E-Dergi Oku 
ROKA YALITIM
BOSTÄ°K

Beton Zemin Kat Döşemelerinin Isı Yalıtımı Konusunda BRE'in Uyarı ve Tavsiyelerin

KONUK YAZAR
10. Sayı (Ocak Åžubat 1998)

Cüneyt KURTAY G.Ü.Müh.Mim.Fakültesi Mimarlık Bölümü Özet Bu çalışmada ingiltere'de halen uygulanan imar Yönetmeliğinin ısı yalıtımları bölümünün temelini oluşturan ve BRE (Building Research Establishment) tarafından 1994 yılında yayınlanan Rapor'un bir bölümü özetle aktarılmaktadır.

Çalışma kapsamındaki beton zemin kat döşemeleri, taşıyıcının altından yalıtılan beton zemin kat döşemeleri, taşıyıcının üstünden yalıtılan beton zemin kat döşemeleri, kenarlarından yalıtılan beton zemin kat döşemeleri olarak üç grupta ele alınmaktadır Her grubun değişik uygulamaları için ortaya çıkabilecek olası sorunlar ve bu sorunların çözümü için tavsiyeler detaylı çizimleri ile birlikte sunulmaktadır.

 

GiriÅŸ

Zemin kat döşemelerinden olan ısı kayıplarını azaltmak için kullanılan ısı yalıtım tabakalarının detaylarının çözümlenmesi, yapı kabuğunun diğer bölümlerinde uygulanan ısı yalıtım tabakalarınkin-den farklılık arz etmektedir. Bunun başlıca nedeni zemine oldukça yakın ya da doğrudan ilişkide olmasından kaynaklanmaktadır. Bu sebeple zemin kat dö-şemelerindeki ısı yalıtımları irdelenirken döşeme ve dış duvarlardaki su, buhar yalıtımları ile ilişkilerinin kurulması kaçınılmaz olmaktadır.

 

Bu çalışmada, beton zemin kat döşemeleri:

1.         Taşıyıcının altından yalıtılan beton zemin kat döşemeleri.

2.         Taşıyıcının üstünden yalıtılan beton zemin kat döşemeleri.

3.         Kenarlarından yalıtılan beton zemin kat döşemeleri olarak üç grupta ele alınmaktadır.

 

1. Taşıyıcının altından yalıtılan beton zemin kat döşemeleri

Isı yalıtımı genellikle bütün döşeme alanının tamamının altında yatay olarak uzanır. Yalıtım yüksek nem direncine sahip, basınca dayanıklı sert bir tabaka olmalıdır ve eğer nem geçirmeyen tabakanın altında yer alıyorsa, zemin ya da dolgunun zararlı olabilecek etkilerinden korunmalıdır. Bu uygulamada beton döşemeler yerinde yalıtılırlar ve 2 yolla taşınırlar;

 

?          Zemin ya da dolguya oturtulurlar.

?          Çevre duvarlar vasıtası ile taşınırlar (asılı betonarme döşeme).

Nem geçirmez tabaka (dpm) zeminin altında veya üstünde olabilir; Eğer betonun altında ise ısı yalıtımının altında veya üstünde olabilir. Zeminin yüksek miktarda sülfata sahip olduğu alanlarda, nem geçirmez tabaka betonun üstünde ise, betonun zemindeki bileşenlerden etkilenmemesi için ek bir ayırıcı tabakaya ihtiyaç vardır. Bu grup uygulamada oluşabilecek sorunlar ve önlem amaçlı tavsiyeleri şöyle sıralanabilir

 

1.         Strüktürel saÄŸlamlığın ve ısıl performansın azalması.

2.         Yapım sırasındaki zararlar.

3.         Isı köprülerindeki yoÄŸuÅŸma.

4.         Döşemedeki nemin zararı.

5.         Tesisattaki olası sorunlar

 

1.1.      Striiktürel saÄŸlamlığın ve ısıl performansın azalması

 

Zemine oturan döşemeler doğrudan ısı yalıtımının üzerine dökülür, bu esnada yalıtımdaki şekil değişikliği (bozulma); iç döşemelerde çöküntülere, beklenmeyen basınca ve ısıl performansındaki azalmaya neden olacaktır. Isı ya-lıtımındaki bozulma ise; basınçtan veya zemindeki bileşenlerle kimyasal reaksiyona geçilmesinden dolayı oluşan zayıflıktan olabilmektedir.

