
"Binalarda Enerji İsrafının Önüne Geçmek için U Dönüşü Yapmalıyız"![]()
Ä°ZODER Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Emrullah Eruslu, 10-16 Ocak Enerji VerimliliÄŸi Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye’de kullanılan toplam enerjinin yüzde 33 gibi yüksek bir oranının binalarda tüketildiÄŸini, artan ısıtma ve soÄŸutma giderleri nedeniyle enerji tasarrufunun daha da önem kazandığını belirterek, “Binalarda ısıtma ve soÄŸutmada kullanılan enerji israfının önüne geçmek hem toplum hem ülkemiz ekonomisi için büyük önem taşıyor. Türkiye’deki binaları ısı yalıtımlı hale getirerek, yakıt giderlerini yüzde 50, ülkemizin toplam enerji faturasını yaklaşık yüzde 15 azaltmamız ve binalarımızda konforlu yaÅŸamamız mümkün. Binalarda daha fazla enerji tasarrufu için enerji limitlerimiz ve U deÄŸerlerimiz geliÅŸmiÅŸ ülkeler seviyesine getirilmeli” dedi.
GeliÅŸmiÅŸ ülkelerde tanımlanmış U deÄŸerleri (ısı geçirgenlik oranı) ile ülkemizde tavsiye edilen deÄŸerler karşılaÅŸtırıldığında, ülke olarak daha verimli çözümlere yönelmemiz gerektiÄŸini görüyoruz. Bina enerji verimliliÄŸi konusunda geliÅŸmiÅŸ ülkelerde birim metrekare/yıl olarak enerji tüketimi 30-50 kW mertebelerinde belirlenmiÅŸ durumda. Bina tasarlanırken, ‘bu binanın ısıtma ve soÄŸutmaya yönelik birim metrekaredeki yıllık toplam enerji tüketimi 30-50 kW mertebelerinde olmalıdır’ deniliyor. Türkiye’de biz hala birim metrekarede yıllık 120-150 kW seviyesine uygun yalıtım yapmaya çalışıyoruz. GeliÅŸmiÅŸ ülkelerle aramızda neredeyse 4-5 kat fark var. ÖrneÄŸin Erzurum’da bu rakam yalıtımsız binalar için 250 kW’ye kadar çıkabiliyor.
Dernek olarak hayata geçirdiÄŸimiz ‘Tek yol U dönüÅŸü’ kampanyamızla U deÄŸerlerinin ülke genelinde iyileÅŸtirilmesi konusuna dikkat çekiyoruz. U deÄŸeri, çatı, duvar, döÅŸeme ve pencere gibi yapı elemanlarının ne kadar ısı geçirdiÄŸinin ölçüsüdür. U deÄŸeri büyüdükçe yapı elemanlarından geçen ısı miktarı artar. Bir an önce 2012 yılında yayımlanan Enerji VerimliliÄŸi Strateji Belgesi’nde de tanımlandığı üzere enerji limitlerimiz ve U deÄŸerlerimiz AB seviyesine getirilmeli. Ortak hedefimiz Türkiye’deki binaların daha az enerji harcayan çevre dostu bir yapıya kavuÅŸması olmalı. TS825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardının 2019 yılı içerisinde baÅŸlayan revizyon çalışmaları tamamlandığında dört mevsimi yaÅŸayan ülkemizin soÄŸuk bölgelerimizde ısıtma ihtiyacına, sıcak bölgelerinde ise soÄŸutma ihtiyacına göre tasarım yapılmasına imkan saÄŸlanacak. TS 825 standardının tamamlanması ile enerji verimliliÄŸinde geliÅŸmiÅŸ ülkelerle aramızdaki mesafeyi kapatacak esaslı adımları atarak enerji limitlerimizi belirlememiz gerekiyor. Bu çalışmalar kapsamında ülkemiz için neredeyse sıfır enerji verimli bina tanımı yapılmalı ve hedef olarak ortaya konulmalıdır.
Yalıtım kalınlığı arttıkça saÄŸlanacak enerji verimliliÄŸi aynı oranda artar. Buna karşılık kalınlık artışının inÅŸaat maliyetine etkisi oldukça azdır. Yalıtım kalınlığını iki katına çıkardığımızda toplam maliyet ikiye katlanmaz ama bu sayede ısıtma ve soÄŸutmada tasarruf potansiyeli iki kat olur. Isı yalıtımı uygulamaları hem ilk yatırım hem iÅŸletme maliyetlerini düÅŸürerek kendini kısa sürede geri öder, bina ömrü boyunca tasarruf saÄŸlamaya devam eder.
