E-Dergi Oku 
ROKA YALITIM
BOSTÄ°K

"Kauçuk Köpüğü" Isı Yalıtım Ürünlerinde Nelere Dikkat Edilmeli?

KONUK YAZAR
17. Sayı (Mart-Nisan 1999)

Son yıllarda klima ve soğutma tesisatları yaygınlaştıkça, özellikle soğuk hatların yalıtımı daha fazla önem arz etmektedir. Ülkemizde bildiğiniz gibi soğuk hatlarda genellikle elastomerik kauçuk köpüğü malzemeler kullanılmaktadır.

Tesisatların içerisinden geçen akışkan sıcaklığına göre üçe ayrılmaktadır. 6°C'den düşük - soğuk hatlar 6-100°C arası- ılık hatlar 100°C'nin üzerinde - sıcak hatlar Bu yazımda soğuk ve ılık hatlarda yaygın alarak kullanılan kauçuk köpüğü ürünleri üzerinde duracağım.

 

Son 10-15 yılda Türkiye'de tatil köyleri, iÅŸ merkezleri, alış-veriÅŸ merkezleri, bankalar gibi tüm yapılar artık klimalı yapılmaktadır. Klima ile birlikte klima kanalı, boru ve armatür yalıtımları da daha fazla önem kazanmıştır. Klima tesisatlarının Türkiye'de ilk yaygınlaÅŸmaya baÅŸladığı yıllarda klima kanalları düşük dansiteli expan-ded polistren malzemelerle kaplanıp üzerine kanaviçe ve emül-kot uygulamalarıyla yalıtım tamamlanırdı. Bazen kanaviçenin altına polietilen (naylon) sarılır üzerine   bitüm  esaslı   uygulama yapılırdı. Günümüzde artık bu tür detaylarla çok nadir karşılaÅŸmaktayız.

 

Soğutma tesisatlarında borular ise prefabrik expanded polistren boru sıcak bitüm ile yapıştırılıp, (şaşırtmalı çift kat olarak) üzerine polietilen (naylon) sarılıp, gerekli yerlerde sac kaplama yapılırdı. 6/12 °C fancoil tesisatlarındaki borular ise düşük yoğunluklu şilte camyünü ile sarılıp üzerine polietilen (naylon) bandajlanıp daha sonra kanaviçe kaplanır, kaba üstübeç tutkal karışımı bir sıvı sürerek işlem tamamlanırdı. Yukarıda anlatmaya çalıştığım bu detaylar çok değil 8-10 yıl önce Türkiye'de yaygın olarak kullanılan boru, klima kanalı yalıtım detaylarıydı.

 

Daha sonra Türkiye'ye 1990 yıllarının başından itibaren kauçuk köpüğü ısı yalıtım malzemeleri ithal edilmeye ve polietilen köpük de üretilmeye başlandı. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de daima ilk olan, yeni olan, değişik olana tepki gösterilir. Türkiye'de ilk zamanlarda böyle oldu. Özellikle uygulamacılar bunun montajının zor olduğunu, gerekli hassasiyetin gösterilemeyeceğini vurguladılar, ilk yapılan çok ciddi endüstriyel, konfor klima uygulamalarından sonra yoğun bir şekilde yoğuşmanın olduğuna bizler şahit olduk. Boru yalıtımı yapıp, ek yerlerinin üst üste getirildiğini, hiç yapıştırılmadığını ve o mahallin sular içinde kaldığını gördük. Kazan dairelerinde vana ve armatürlerin hiç yalıtım yapılmadığı için kazan dairesinin göl gibi olduğunu gördük. Gerekli yalıtım kalınlığı hesabı iyi yapılmadığı için boru yalıtımının üzerinde ciddi yoğuşmaların olduğunu da yaşadık ve bu tür örneklerle şu anda bile karşılaşmaktayız.

 

Bağıl nemin yüksek olduğu dönemlerde gene iyi yalıtım uygulaması yapılmadığında, gerekli yalıtım kalınlığının olmamasından kalitesiz (düşük [i değerli, yüksek X değerli) ürünlerden dolayı zaman zaman asma tavan arasında giden soğuk tesisat borularının yo-ğuşmasından dolayı tavanı ıslatıp çöktürdüğünü de görmekteyiz. Yukarıda saydığımız olaylar bir-süpermarkette, fabrikanın imalat holünde üretimin durmasına dahi neden olup, maddi zarara yol açacağını kolayca tahmin edebiliriz

 

Soğuk tesisat boru yalıtımı sıcak hatların veya yüksek sıcaklık yalı-tımına benzemez. Sıcak hatlarda boru ısı yalıtımında gerekli yalıtım kalınlığını kullanmaz iseniz enerji kaybına neden olup, maddi açıdan para kaybedersiniz. Ne zaman ki yüksek sıcaklıkta yalıtımdan sonra sıcaklık elinizi yakmıyor, o zaman görsel olarak bir şeyi hissetmeniz mümkün değildir. Enerji kaybı maddi bir kayıptır ve para kaybettiğinizi gözünüzle göremezsiniz. Soğuk tesisatlarda ise eğer gerekli yalıtım kalınlığını kullanmadıysanız yoğuşma olur, enerji kaybı olur, her iki durumu da yaşarsınız.

