizmet alıyoruz. Araştırmayı hem kampanyanın başında hem de sonunda yapacağız. Böylece kampanyanın etkisini rahatlıkla ölçebileceğiz’ sözlerini kullanıyor. Topçu şöyle devam ediyor...

Kampanyanın sosyal sorumluluk ayağı da çok önemli

Şu anda çok yoğun olarak süren çalışmalarımızdan birisi de kampanyanın sosyal sorumluluk ayağı. Elektrik İşleri Etüd İdaresi ile ortak yürüttüğümüz Ankara’da Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü’ne bağlı 50. Yıl Yetiştirme Yurdu binasının yapı kabuğunu ve çatısını tamamen değiştirerek standarta uygun hale getireceğiz ve bunu takip edeceğiz. Bu projede, yalıtım yapılmadan önce ve yalıtım yapıldıktan sonraki veriler toplanacak. Elektrik ve ısınmayla ilgili faturalar derlenecek. Çalışma bittikten sonra bir süre takip edeceğiz. İki dönem arasındaki verileri Elektrik İşleri Etüd İdaresi ile birlikte kamuoyuyla paylaşacağız. Bu projeye Atermit, Betek, BTM, İzocam, Ode, Özpor, Pakpen, Trakya Cam ve Dow/Kalekim/Mardav firmaları destek veriyorlar. Üyemiz olmayan Ege Pen firması da PVC doğramaların tamamını veriyor. Uygulama ise Canpa İzolasyon’un denetiminde gerçekleştiriliyor. Teknik anlamda sonuçlarından faydalanmamızın yanında, Çocuk Esirgeme Kurumu’na da böylelikle sağlıklı, enerji verimli ve güzel bir cephesi olan bir yapı sunmuş olacağız.

TS 825’in yeni yazılımı da eski hatalarından arındırılmış olarak hazırlanıyor

TSE tarafından TS 825’de bir takım revizyonlara gidiliyor ve revizyon tamamlanmak üzere. Biz de bu çalışmalara paralel ciddi bir yazılımla tekrar sektörün karşısına çıkacağız. Yeni TS 825 bilgisayar programı çok daha etkin ve eski hatalarından arındırılmış olarak hazırlanıyor. TSE 825’in yeniden yayınlanmasının hemen akabinde bu programı çıkartacağız. Program, tüm teknik revizyonları içeriyor. Bundan önce bir çok kurum kendine göre bir takım programlar hazırlamıştı. Hepsinin ufak tefek hataları vardı.

‘yalitimturkiye’ mail grubu geliştirilmesi gereken bir proje...

Web sitemizi yeniledik ve dinamik bir yapıya kavuşturduk. ‘yalitimturkiye’ ismiyle bir mail grubu oluşturduk. Şu anda yaklaşık 450 üyesi var. Geliştirilmesi gereken bir proje. Bu gibi iletişim platformlarında teknik arkadaşlarımızın gündeme bazı konuları taşıyabilmeleri lazım. Bizim dışımızdaki mimar ve mühendislerin de katılımları oluyor. Son dönemde Yapı denetim kuruluşlarına da çok yoğun eğitimler verdik. İzolasyon Dünyası’nda da kampanyayla ilgili duyuruların daha iyi yapılması için bir bölüm oluşturmayı düşünüyoruz. Ayrıca bu yıl uygulama ekini çıkarttık ve çok olumlu tepkiler aldık. Özellikle diğer illerden küçük uygulamacı firmalar çok faydalı olduğunu bildirdiler. Kampanya çerçevesinde dergi yapısını da farklılaştırmayı düşünüyoruz. Dergiyi gazete bayilerinde satabilmeyi amaçlıyoruz ama bunlar imkan ve gelirle ilgili konular.

Ekim ayında da İTÜ Mimarlık Fakültesi Fiziksel Çevre Kontrolü Birimi ile ‘Sürdürülebilir Çevre İçin Enerji Denetimi - Yalıtım Kongresi ve Sergisi’ni düzenledik. Üniversite ve sanayi işbirliği anlamında çok önemli bir organizasyondu. Akademik anlamda büyük faydaları oldu; fakat beklediğimiz kamuoyu ilgisi pek sağlanamadı. Yine de İZODER’in böyle bir organizasyona önderlik etmiş olmasını ciddi bir başarı olarak görüyoruz. Kongreye katılan tüm bildiriler bir kitapta toplandı.