TÜÄ°K’in 2020 yılı ‘Gelir ve YaÅŸam KoÅŸulları AraÅŸtırması’na göre konutun yalıtımından dolayı ısınamama, en çok karşılaşılan konut ve çevre problemi oldu. AraÅŸtırma sonuçlarına göre nüfusun yüzde 36,7'si konutunda yalıtımsızlıktan dolayı ısınma sorunu, yüzde 34,7'si sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüÅŸ pencere çerçeveleri gibi problemleri yaÅŸarken yüzde 22,6'sı trafik veya endüstrinin neden olduÄŸu hava kirliliÄŸi, çevre kirliliÄŸi veya diÄŸer çevresel sorunlarla karşılaÅŸtı. Yüzde 36,7 gibi yüksek bir oranın ısınma sorunu yaÅŸaması, binalarımızda saÄŸlıklı ve verimli bir ÅŸekilde ısınamadığımızı gösteriyor.
Türkiye’deki binaların yüzde 80’inde ısı yalıtımı uygulaması bulunmuyor. Bunu da ÅŸöyle hesaplıyoruz; Haziran 2000 itibarıyla yeni binalarda Isı Yalıtımı YönetmeliÄŸi’ne uygun yalıtım yapılması zorunlu kılındı. Hepsi yapılmış olsa zaten yüzde 20 oluyor. Mevcut binalar içinde renovasyon yapılan binalar da oldu. Ama her halükarda 2000’den sonra uygun yapılmayan bir kısmı da hesaba katarak bugün binaların yüzde 80’inde ısı yalıtımı olmadığı bilgisini dikkate alıyoruz.
Kullanılan toplam enerjinin yüzde 33 gibi yüksek bir oranın binalarda tüketildiÄŸi Türkiye’de, Avrupa standartlarına uygun, enerji tasarruflu binalara sahip olabilmemiz için önümüzde ‘kentsel dönüÅŸüm’ gibi çok önemli bir fırsat var. Kentsel dönüÅŸüm, ısı, su, ses ve yangın yalıtımı uygulamalarının yapılacağı doÄŸru yapı üretim süreci olarak karşımıza çıkıyor. Bu çerçevede ilgili yönetmelik ve standartlar doÄŸrultusunda üretilecek saÄŸlıklı, güvenli ve konforlu yapılarda yaÅŸamak mümkün olacaktır. EÄŸer elimizdeki bu fırsatı iyi deÄŸerlendirerek yeniden inÅŸa edilecek tüm binalara CE belgesine sahip, Avrupa standartlarına uygun ürünlerle ısı yalıtımı yaptırırsak ülke ekonomimize her yıl milyarlarca dolarlık katkıda bulunabiliriz.
DoÄŸalgaz ve elektrik faturasını yüzde 50 azaltmanın tek yolu, yaÅŸadığımız binalara ısı yalıtımı uygulaması yaptırmaktır. Türkiye’deki binaları ısı yalıtımlı hale getirerek, ülkemizin toplam enerji faturasını yaklaşık yüzde 15, yakıt giderlerini yüzde 50, azaltmamız mümkün. Sadece binaların enerji verimli hale getirilmesiyle (En az C sınıfı binalar) her yıl 9 milyar dolar tasarruf elde etme potansiyelimiz var. Ayrıca Türkiye’nin gerçekleÅŸtirdiÄŸi toplam ithalatın içerisinde en büyük pay enerjiye ait. Enerji ithalatının dış ticarette yarattığı bir açık var. Dolayısıyla binalarda her yıl saÄŸlanan 9 milyar dolar tasarrufun ülke ekonomisine ciddi bir katkısı olacaktır. Ä°lginizi çekebilir... Isı ve Su Yalıtımında DoÄŸru Bilinen YanlışlarODE Yalıtım, doÄŸru bilinen yanlışlar hakkında farkındalık yaratarak bina sahiplerine verimli çözümler sunmayı hedefliyor.... Ä°zocam, HYPE Programı ile GeleceÄŸe DeÄŸer KatıyorÄ°zocam, genç yetenekleri keÅŸfederek kariyer yolculuklarında yanlarında olmak amacıyla hayata geçirdiÄŸi HYPE programını 3 Mart itibariyle baÅŸlattı.... DoÄŸal gaz tüketiminde rekor kırıldı, yalıtımın hayati önemi bir kez daha ortaya çıktıKış aylarında artan tüketim, özellikle binalarda doÄŸru yalıtım uygulamalarının gerekliliÄŸini ortaya koydu. ODE Yalıtım, bu geliÅŸmeyi deÄŸerlendirerek e... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.