 

Türkiye'de artık soğuk hatlarda tartışmasız olarak polietilen köpük veya elastomerik kauçuk köpüğü malzemelerin kullanılacağı herkes tarafından anlaşılmıştır. Bu yazımızda elastomerik kauçuk köpüğünü incelediğimizden bu konuyu irdelemek istiyorum. Türkiye'de değişik ülkelerden ithal edilen bir dizi elastomerik kauçuk köpüğü ısı yalıtım malzemeleri bulunmaktadır. Her siyah, yumuşak, boru şeklindeki malzeme gerçek ısı yalıtım malzemesi değildir. Teknik kişiler olarak kauçuk; köpüğü ısı yalıtım malzemesi alırken aşağıdaki şu hususlara dikkat etmemiz gerekir. Sizlere önerilen ürüne ait şu soruları yöneletmeniz gerekir.

 

Kauçuk köpüğü ürünü alırken:

 

1.         Ãœrününüzün \x deÄŸeri nedir?

2.         u. deÄŸerini belgeleyen test sonuçları var mı?

3.         DeÄŸiÅŸik sıcaklıklardaki (-20, 0 +20, + 40) X deÄŸeri nedir?

4.         Bu sıcaklıklardaki X deÄŸerini gösteren test sonuçlarınız var mı?

5.         BS, DÄ°N, Fransız veya italyan standartlarına göre yangın sınıfı nedir?

6.         Yangın sınıfını belgeleyen test sonuçlarınız var mı?

7.         Su buharı geçirgenlik deÄŸeri nedir?

8.         Su buharı geçirgenlik deÄŸerini belgeleyen test sonuçlarınız var mı?

9.         Ãœrünlerinizi sizden alırsak süpervizyonluk yapacak ekibimiz var mı?

10.       Boru ve levhayı sizden alırsak bunlar için gerekli olan orijinal bant, PVC bant, orijinal yapıştırıcı, boya, vernik vb. aksesuarlar siz de

mevcut mu?

11.       Boru çapını, akışkan sıcaklıklarını, bağıl nemi, çevre sıcaklıklarını verirsem gerekli olan yalıtım kalınlığını hesaplayıp bize verebilir misiniz?

12.       Bağıl nemin yoÄŸun olduÄŸu özel endüstriyel uygulamalara önereceÄŸiniz ürününüz var mı?

13.       Korozyon riski olmadığını belgeleyebilir misiniz? (DÄ°N 1988/7 belgesi var mı?)

14.       Ãœrününüzün kauçuk oranı nedir? YoÄŸunluÄŸu nedir?

15.       Ãœrününüzde recyclible ürün kullanılıyor mu? (Fiyatta en önemli etkenlerden biridir.)

16.       Bina dışında UV'de kullanırsam önerebileceÄŸiniz baÅŸka bir detay, uygulama, ürün var mı?

17.       Broşürlerinize yazdığınız teknik deÄŸerleri hemen belgeleyebilir misiniz?

18.       StoÄŸunuz var mı? Yoksa sadece fiyat mı veriyorsunuz?

19.       EÄŸer size sipariÅŸ verirsem, derhal teslim edebilir misiniz?

20.       SoÄŸuk hatların yalıtımı önemli. Bunları uygulayacak ciddi uygulama ekibiniz var mı veya önerebilirsiniz?

21.       Ãœrünlerinizde herhangi bir kaplama veya kendinden yapışkanlı gibi ürün grubu var mı?

22.       Pazarın bilinçlendirilmesi doÄŸrultusunda faaliyetlerde bulunuyor musunuz?

23.       Kauçuk köpüğü ısı yalıtım malzemelerinin uygulamaları oldukça önemli. Bunun için özellikle uygulamacılara yönelik eÄŸitim veriyor musunuz? 24. 100°C üzerinde ve hatta 170°C'ye dayanabilen kauçuk köpüğü ürüne gereksinimiz olduÄŸunda bu ürünü karşılayabiliyor musunuz? Yukarıdaki soruları çoÄŸaltmamız mümkün. Herhangi bir ürün alırken,   artık  kiÅŸilerin  tedarikçiden aradığı vasıflar ÅŸunlar olmalıdır.

