"Kaliteye Saygı Ülkeye Sevgiyle Eşdeğerdir"
4.5 yıl Suudi Arabistan'da bir araştırma enstitüsünde görev yaptım. Amerikan-Arap ortak araştırma enstitüsü idi. Orası benim mühendisliğime araştırmacı bir kişilik kazandırdı. Şu andaki görevimden önce 3 yıl Japonlarla çalıştım. Dolayısı ile o da bana Japonların bildiğimiz yöntemlerini öğretti.Sekiz yıldır Sika-Deteks Yapı Kimyasalları firmasında genel müdürlük görevini yürütüyorum. Beş firma temsilcisi arkadaşımızla kurduğumuz derneğimizin de ilk dönem başkanlığını yürütüyorum. İsmail Ceyhan: Derneğinizin kuruluş öyküsünü anlatır mısınız? Derneğinizin amaçları nelerdir? Murat Belen: Uzun süre önce dernekleşme fikrimiz oluşmuştu. Fakat bu fikir son 1.5 sene duraksamaya uğradı. Hazır Beton Birliğinin teşviki ile son aşamada üyelerimizden Grace firmasının çok yapıcı yaklaşımları oldu. Kuruluşta ciddi bir zaman ayırarak dernekleşme sürecini tamamladık. 12 kişi başladık, 5 kişi kurduk. Bu kötü bir gösterge sayılamaz, çünkü bu 5 firmanın sektördeki pazar payı % 80'nin üzerindedir. Ama bunun kompleksini taşımıyoruz. Yılbaşına kadar üye sayımızın 10 firmaya ulaşmasını hedefliyoruz. Derneğimizi kurarken önümüze ciddi hedefler koyduk, sadece bir araya geldiğimiz bir dernekten ziyade ciddi bir eğitim programı yürütmeyi amaçlıyoruz. Bu da tabii finansman gerektiriyor. Kurucu üye sayımızın az olmasının bir nedeni de budur. Eğitim programında kalfa derneklerini, yapı meslek liselerini, üniversiteleri ve bazı devlet kuruluşlarını hedefliyoruz. Bizim firma olarak son 4 ayda yaptığımız hızlı eğitim seminerlerimizdeki deneyimlerimizi de KÜB'e aktaracağız. Firma olarak yürütülen çalışmaların yanında dernek olarak yürüteceğimiz, eğitim çalışmaları kolaylık sağlayacaktır. Kamu yararını da amaçlayan derneğimizin faaliyetlerinin ilgi uyandıracağını ve destek göreceğini düşünüyorum. Derneğimizin ikinci önemli hedefi hızla standartlaşmaktır. Biliyorsunuz Türkiye'de katkı standartları yok, bu durum bırakın haksız rekabeti, yarın çocuklarımızın bu-gün bizlerin oturduğu binaların enerji ihtiyacımızı karşılayan barajların her an risk altında olduğunu gösteriyor. Türkiye'de herkes denetim yok diyor. Doğrudur, ancak denetim için standart olması lazımdır. Betoncular bu konuyu başardılar. Yardımlaşarak birbirimize destek olarak bizim de başaracağımıza inanıyorum. TSE'yi ziyaretimizde bu konuyu yetkililere de aktardık. Bize görev verin yardımcı olalım dedik. Sıcak karşıladılar, sanıyorum önümüzdeki günlerde onlara destek vermeye başlayacağız.
İsmail Ceyhan: Derneğinizin kurucu üyeleri kimlerdir? Murat Belen: Derneğimizin kurucu üyelerini alfabetik olarak sayabilirim;Besan Beton Katkı Maddeleri San. ve Tic. A.Ş. Grace Yapı Kimyasalları San. ve Tic. A.Ş.iksa inşaat Katkıları San. Ltd. Şti. Sika Deteks Yapı Kimyasalları A.Ş. YKS Yapı Kimya Sanayi A.Ş. Burada belirtmek isterim ki bence beton kimyasalı, derz dolgusu vs. üretim gruplarını dernekleşir-ken çok bölmek doğru olmayabilir. Derneğimizin yakın bir gelecekte kapsamını genişletmesini düşünmeliyiz. Ben bu düşüncemi İZODER'in panelinde de dile getirmiştim, ihtisas derneği olarak bizim bakış açımız bizimle ilintili diğer derneklerle işbirliği yollarını aramak ve bunu gerçekleştirmektir. Dolayısı ile zincirin bütün halkaları önemlidir ve toplam kalite zincirin bütün halkaları sağlamsa kendisini gösterir. İsmail Ceyhan: Haksız rekabet ile ilgili düşünceleriniz nelerdir? Murat Belen: Ülkemizde maalesef rahatsız edici bir konu da budur, inanın bu konuda gündeme gelen taklit ürünlerle mücadele etmek oldukça zordur. Bugün firma olarak bizim başımızda olan taklit ürün sorununun derneğimiz üyesi diğer firmaların da sorunu olduğunu düşünüyorum. Neticede kalitesi düşük, fiyatı düşük ürünler aynı zamanda performansı da düşük ürünlerdir. Bir de ucuz demek ekonomik demek değildir. Bugün satın alırken ucuz gelen, yarın başınıza çok daha büyük maliyetler açacaktır. Dahası telafisi mümkün olmayan kayıplara da yol açabilir. Burada üreticilere düşen görevin kullanıcılara, satıcılara yönelik uyarıcı, bilgilendirici çalışmalarını arttırmalarını olduğunu düşünüyorum. Umarım Avrupa Birliği sürecinde yeni patent yasaları ile yasal mücadele imkanlarımız da artacaktır. İsmail Ceyhan: Yapı kimyasalı alanında pek çok ithalatçı firma var. Derneğinizin bu yöndeki görüşü nedir? Murat Belen: Biz kuruluşta üretici birliği olarak derneğimizi tanımladığımız için Türkiye'de üretimi olmayan firmaları hedeflemedik. Ancak bildiğiniz gibi bu alanda pek çok firma, üretici, ithalatçı var. Kısa dönemde pazar payı ne olursa olsun Türkiye'de üretim yapan firmaları başta da belirttiğim gibi üye yapmayı hedefliyoruz.Yine zamanla sizin gibi basının ilgisi, kamuoyu desteği ile derneğimizin ithalatçı firmalara da çağrı yapacağını onları da kapsayacak şekilde uye sayımızın artacağını düşünüyoıum. İsmail Cevhaı. Kullanıcılar, tü-keticiler açısından derneğinizin danışma, şikayet gibi doğrudan bireysel başvuruya yönelik bir hazırlığı var mı?