 

Yalıtımdaki bozulmadan kaçınmak için;

 

Su emiciliği düşük ve zemindeki belirlenen kimyasallara karşı yüksek dayanımı olan tiplerin seçilmesi veya ısı yalıtım tabakasının nem geçirmez tabakanın (dpm) ya da ayırıcı bir tabakanın üstüne yerleştirilmesi gereklidir. Zemine oturan döşemelerde, döşemenin ağırlığına direnebilecek yeterli basınç dayanımına sahip yalıtım malzemesi seçerken, döşemenin beklenenin üzerinde yüklenebileceği dikkate alınmalıdır, içerideki taşıyıcılar duvarlar için ayrı temelle sağlanmalıdır.

 

1.2.      Yapım sırasındaki zararlar

Zemin kat döşemesi dökülür veya yerleştirilirken gerekli özen gösterilemezse nem geçirmez tabaka (dpm) ve ısı yalıtım malzemeleri yer değiştirebilir veya zarar görebilir.

 

Yalıtım tabakalarının işlevlerini sürdürebilmeleri için;

?          Isı yılıtım tabakaları ve nem geçirmeyen tabaka (dpm) beton dökülmeden önce yerleÅŸtirilmelidir.

?          Nem geçirmez tabakayı (dpm) yerleÅŸtirirken üzerindeki döşemenin ve bitiÅŸ malzemelerinin kalınlıkları da dikkate alınarak döşenmelidir.

?          Isı yılıtım tabakaları birbirine iyice baÄŸlanmalı ve nem geçirmez tabakanın (dpm) döşemesinden önce ve sonra gereÄŸinden fazla yüklenmemelidir.

?          Betonun dökümü sırasında nem geçirmez tabakanın (dpm) keskin objeler tarafından zedelenmemesi için dikkatli olunmalıdır.

 

Zemine oturan döşemelerde, beton bastırılıp, düzeltilirken ısı yalıtım tabakası ve nem geçirmez tabakanın (dpm) duvar kenarında düşeye döndüğü noktada geçici önlemlerle korunması gerekmektedir.

Zeminden yükseltilmiş Betonarme döşemelerde, nem geçirmez tabaka (dpm) ve ısı yalıtım tabakası için sağlam taban oluşturulmalıdır. Aksi taktirde dış duvarlarla birleştiği yerlerde yırtılmalar meydana gelebilir. Betonarme döşeme oluşturulurken nem geçirmez tabakanın (dpm) delinme-mesine dikkat edilmelidir.

 

1.3. Isı köprüierindeki yoğuşma

 

Isı yalıtım tabakası döşeme ile dış duvar veya taşıyıcı iç duvar ile birleştiği yerlerde sürekliliğini kaybederse, ısı köprüleri oluşur ve yüzeyde yoğuşma olasılığı vardır. Isı köprülerinin oluşmasını önlemek için;

?          Duvardaki ısı yalıtım tabakası, nem kesici tabakanın (dpc) seviyesinin altından veya en azından döşeme tabanı ile aynı seviyeden baÅŸlamalıdır (Åžekil 1-2).

?          iç duvarın iç tabakasında nem kesici tabakanın (nem kesici tabaka dpc) altında eÄŸer zemin ve strüktürel sistem uygunsa yalıtım kabiliyeti fazla malzeme (blok) kullanılmalıdır. (Åžekil-1).

?          Zemine oturan döşemelerde, Döşemenin etrafında düşey ÅŸerit halinde ısı yalıtım tabakası kullanılmalıdır. Böylelikle hem Duvar boÅŸluÄŸundaki ısı yalıtım tabakası ile nem kesici tabakanın (dpc) altındaki yalıtılmamış duvar için önlem alınabilir, hem de içeriuen yapılan ısı yalıtım tabakası ile iliÅŸki kurulur (Åžekil 3).

?          SüpürgeliÄŸin çevresinde de ısı yalıtım ÅŸeridi kullanılmalıdır.

?          iç taşıyıcı duvarlar için duvarların iki yanına döşeme ile birleÅŸim yerinden itibaren 1 m'ye kadar ısı yalıtım tabakası yerleÅŸtirilmeli veya nem kesici tabakanın (dpc) altında ısı yalıtımlı (blok) malzeme kullanılmalıdır (Åžekil 5-6).


