21 Kasım 2024 | KONUK YAZAR 216. Sayı (Kasım 2024) | 779 kez okundu |
Selahattin ÖZÜPEK
SUDER Yönetim Kurulu Başkanı
Yapılarımızı suyun zararlı etkilerine karşı koruyan uygulamalar su yalıtımının en basit ifadesidir. Diğer taraftan hem basit olması hem de daha anlaşılır olması açısından bu tanım uzun yıllardır kabul görmüştür. Bu tanımlamayı ve kabulü kamuoyu nezdinde daha da genişleterek izah edebilmek ve tahsis edebilmek, sonrasında da hakim kılabilmek büyük önem arz etmektedir.
Su yalıtımı, sektörel bir mecra olmanın ötesinde toplumsal gelişmişliğin ve medeniyetin bir göstergesidir. Yaşamsal tüm mekanlarda konfor koşullarını belirleyen bir sistemler bütünüdür. Yapıların mimari, statik ve mekanik özelliklerini yıllara sari koruyabilmekte ve bu sayede değerlerini de belirleyen bir ‘çarpan’ olarak karşımıza çıkmaktadır. Amacına uygun olarak su yalıtımı yapılmış bir yapı, eksiksiz olarak yapım amacına hizmet verebilecektir. Bunu sağlarken estetik değerlerini de koruyabilecektir.
Güvenlik açısından su yalıtımı, güvenli yapılar ve deprem dirençli yapılar yapılabilmesi boyutlarıyla da çok önemlidir. Bu değerlendirmede toplumsal olarak çok gecikmiş de olsak, deprem ülkesi olan Türkiye’de su yalıtımı-deprem güvenliği ilişkisi güncelliğini mutlaka korumalıdır. Günümüzde yönetmelik ile kapsam altına alınmış ve yasal bir zorunluluk olan su yalıtımı, yapıların ayrılmaz bir parçası ve tamamlayıcısıdır. Dolayısıyla güvenli yapılar yapabilmek, yönetmelik kapsamında su yalıtımı yapabilmekten geçmektedir. Yönetmelik açıktır ve her detaya yönelik uygun ürünleri ve uygulama standartlarını / kurallarını içermektedir. Dolayısıyla yönetmelik kapsamı dışında yapılmaya çalışılacak su yalıtımı doğru olmadığı gibi yasal da olmayacaktır.
Yasal olmayan her suistimalin bir yaptırımı olacağından hareketle, ilgili caydırıcı tedbirlerin alınması da kamu iradesinden temel beklentimizdir. Bu beklentiyi de yeri gelmişken belirtmek isteriz. Amasız, fakatsız yönetmeliğe uygun, doğru su yalıtımı yapmak bir zorunluluktur.
Doğru su yalıtımı için;
Uygulama için doğru zaman,
Standartlara ve yönetmeliğe uygun ürün,
Ürünün uygun koşullarda şantiyede depolanması (hava, iklim ve çevresel koşullar),
Detay çözümü,
Ürünün tekniğine uygun olarak uygulanması (kalifiye ve nitelikli işçilik),
Yalıtım katmanının korunması ve sonraki katmanların oluşturulması,
Bekleme süresinin gözetilmesi ve test edilmesi,
İşin teslimi,
Garanti prosedürünün işletilmesi (yanlış algılara ve beklentilere mahal vermeyecek garanti kapsamı, kanuni süreç ya da ilgili birim fiyatlara fark işletilerek garanti sürecinin uzatılabilmesi),
Parametrelerini gözetmek gerekir. Geleneksel yalıtım anlayışından soyutlayarak yukarıda yer verdiğimiz temel parametreler, su yalıtımını tekniğine ve amacına uygun olarak yapabilme anlamı taşıyacaktır.
*Sonraki sayılarda parametreleri analiz edeceğiz.
R E K L A M