Murat Belen: Güzel soru. Açıkça söylemek gerekirse, yeni kurulan derneğimizin şu anda böyle bir çalışması yok. Ancak oluşturduğumuz komiteler var. Üç komite kurduk. Bir; teknik komite; tamamen teknik konularda çalışacak, iki; halkla ilişkiler komitesi; firmalarla, basınla olan ilişkilerimizi düzenleyecek. Üç; çevre komitesi de çevre korumaya yönelik programı uygulayacaktır. Şimdilik bir şikayet olursa, tüketiciden gelen, bununla teknik komite ilgilenecek. Her firmanın kendi ürün kalitesinin arkasında olacağına inanıyorum. Bizim Derneğimiz de hiç kimsenin avukatlığını yapmayacaktır. Ancak olabilir yine de bir problem varsa biz dernek olarak o problemin giderilmesine elimizden geldiğince aracı, yardımcı olmalıyız diye düşünüyorum.Bir de tüketicinin firmalara ulaşmasına aracı olabiliriz. Yine üretici firmalarımızın pazar payı ne olursa olsun, kaliteye yatırım yapmasını küçük, büyük tüm firmalarımızın kalitede birleşmesini teşvik edeceğiz. Zaten bunu başaramayanların piyasadan doğal süreçle silineceğine de inanıyorum. İsmail Ceyhan: Murat bey; sizin ayrıca eklemek istediğiniz son bir şey var mı? Murat Belen: Yalıtım dergisi olduğunuz için ben hiç yapı kimyasalları nedir gibi bir açıklamaya girmedim. Son olarak şunu söyleyebilirim. Ülkemize baktığımızda muazzam bir potansiyel görüyoruz. Avrupa altyapısını tamamlamış, biz de ise daha ikiyüz baraj inşaa edilebilir. Ülkemizin her yeri şantiye görünümünde, işte burada bizlere çok büyük sorumluluk düşüyor. Ürün kalitesi önem kazanıyor. Bu büyük pazar kaliteli, kalitesiz ürünleri kaldırıyor. Ancak kalitesiz ürünlerin sadece sektöre darbe vurduğunu düşünmemek lazım.Bunlar aynı zamanda ülkenin stratejik inşaatlarında da kullanılıyor. Bu açıdan baktığımızda kalitenin aynı zamanda vatanseverlik olduğunu da belirtmek istiyorum. Biz dernek olarak da konuya böyle bakıyoruz, kaliteye çok önem veriyoruz.Pazarı büyütmeyi hedefliyoruz. Pazardaki tüm ürünlerin belli standartta kaliteye ulaşmasını destekliyor, ulaşmış olmasını arzu ediyoruz. İsmail Ceyhan: Sayın Başkan; Derneğinizin başarılı olmasını diliyorum. Dergimiz de Derneğinizin çalışmalarında daima yanınızda olacaktır. Bize vakit ayırdığınız için teşekkür ediyorum.
İlginizi çekebilir... Tolga Ceylan; 'Bonus Yalıtım, Sektörünün % 100 Yerli Sermayeli Öncü Kuruluşudur'Bonus Proof ile Yılın Su Yalıtımı Ödülü'nü kazanan Eryap Grup Yalıtım Malzemeleri San. ve Tic. A.Ş. Grup Satış ve Pazarlama Müdürü Tolga Ceylan de... Emre Soydan; 'Qis Yapı Kimyasalları Samsun Tesisimiz Karadeniz'in Yalıtım Üssü Olacak'9 yılı aşkın süredir deneyimli ve uzman kadrosu ile hizmet veren QIS Yapı Kimyasalları, ürettiği kaliteli ürünler, uygulamalarda aktardığı doğru çözüm... 'Pasif Yangın Koruyucu Bostik ürünleri, alev yayılmasını önleyerek insan hayatını ve yapıları korur'BOSTİK, Yangın koruyucu sistem çözümleri ile Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri 2024'de, Yılın Yangın Yalıtımı Ürünü Ödülü'nü kazandı. Teknik Müd... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.