Değişik kutlardaki döşemelere sahip ayrı duvarlar için; iki duvar arasında üst kottaki döşeme hizasının üstünden temele kadar esnek ısı yalıtım malzemesi kullanılmalıdır. (Örneğin; taş yünü) Betonarme asılı döşemelerde, betonarme döşeme içten yapılan yalıtımı kesintiye uğratmamalıdır (Şekil 7). Bu durumda oluşan ısı köprüsünü engellemek zordur. Ancak ısı yalıtım tabakası iki duvar arasında ise ve döşeme ısı yalıtımı ile destekleniyorsa uygulanabilir. Değişik kotlardaki ayrı duvarlar için boşlutaki yalıtım zemine oturan döşemelerdeki gibi uygulanmalıdır (Şekil 8).

 

Neme hassas döşeme bitiş mal zemeleri betonun içindeki fazic nemden zarar görebilir. Bitiş mal zemelerini nemden korumak için

 

?          EÄŸer betondaki nemin seçilen döşeme bitiÅŸ elemanını etkileyecek süre içinde kuruması konusunda şüphe var ise nem geçirmez tabaka (dpm) döşemenin üzerine yerleÅŸtirilmelidir. Sıcak veya soÄŸuk uygulamalı bu tabaka duvardaki nem kesiti tabaka (dpc) ile iliÅŸkilendirilmelidir, EÄŸer betonun kuruması konusunda bir şüphe yok ise nem geçirmez tabaka (dpm) zemin döşemesinin altında ye almalıdır.

 

?          Zemine oturan döşemelerde, nem geçirmez tabakanın (dpm) döşemenin altında olduÄŸu yerlerde, ısı yalıtım

 

tabakası zemindeki bileÅŸenlere dayanıklı ise yalıtım tabakanın üstüne, dayanıklı deÄŸil ise veya tüm döşemenin korunması gerekiyor ise zemine yerleÅŸtirilmelidir. (Åžekil 9). Betonarme   asılı   döşemelerde, nem geçirmez tabaka (dpm) betonarme döşemenin üzerine yerleÅŸtirilmeli ve duvardaki nem kesici tabaka (dpc) ile iliÅŸkilendirilmelidir. Isı yalıtım malzemesi suya ve bileÅŸenlere dirençli olmalıdır.

 

1.5. Tesisattaki olası sorunlar

 

Döşemedeki ısı yalıtımı altından geçen su boruları donmadan dolayı patlayabilir. Döşemenin içindeki hatlar montaj veya buzlanma yolu ile tahrip olabilirler. Böyle durumlarda nem geçirmez tabaka (dpm) delinirse aşırı nemlenme oluşur. Bazı su hatlarının yenilenmesi veya tamir edilmesi gerekebilir.

Isı yalıtım tabakasını tesisattan kaynaklanan sorunlardan korumak için;

?          EÄŸer nem geçirmez tabaka (dpm) döşemenin üzerinde ise bu tür hatlar döşemenin içinden geçirilmemelidir.

?          SoÄŸuk su boruları binaya; dış duvardan 75 cm'den az mesafeden giriÅŸ yapıyor ise uzunluÄŸu boyunca yalıtılmalıdır (Åžekil 10).

?          Su boruları, merkezi ısıtma boruları, gaz boruları gibi tesisatlar bir tesisat kanalından geçmeli ya da yalıtılmalıdırlar.

?          Bu boruların döşemeyi delip geçtiÄŸi yerlerde ve binanın dış duvarından olan giriÅŸlerde nem geçirmez tabakanın (dpm) kenarları kapatılmalıdır.