Kocaeli Üniversitesi bizim için bir model oldu

Üniversite ve sanayi işbirliğine en iyi örneklerimizden birisi de Kocaeli Üniversitesi Ömer İsmet Uzunyol Meslek Yüksekokulu’ndaki Yalıtım Teknolojileri programı. Program, tüm mali yükünden her türlü dokümantasyona kadar derneğimizin koordinasyonunda yürütülüyor. Eğitimler derneğimizin teknik kadrosu ve üye firmaların uzmanları tarafından veriliyor. Bu çalışmalarımıza okulun hocaları da katılıyor. Bir süre sonra bu eğitimlere o hocalar devam edecekler. Belki iki sene sonra bu bölümü okula devretmiş olacağız; ki bu da bir kazanımdır. Bu sene 25 öğrenci kayıt yaptırdı. Geçen senelerde 5-7 öğrenci vardı. Okul bu sene ‘Yalıtım Teknisyeni’ sıfatıyla ilk mezunlarını verecek. Bu konuda Anadolu’dan başka üniversitelerden de talepler gelmeye başladı. Kocaeli Üniversitesi bizim için bir model oldu.

En önemli projelerimizden birisi İYEDAM...

İzoder Yalıtım Eğitim Danışma Merkezi (İYEDAM), kalifiye eleman yetiştirme konusunda İZODER’in en önemli projelerinden birisi olarak önümüzdeki günlerde uygulamasına başlamayı planladığı eğitim merkezi projesidir. Türkiye’de ilk defa uygulanan bir yöntemle, AB fonlarından elde edilen kaynağın bir kamu kuruluşu (İŞKUR) aracılığıyla hibe olarak istihdam yaratmaya uygun projelere verilecek olması ve bizim İYEDAMĞİZODER Yalıtım Eğitim Danışma Merkezi projemizin de buna uygun bulunmasını sektörümüz ve derneğimiz için çok önemli bir gelişme olarak görüyoruz. Resmi prosedürlerinin bugünlerde tamamlanmasını beklediğimiz bu proje ile kapsadığı bir yıllık süre içinde en az 500 kişiyi yalıtım konusunda eğitmeyi ve sertifikalandırmayı hedeflemektedir. Bunun 100 kişisini mimar ve mühendislerden oluşan grup oluştururken, geri kalan 400 kişi işsiz veya işsizlik riski altında olan ve değişik sosyal grupların oluşturduğu (eski mahkumlar, sokak çocukları vb.) kesimdir. Bu kesimdeki grup da yalıtım uygulamaları konusunda eğitilerek, sektörün ihtiyaç duyduğu uygulama ustası veya elemanı olarak sektöre kazandırılacaktır. Bir yıl desteklenecek bu proje başarılı olursa sonraki dönemler için de bu fondan destek alabileceğiz. İZODER, bu proje için ciddi şekilde hazırlandı ve alt yapısını oluşturmaya başladı.

