18 AÄŸustos 2024 | HABERLER | 491 kez okundu |
Deprem gibi doÄŸal afetler, özellikle Türkiye gibi deprem riski yüksek olan bölgelerde yaÅŸayanlar için ciddi tehditler oluÅŸturuyor. Bu nedenle, yapıların deprem güvenliÄŸi ve depreme dayanıklılığı kritik bir öneme sahiptir. Bunun temelini ise binalarla ilgili alınacak yapısal önlemler oluÅŸturur. Bu baÄŸlamda, yapılarda deprem güvenliÄŸi açısından kritik bir rol oynayan su yalıtım uygulamalarının önemi giderek artıyor.
Ülkemizde son yıllarda yaÅŸanan büyük depremler, yapıların depreme dayanıklılığı ve deprem güvenliÄŸi konusundaki tartışmaları da beraberinde getiriyor. Toplam inÅŸaat maliyetinin yüzde 1'ine denk gelen hem binanın ömrünü uzatan hem de enerji tasarrufu saÄŸlayan su yalıtım malzemelerinin kalitesi ve doÄŸru uygulanması çok daha önemli bir noktaya geldi. Yalıtım malzemeleri seçilirken, bina tipi ve yerel deprem riskine uygun çözümler üretmek gerekiyor. Ayrıca bu uygulamaların profesyonelce yapılması ve düzenli olarak kontrol edilmesi de büyük önem taşıyor.
Su yalıtımı, bir binanın deprem sırasında maruz kalabileceÄŸi sarsıntılara karşı direncini artırır ve binanın dayanıklılığını saÄŸlar. DoÄŸru bir su yalıtım sistemi, binanın bütünlüÄŸünü koruyarak içinde bulunan insanların can güvenliÄŸini de saÄŸlar. Deprem anında olası hasarları minimize etmek ve can kayıplarını önlemek için su yalıtımı oldukça gerekli bir uygulamadır.
“Su yalıtımı, deprem anı ve sonrasında bina saÄŸlamlığı üzerinde etkili”
17 AÄŸustos 1999 depreminin yıl dönümü dolayısıyla, depremlere karşı dayanıklı olmak için gerekli olan su yalıtımı uygulamalarının önemine dikkat çekecek açıklamalarda bulunan ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Turan, “Türkiye, deprem riski yüksek bir ülke konumunda bulunuyor. GeçmiÅŸte yaÅŸadığımız depremlerin ardından, binalarımızın yapısal dayanıklılığı ve deprem güvenliÄŸi konularında önemli dersler çıkarmış durumdayız. Yapısal sistemlerin saÄŸlamlığı ve beton dayanımının yanı sıra su yalıtımı gibi detaylar da deprem anı ve sonrasında bina saÄŸlamlığı üzerinde etkili olabiliyor. Su yalıtımının yetersiz veya standartlara uygun olmayan ÅŸekilde yapılmış olması durumunda, binanın demir donatılarının taşıma kapasitesi 10 yıl içerisinde yüzde 66 oranında azalıyor olması, bizim gibi deprem coÄŸrafyası üzerinde yaÅŸayan bir toplum için büyük bir risk teÅŸkil ediyor. Özellikle deniz kenarlarında bu azalma oranı daha da artıyor ve yapıların dayanıklılığı ciddi ÅŸekilde tehlikeye giriyor. Ayrıca, kolonlarda demir eksikliÄŸi sadece yapısal hasara deÄŸil, aynı zamanda insan hayatına da mâl oluyor. Bu nedenle, su yalıtımının önemi ve etkin bir ÅŸekilde uygulanmasının gerekliliÄŸi konusunda toplumda farkındalık oluÅŸturulması büyük bir önem taşıyor. ODE Yalıtım olarak, sektördeki geliÅŸmeleri yakından takip ederek ve AR-GE çalışmalarımızla yeni nesil yalıtım çözümleri geliÅŸtirerek, yapıların dayanıklılığını artırmaya ve deprem güvenliÄŸi saÄŸlamaya kararlı bir ÅŸekilde devam ediyoruz. MüÅŸterilerimize ve sektöre katma deÄŸer sunan yenilikçi çözümler üretmek bizim öncelikli hedefimiz” dedi.
“Su yalıtımı ve deprem güvenliÄŸi konularındaki bilinç düzeyi düÅŸük”
ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Turan, 2023 yılında gerçekleÅŸtirdikleri “Su Yalıtımı ve Binaların Deprem GüvenliÄŸi Algı AraÅŸtırması”nın sonuçlarını paylaÅŸarak, toplumun su yalıtımı ve deprem güvenliÄŸi arasındaki iliÅŸki ile ilgili bilinç düzeyinin düÅŸük olduÄŸunu vurguladı. Turan, “AraÅŸtırmamıza göre, katılımcıların sadece yüzde 2,2'si binanın depreme karşı dayanıklılığında su yalıtımının önemini fark ederken, yüzde 45'i oturdukları binada su yalıtımının varlığını bile bilmiyor. Bu yanlış algının düzeltilmesi gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz. 2023 yılında Ä°stanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. A. Nil Türkeri'nin rehberliÄŸinde, Y. Mimar Canan BaÅŸ ve Y. Mimar Sühan ArtuÄŸ ile baÅŸlattığımız akademik çalışmalar ve 2024 yılında sektörle paylaÅŸtığımız ‘Binalarda Su Yalıtımı' adlı referans kitabımızla, bu konuda toplumu bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz.”
R E K L A M