2. Taşıyıcının üstünden yalıtılan beton zemin kat döşemeleri

Bu tür yalıtımlar zemin döşemesi prekast kiriş ve blok döşemeler ile yerinde dökülen döşemelerde kullanılır. Isı yalıtım malzemesi sert ve üzerindeki yüke uygun olmalıdır. Yalıtım ahşap esaslı döşeme kaplaması veya şap altında yer alabilir. Bu tür uygulama yalıtılmış ahşap döşeme sistemleri

 

içinde uygundur. Bu grup uygulamada oluşabilecek sorunlar ve önlem amaçlı tavsiyeleri şöyle sıralanabilir;

1.         Uygulamadaki hatalar

2.         Yapım sırasındaki zararlar

3.         Nemden oluÅŸan zararlar

4.         Isı köprülerindeki yoÄŸuÅŸma

5.         Tesisattaki olası sorunlar

2.1. Uygulamadaki hatalar

 

Isı yalıtım malzemesinin uygulamasındaki başlıca hatalar, düzgün olmayan yüzeyler, döşeme panellerinin yanlış montajı veya şapın yetersiz kalınlık ve dayanımından kaynaklanmaktadır. Isı yalıtım malzemesini uygularken hatalara fırsat vermemek için;

 

?          Beton veya prekast döşemenin yüzeyi düzgün ve temiz olmalıdır. 5 mm.'ye kadar olan hatalar kabul edilebilir. Düzgün olmayan beton yüzeyler düzeltme betonu ile düzeltilmeden kullanılmamalıdır. Düzgün yüzer döşemeler bu konuda özel önlem alınmadan kullanılabilir uygunluktadırlar.

 

?          Åžap veya ahÅŸap döşemeyi taşıyan ısı yalıtım tabakası uygun basınç dayanımına sahip olmalıdır. AhÅŸap kökenli döşemelerde, ahÅŸap bitiÅŸ elemanları birbirine geçmeli olmalı ve bütün birleÅŸimleri yapıştırılmalıdır. BitiÅŸ elemanları ile bu elemanları çevreleyen duvarlar arasında en az 10 mm. genleÅŸme boÅŸluÄŸu bırakılmalıdır. Duvarlar arasındaki mesafe 10 m.'yi geçiyor ise her metre için 2 mm. eklenmelidir.

 

?          Åžap bitiÅŸlerde, minimum kalınlık iç mekanlarda 6,5 cm., diÄŸer yerlerde 7,5 cm. olmalıdır. Lifli ısı yalıtım

malzemesinin nemli (ıslak) şaptan etkilenmesini önlemek için üstüne koruyucu tabaka olarak yalıtımlı kağıt veya

polyethylene tabaka kullanılmalıdır. Sert ısı yalıtım tabakalarının birleşim yerleri bantlanarak, ıslak şapın

birleşim yerlerine akması engellenmelidir.

 

2.2. Yapım Sırasındaki Zararlar

 

Isı yalıtım malzemesi bazı akışkan olarak uygulanan nem yalıtıcı malzemenin içeriğinde bulunan çözücüler ve yapıştırıcılar ile kimyasal reaksiyona girip zarar görebilir. Şap dökülürken ısı yalıtım malzemesi ve ayırıcı tabaka zarar görebilir.

 

Yapım sırasında yalıtım tabakalarının zarar görmemeleri için ;

?          Akışkan nem geçirmez tabaka (dpm) ile ısı yalıtım malzemesinin kimyasal uygunluÄŸu kontrol edilmelidir. Bazı zift ve bitüm esaslı malzemeler polystyrene'i küçültmektedir. Bu nedenden ötürü ısı yalıtım tabakası akışkan nem geçirmez tabakanın (dpm) çözücüleri iyice havalandırılmadan yerleÅŸtirilmemelidir.

?          Åžap yerinde dökülür veya

sıkıştırılırken ısı yalıtım tabakası

panellerle korunmalıdır.

2.3. Nemden OluÅŸan Zararlar

Neme hassas döşeme elemanları ve ahşap kökenli döşeme panelleri özellikle yonga levha türü elemanlar döşemenin neminden yayılan su buharından etkilenirler. Bu döşeme elemanlarını nemden korumak için;

?          Prekast döşemelerde, döşemenin üstüne polyethylene buhar kontrol tabakası kullanılmalıdır (Åžekil-12). Bu tabaka döşeme elemanları tamamen kuru olsa bile uygulanmalıdır.

?          Yerinde dökme beton döşemelerde, döşemenin üzerine nem geçirmez tabaka (dpm) serilmeli veya döşemenin altında nem geçirmez tabaka (dpm), üstünde ise ahÅŸap kökenli döşeme malzemesini korumak için polyethylene buhar kontrol

 

 

tabakası kullanılmalıdır.