 

1.         Ãœrün kalitesi

2.         Ãœrün yelpazesi

3.         Ãœrün teslimatı

4.         Servis ve satış sonrası destek

5.         Fiyatı

 

Teknoloji durmaksızın gelişirken, ürünler ve uygulamalar da değişmek, gelişmeye ayak uydurmak durumundadır.Çağdaş teknoloji çağdaş ürün çağdaş uygulama, bunlardan birinin olmaması yapılan işi de olumsuz etkileyecektir. Kauçuk köpükleri, tesisat yalıtımında çağdaş ve ileri teknoloji ürünüdür. Ancak bu demek değildir ki tüm kauçuk köpükleri aynıdır ve iyi sonuçlar verir. Her üründe olduğu gibi kauçuk köpüklerde de bir kalite anlayışı ve uluslararası standartlara uygunluk geçerlidir.

 

Bir ürün ancak, kalite belgesi, spesifikasyonu, standartları ve bunların kimlerce verildiği ve onaylandığı bilindiği ve belgelendiği zaman uluslararası niteliğe ve bir kalite düzeyine ulaşabilir.Kauçuk yalıtım ürünleri ve diğer ürünler içinde geçerli olan çağdaş ölçütler bunlardır. Ülkemizin yalıtım ürünleri çöplüğüne dönüşmesini istemiyorsak, yukarıda belirtilen konularda titiz davranmamız gerekmektedir. Önemli olan bir ürünü pazarda genel adıyla bulmak değil, sürekli ve örgün bir biçimde aynı isim altında, aynı hatta gelişmiş standartlarda ve kalitede uzun yıllar bulabilmek, ürünün sorumluluğunu üstlenecek firmaları bulabilmektir.

 

21. yüzyılın insanları olarak, hem de teknik eğitimli insanlar olarak, ne aldığımıza nelere para ödediğimize dikkat etmek, tüm hesaplarımızı, günü kurtarmak için değil uzun vadeli yapmak durumundayız, ilk yatırımda ucuz, ekonomik gibi görünen ürünlerin, kullanım süresince çıkaracağı sorunların ve bunların onarım, yenileme maliyetini de gözönüne alarak karar vermek zorundayız. Kauçuk esaslı yalıtım ürünleri ya da diğer ürünlerin, verilen spesifi-kasyonu konusunda şunlara dikkat edilmelidir.

 

? Verilen teknik değerler,uluslararası standart ve literatüre uygun olmalıdır.

?          Standart referansı ve numaraları verilmelidir.

?          Teknik deÄŸerler, test raporları ile belgelenmelidir.

?          Bu belgeler, üreticinin kendi laboratuvarlarındaki test raporları deÄŸil, uluslararası bağımsız kuruluÅŸlarca verilmiÅŸ

test raporları olmalıdır.

 

Ülkemizde yalıtım bilincinin gelişmemesi, yalıtım ile ilgili herkesin şikayet konusu, yalıtımsızlığın temelidir. Bu bilincin yükseltilmesi çalışmalarında, üretici, satıcı, pa-roje ve uygulamacıların çok ciddi, sorumluluk bilinciyle ve dürüst davranmaları asıl görevlerdir. Satışları arttırmak, rakiplerin bir nebze olsun önüne geçebilmek için, bu tür bilim ve gerçek dışı yollara sapmak, gelişmemiş olan o bilincin tümüyle yok olmasına neden olabilir ki, bu da ülkemiz yalıtımınının geleceği açısından çok tehlikelidir.

 

Üretici, satıcı ve yalıtımla uğraşanlar, sorumluluklarının bilincinde olmak ve tüketiciyi doğru yönlendirmek zorundadırlar. Tüketiciler de, her gördükleri ya da duydukları şeye inanmayıp, yalnızca maliyet-fiyat kulvarında yürümeyip, ürünlerin teknik özellikleri, sorunlarına doğru çözüm olup olmadığı konusunda kısa ve öz bilgiler toplayıp kıyaslayarak, ürün temini yoluna gitmelidirler. Aksi taktirde paralarını israf etmiş ve sorunlarını çözememiş olacaklardır. Yalıtım sanıldığından daha ciddi bir iştir. Bilgi, birikim, deneyim ve sorumluluk gerektirir.

 
 


R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Global Bitümlü Membran Pazarı Büyümesini Sürdürüyor

Chemical Research'te yayınlanan araştırmaya göre bitümlü membran pazarının 2029 yılında 3 milyar dolara yaklaşması bekleniyor....
22 AÄŸustos 2024

Su Yalıtımı, Depreme Karşı En Basit, En Ekonomik, En Temel Güvencedir

Güvenli yapılar oluşturmada ve depreme karşı korunmada su yalıtımı-deprem ilişkisi önemlidir. Su yalıtımı her şeyden önce yapısal bütünlüğü sağlamada ...
20 Mayıs 2024

Ülkemizde Deprem Gerçeği ve Güvenli Yapılar

Binalar tasarım aşamasından itibaren, kullanım amacına uygun, can ve mal güvenliğini koruyacak şekilde, bulunduğu iklim ve doğa şartlarında güvenli ve...
11 Mart 2024

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • DoÄŸalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • Ä°klimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.