İMSAD’a katkıda bulunarak daha içi dolu bir konuma getirmeyi istiyoruz

Bayındırlık Bakanlığı, Avrupa’ya görüşmelere Yapı Malzemeleri Teknik Kurumu ile birlikte gidiyor. Bu kurumun içinde de yapı malzemeleri sektörünü temsilen İMSAD (İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) yer alıyor. İnşaat sektörünün İMSAD tarafından temsil edilmesini arzu ediyorlar. Fakat, biz İMSAD’ın bugünkü yapısı itibariyle buna hazır olmadığını savunuyoruz, kendileri de zaten bunu söylüyorlar. Burada bir değişikliğe ihtiyaç var. Bakanlık ise doğal olarak tek muhatap istiyor. İMSAD da adı itibariyle Türkiye’deki en genel şemsiye. Üyeleri de tüm sektörü kapsamıyor. Prensipte İMSAD’a karşı değiliz. Biz de İMSAD’a katkıda bulunarak İMSAD’ı daha içi dolu bir konuma getirmeyi istiyoruz. Bakanlık da bizim gibi organize yapıların oraya entegre olmasını istiyor ve dernek üyeliklerinin yapılmasını istiyor. Yeni dernekler yasasına göre bu mümkün; ama biz üye olduğumuz zaman bize hangi haklar tanınacak? Sektörle ilgili olarak gerçekten söz sahibi olabilecek miyiz? Biz dernek olarak sektörümüzü temsil ederek, bakanlığın yanında Avrupa’ya gitmek istiyorsak bizim o yetkide olmamız gerekiyor. Sektör temsilcilerinden oluşan bir birlik yönetimi olması lazım. İMSAD, masa başında oturup Türkiye adına bir karar alıyorsa o masada mutlaka bir İZODER temsilcisinin olması gerekiyor. O yapıya ulaşacağına inanıyoruz. Önümüzde çok da uzun bir süre kalmadı. 2005’te bunlar önümüze çok süratli bir şekilde gelecek. Bizim dışımızda bizim istemediğimiz yapılar olduğu zaman bunlar bizim lehimize olmayacaktır. Şimdiden çalışmalar sürdürülüyor. Bu konuda İMSAD’ın yönetiminde niyet de var; umarız önümüzdeki dönemde başka sivil toplum örgütleri de buna ayak uydurur ve hazır bir şekilde bir araya gelinir.

Türkiye’deki ulusal bir takım kurumların ‘CE’ işareti veremeyeceğinden bahsediliyor. Bu, test için Avrupa’ya gönderilmiş çok büyük para kaybı demek. Aslında CE, Avrupa Birliği’nin kendi içerisindeki endüstriyi korumak için kurduğu bir gümrük kalkanı. Adı başka şekilde lanse edilse de bir gümrük kalkanı olma özelliğine sahip. TSE gibi kurumlara bu yetkiyi vermek yerine Avrupa’da test yaptırılmasını istiyorlar. Korktukları taraflar var, ‘Biz sizin kurumlarınıza ve altyapınıza henüz güvenmiyoruz’ diyorlar. İki konuda da haklı oldukları yerler var...

Üye sayımız da her geçen gün artıyor

Derneğimiz bu faaliyetlerini sürdürürken üye sayımız da gün geçtikçe artıyor. Özellikle 2003 ve 2004 yılı içinde üretici üyeleri arasındaki çeşitlilik ile sektörde zaman zaman dile getirilen, şu ürün grubunun ve bu ürün grubunun hakimiyeti veya derneği gibi ithamlara da anlamlı bir yanıt vermektedir. Aramıza son dönemde katılan Basaş, Stroton, Alsecco ve Terraco vb. gibi önemli yeni üyelerimiz bunlara en güzel örneklerdir. Hazırlıklarını tamamladığımız yeni tüzüğümüz ile ısı, su ses ve yangın yalıtımı konusunda faaliyet gösteren sektörümüzdeki her firmaya kapımızın temel prensipler çerçevesinde açık olduğunu ortaya koyuyoruz...
 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Atalay Özdayı; "2025 Yılında da Çift Haneli Pazar Büyümesi Hedefliyoruz"

Yalıtım dergimizin 2025 yılı ilk sayısında röportaj sorularımızı yanıtlayan Baumit Türkiye CEO'su Atalay Özdayı firması hakkında bilgiler verdi. G...
28 Ocak 2025

Ali Murat Ekin; ''Yapı kimyasalları inşaatların görünmez yüzü, binaların gizli kahramanlarıdır.'

2001 yılında yapı kimyasalları üretimine başlayan FİXA bugün İstanbul, Adana ve Ankara'daki 4 fabrikasında su yalıtım malzemeleri, beton katkıları...
21 Kasım 2024

Murat Savcı; 'Bu sene, yenilikçilik vizyonumuzun sonucu 3 ayrı ödüle layık görülmek bizleri gururlandırmıştır'

Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri 2024'te İzocam, Optima Smart ürünü ile 'Yılın Ses Yalıtımı Ürünü' ödülünü ve İzocam Genel Direktörü Murat ...
21 Kasım 2024

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & DoÄŸalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.