?          Duvarın içinde kalan nemliliÄŸin

döşeme kenarlarını

etkilemesini engellemek için;

-          Duvar döşeme birleÅŸiminde yukarı doÄŸru akışkan nem geçirmez tabaka (dpm) uygulanmalıdır.

-          Polyethylene nem geçirmez ta bakayı (dpm) yukarı doÄŸru döşemenin üst seviyesine kadar ilerletilmeli veya aynı seviyeden geri döndürülmelidir (Åžekil-11).

-          Döşemedeki nem geçirmez tabaka (dpm), duvardaki nem kesici tabaka (dpc) ile iliÅŸkileri dirilmelidir.

Taşıyıcı döşemeden gelen nemli havanın hacme girdiği bitmiş döşeme-duvar derzini, derz dolgu malzemesi ile yalıtılmalıdır. Bu işlem az da olsa konstruksiyondaki yoğuşma riskine karşı en etkili yoldur (Şekil-12).

?          AhÅŸap bitiÅŸ malzemeli döşemelerde, buhar kontrol tabakasının döşeme panelleri ile ısı yalıtım tabakası arasında

yer alması tercih edilmelidir. Ancak yüksek buhar direncine sahip plastik ısı yalıtım malzemeli bileşik paneller

kullanıldığında buhar kontrol tabakasının ısı yalıtım tabakası ltında yer alması kabul edilebilir (Şekil-12). Nem geçirmez tabaka (dpm) veya buhar kontrol tabakasını delip geçen tesisatın, delip geçtiği noktalar esnek derz malzemesi veya bant ile yalıtılmalıdır.

 

?          Åžap bitiÅŸli döşemelerde, eÄŸer precast veya yerinde dökülen beton döşemenin üstünde nem geçirmez tabaka (dpm)

yok ise, neme hassas bitiş malzemelerini korumak için ısı yalıtımı tabakası ile şap arasında buhar kontrol tabakası (örneğin,0,12 mm polyethylene) yerleştirilmelidir.

 

Döşeme bitiş malzemesini yerleştirmek için şapın uygun nemliliğe ulaşıncaya kadar kuruması beklenmelidir.

 

2.4. Isı Köprülerindeki Yoğuşma

 

Döşeme ve dış duvarların birleştiği yerler ile tesisat boru ve kanallarının ısı yalıtımı yapılmamış kısımlarında ısı köprüleri oluşmaktadır. Isı köprülerini engellemek için;

?          Döşemedeki ısı yalıtım malzemesini aynı özellikleri ile birleÅŸim yerinde döndürerek iç duvarda yapılan ısı yalıtımı ile devamlılığı saÄŸlanabilir (Åžekil-13).

 

?          iki duvar arasındaki boÅŸluÄŸun yalıtımı; beton döşeme veya precast döşemenin alt seviyesinden veya daha aÅŸağısından baÅŸlamalıdır (veya varsa beton kiriÅŸlerin alt seviyesinden). Ek olarak duvarın iç tabakasının yalıtımlı bloklar ÅŸeklinde kullanılması ısı köprüleri olasılığını minimize etmektedir. Bu tür uygulamalarda yüksek yoÄŸunluklu bloklar tavsiye edilmez (Åžekil-14).

 

?          AhÅŸap bitiÅŸ malzemeli döşemelerde, dış duvardaki bitiÅŸik yalıtım tabakaları genleÅŸme boÅŸluÄŸuna ihtiyaç duymaktadırlar. Bu boÅŸluklar ısı köprüleri olarak yoÄŸuÅŸma olasılığını önemli oranda arttırmamalıdırlar. ?  Åžap bitiÅŸli döşemelerde, duvar ile ÅŸapın arasında oluÅŸacak ısı köprüsünü engellemek için döşemenin çevresi boyunca düşey yalıtım bantı yerleÅŸtirilmelidir.

2.5. Tesisattaki olası sorunlar

Döşemedeki ısı yalıtımının altındaki su boruları donmadan dolayı patlayabilir. Döşeme içindeki tesisat hatları montaj sırasında tahrip olabilir. Böyle durumlarda nem geçirmez tabakayı (dpm) veya buhar kontrol tabakasını delerek nemliliğe neden olabilirler. Bazı su tesisatının yenilenmesi veya tamiri gerekebilir. PVC kaplı kablolar genleştirilmiş polystyre-ne yalıtım malzemesi ile doğrudan ilişkide ise ömürleri beklenenden az olmaktadır. Isı yalıtım tabakalarını tesisattan kaynaklanan sorunlardan korumak için alınacak önlemler 1.5 maddesindeki önlemlerle aynıdır.

 

3.Kenarlarından yalıtılan beton zemin kat döşemeleri

Bu tür uygulamalarda ısı yalıtım tabakaları döşemenin kenarlarına, binanın boyut ve şekline ve de yalıtım kalınlığına bağlı olarak 2 m.'ye kadar yatay veya düşey olarak yerleştirilir. Isı yalıtım tabakası döşemenin çevresinde düşey olarak 3 değişik şekilde yer alabilir;

 

?          Dış duvarın iç tarafına

?          Duvar tabakalarının arasındaki boÅŸluÄŸa

?          Dış duvarın dış tarafına

 

Temellerin derinlik ve tipine bağlı olarak, ısı yalıtımı duvarlarda ol duğu gibi temellerde de yapılabiir. Düşey yalıtımın dış taraftan uygulanması, binanın içindeki döşemeye uygulanmasının uygun olmadığı yerlerde faydalı olabilir.

Fakat, temel derinliğinin yeterli olduğu durumlarda temel duvarlarının dış tarafına ısı yalıtımı eklenebilir. Bu uygulama özellikle yalıtım tabakasının dış duvar yalıtım tabakası ile devamlılığının sağlanması kolaylığı açısından fay

dalıdır ve aynı zamanda beton zemin döşemesindeki yüzey yo-ğuşmasına çare olarak kullanıla-oılır.

 

Bu grup uygulamada oluşabilecek sorunlar ve önlem amaçlı tavsiyeleri şöyle sıralanabilir;

1.         Zeminin altındaki ısı yalıtım malzemesinin ısıl performansının azalması

2.         Yapım sırasındaki zararlar

3.         Temellerdeki taşıyıcı hataları

4.         Isı köprülerindeki yoÄŸuÅŸma

3.1. Zeminin altındaki ısı yalıtım malzemesinin ısıl kapasitesinin azalması

Eğer ısı yalıtımı nemi emiyor veya zemindeki bileşenler tarafından yıpratılıyor ise, ısıl kapasitesi düşecektir.

Isı yalıtım malzemesinin ısıl kapasitesinin azalmasını engellemek için;

?          Su emme özelliÄŸi düşük olan yalıtım malzemeleri seçilmelidir. EÄŸer zeminle doÄŸrudan temasta olacak ise toprakta bulunan bileÅŸenlerle kimyasal reaksiyonda bulunmayacak özellikte olmalıdır.

?          Kenardan yalıtım için seçilen masif, düşük ısı iletkenliÄŸine sahip blok yapı malzemeleri, düşük su emiciliÄŸine, yeterli taşıyıcılık dayanımına sahip, don ve zemin bileÅŸenlerine karşı dirençli olmalıdır.

?          Isı yalıtımı iki duvar tabakası arasında yapılmalı, kapalı gözenekli malzeme seçilmeli ve suyu temel seviyesinde

uzaklaştıracak drenaj sağlanmalıdır (Şekil-16).

 

3.2. Yapım sırasındaki zararlar

 

Isı yalıtım tabakası birleşim yerine zemin çalışması ile yerleştirildikten sonra; iş makinaları veya binanın genel işleri sırasında zarar görebilir.

 

Isı yalıtım tabakasının yapım sırasında zarar görmemesi için;

 

?          Kullanılacak ısı yalıtım malzemesi beton uygulaması ve inÅŸaat çukurunun geri doldurulması sırasındaki darbelere dayanacak yeterli dayanıma sahip olmalıdır. Yapım sırasındaki hasara en büyük dayanım masif bloklarla saÄŸlanır, böylelikle kenardan yalıtımda yerli ısıl direnç de elde edilir.

?          iç kısımda kullanılan düşey ısı yalıtım tabakası duvarın yüzüne tespit edilir. Böylelikle toprağın geri doldurulması sırasında yalıtımın düzgün kalması saÄŸlanır (Åžekil-15)

?          Dıştaki düşey kenar ısı yalıtımı nem kesici tabakanın (dpc) alt seviyesinde korunmalıdır (ahÅŸap, sıva vs. ile)

 

3.3. Temeldeki taşıyıcı hataları

Temelde ısı yalıtım malzemesi kullanımı; zemin döşemesinin ve zemin seviyesinin altındaki dış duvarların taşıyıcılık sağlamlığını etkileyebilir.

Zemin döşemesinin ve dış duvarların taşıyıcılık özelliklerinin bozulmaması için;

?          Yatay ısı yalıtım bantları beton döşemeye destek vermeli ve döşemenin diÄŸer kısımları sabitlenmelidir.

?          EÄŸer yatay kenar yalıtımı kum tabakası üzerine yerleÅŸtiriliyorsa, aynı döşeme kalınlığı tüm döşemede kullanılabilir.

?          EÄŸer yatay ısı yalıtımı; nem geçirmez tabaka (tpm) veya kum tabakası seviyesinin üzerine yerleÅŸtirilecek ise bütün döşemenin kalınlığı istenen minimum kalınlık saÄŸlanana kadar arttırılmalıdır.

?          Düşey kenar ısı yalıtımını boÅŸluklu duvarda temel seviyesine kadar indirirken, iç duvardaki nem kesici tabakaya (dpc) ve boÅŸluklu duvar yalıtımına uygun olması amacı ile iç ve dış duvar katmanlarını birbirine temel seviyesinden 45 cm. yukarıdan baÄŸlayınız (Åžekil-16).

?          Temele kadar inen boÅŸluklu duvar yalıtımında, eÄŸer döşeme ile temel arasındaki mesafe 60 cm.'den fazla ise ve buna karşın duvarın iki tarafınında tekrar toprakla doldurulacağı ve her seviyede aynı yoÄŸunlukta olacağı kesin deÄŸilse ; iç duvar kalınlaÅŸtırılabilir (Åžekil-16)

 

3.4. Isı köprülerindeki yoğuşma

 

Isı yalıtım tabakasının sürekliliğinin kesildiği yerlerde ısı köprüleri yaratılır ve yüzey yoğuşması oluşur. Duvar ve döşemenin birleşim yerindeki ısı köprülerinden kaçınmak için;

 

?          Isı yalıtımının aynı düzlemde sürekliliÄŸi elde edilmelidir. Yani; iç düşey kenar yalıtımı ile iç duvar yalıtımı, boÅŸluklu duvar kenar yalıtımı ile boÅŸluklu duvar yalıtımı ve dış kenar yalıtım ile dış duvar yalıtımı ay düzlemde bulunmalıdır (Åžekil-17-18) veya ısı yalıtım tabakaları üst üste gelmeli ve onları yalıtımlı blok malzeme baÄŸlamalıdır (Åžekil-19-20).

 

?          Åžapın iç duvar yalıtımı ve iç düşey kenar yalıtımı ile birleÅŸtiÄŸi yerde çevresi yalıtılmalıdır (Åžekıl-18).

Kaynak:

 

Thermal Insulation: Avoiding Risks, Buılding Research Establishment Report, London, England. 1994

(*) II. Isı-Ses-Su-Yangın Yalıtımı Sempozyumu Bildiriler Kitabı'nda yayımlanmıştır.


 


R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Global Bitümlü Membran Pazarı Büyümesini Sürdürüyor

Chemical Research'te yayınlanan araştırmaya göre bitümlü membran pazarının 2029 yılında 3 milyar dolara yaklaşması bekleniyor....
22 AÄŸustos 2024

Su Yalıtımı, Depreme Karşı En Basit, En Ekonomik, En Temel Güvencedir

Güvenli yapılar oluşturmada ve depreme karşı korunmada su yalıtımı-deprem ilişkisi önemlidir. Su yalıtımı her şeyden önce yapısal bütünlüğü sağlamada ...
20 Mayıs 2024

Ülkemizde Deprem Gerçeği ve Güvenli Yapılar

Binalar tasarım aşamasından itibaren, kullanım amacına uygun, can ve mal güvenliğini koruyacak şekilde, bulunduğu iklim ve doğa şartlarında güvenli ve...
11 Mart 2024

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • DoÄŸalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • Ä°klimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.