Yalıtım Dergisi 13. Sayı (Temmuz-Ağustos 1998)

13. savı içerik •uının Doğa Sektöre! Yayıncılık Tanıtım ve Fuarcılık Tic.San.ltd. $ti. Adına Sahibvi eSorumlu Yazı İşleri Müdürü lsmailCEYHAN ReklamMüdürü AsrinBAKIR ReklamServisi E.Deniz DEMİREK AboneveOkuyucSuervisi DilerSUNAY Yayın Kurulu NezihTi ÜTE_NE(KNAUF) JosefBO_NF(IBLTM). F.FethHi INGINAR(TURKYT,ONG) Prof.Dr.SelmaKURRA(ITU) Prof.Dr.Müjgan ŞEREFH_ANOĞLU (YTÜ) Durmuş TOPÇU(DOWTURKIYE) OrhanTURAN(ODE) Danışma Kurulu ÇetinAKYAR(METUSAN) TevfikARIBURNU(ARIMAS) AtillaATALAY(IZOMAS) DemirkanBARLAS(BETEK) TuncerBEYAZITL(IKAIMANN) CemCANSEVE(RO_RCAN) MuratCEYHAN(IZOPUR) BülentÇOLAK(SIKA) Doç.Dr.Şükran DİLMAÇ (TRAKYAÜ.) MehmetO.ESi(QMEGA). .. Prof.D_r.NilüfEerG,RICA(NITU) . MelihIBRAJilMOGL(ULEVENT INŞ.) SuatKIROGLU(IZOPOLI) Prof.Dr.Ruhi KA_FESÇİOĞLU, (YEM) Prof.Dr.D_oğaQ OZGUR(YTU) Hüsey_Oin?OGUZ(TEKAS) Uğur OZOGU(ZPADA) Coşkun .. ŞAKA (SERPO) ErdalTURK(LEV_ENT INŞ.) NuriTURHAN(BIRSAN) GündüzTANSEL.(YES) NejatTl~M.AÇ(TURKHENKEL) LeventUNUVAR(HERAKLITH) GrafikYönetmen AltanÜREN Dizgvi eMizampaj ÖmerDUMAN Ulaştırma ve Dağıtım lsmailARSLAN Birol AKTAŞ Renk Ayırımı: Oluşur Grafik Baskı: U.niform Matbaacılık A.Ş. Cilt: OrnekMücellithanesi Yapım: ~ ~ U.YIIGRu,u YönetimYeri: ÇilekliSk.ZeynetiApt.No:2 D.B1 81020 Acıbadem-Kadıköy/İSTANBUL Tel:0216.32780 10 Pbx. Faks:0216.32779 25 lnternet:www.dogayayin.com E.mail:info@dogayayin.com © 1998 Doğa Yayıncılık Ltd. Şti. 4sektörel haberler 21 yalıtıyorum Prof. Dr. Şazi Sirel 24teknik yazı 27teknik tanıtım 27firma tanıtımı Ses yalıtımına doğru yaklaşım Temellerin su yalıtımında çimento ve kauçuk/bitüm esaslı ürünlerin kombine kullanımı Stuc stone duvar sistemi İzosan Mühendislik İnşaat Taahhüt ve Tic. Ltd. Şti.

mgürün il tanıtımı 112bilimsel il makale r,7uygulama iJ teknik 11 1 uygulama teknik 1 ,ı&ürün f tanıtımı Ode'den sekiz yeni ürün Villalarda ısı, ses, su, yalıtım sorunları ve çözümleri Yeşillendirilmiş düz çatıda yalıtım Duvar ve döşemelerin onarım ve su yalıtımında lndex ürünleriyle soruna özel çözümler NH/Armaflex elastomerik kauçuk köpüğü yayın yönetmeni Değerli o.kurlar; 1998 yaz ayları mevsim normallerinin üzerinde hepimizi bunaltan sıcak günler yaşatıyor. ısı yalıtımı denince yanlış bir kanı olarak soğuktan korunmaya yönelik tedbirler ve yalıtım ürünlerini düşünürüz. Bu yaz, hepimize gerçekte ısı yalıtımı ile salt soğuktan değil, aynı zamanda sıcaktan da korunabileceğimizi gösterdi sanıyorum. Hava kirliliği ve enerji tasarrufu ile aynı anda düşündüğümüz ısı yalıtımının yaz mevsimi için de; enerji tasarrufu ve konforlu mekanlar sağladığını söyleyebiliriz. Bu anlamda klasik olarak deneme yanılma yöntemi ile eş anlama gelen doğanın dengesizliğine gereksinim duymamamız gerekirdi. Gerek firma, gerek sektör bütünü olarak mimarlara, mühendislere, müteahhitlere sonuçta kullanıcı olan bireylere (konforlu mekanlar, enerji tasarrufu ve havanın daha az kirletilmesi olanağını sağlayan) ısı yalıtımını çağdaş iletişim kanallarını kullanarak plan dahilinde anlatabilmeliyiz. İsmail CEYHAN Sorumlu Yazı İşleri Müdürü rekladmizini TÜRK HENKEL Ön kapak içi İZOCAM sf 1 AB İZOLASYON sf 5 KÖSTER/YES sf 7 KARADENİZ İZOLASYON sf 9 ORCAN sf 11 ÇUHADAROĞLU sf 13 İZOSAN sf 15 MİMSAN sf 18 MİMSAN sf 19 ODE sf 22 MİMSAN sf 23 İZOPUR sf 26 İZOTOPRAK Arka kapak içi ODE Arka kapak

sektörel haberler Ode'n6in Aylık Değerlendirme Toplantısı Ode 17-19 Temmuz tarihleri arasında Pamukkale, Collosea Thermal Hotel'de 6 aylık değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Satış, üretim, pazarlama ve tanıtım faaliyetlerinin değerlendirildiği yoğun toplantıların ardından akşam yemeklerinde yöreye has yerlerde yemek yenildi. Gece geç saatlere kadar eğlenen Ode Personeli, toplantılarıdan sonra otelin sosyal faaliyetlerinden faydalanıp, yöreyi gezme fırsatı buldular. izotopBraakyileri Uzakdoğu ve Macaristan'ı ZiyarEettiler 5.05. 1998-08.05.1998 tarihleri arasında gerçekleştirilen seyahatte İzotoprak bayilerinin bir bölümü Budapeşte'yi ziyaret ederken, 06.05.1998-15.05.1998 tarihleri arasında gerçekleşen diğer seyahatte ise Malezya, Tayland ve Singapur ziyaret edildi. İzotoprak bölge sorumlularının da katıldığı Uzakdoğu'da ve Malezya'da Kualalumpur, Tayland'da Bankok ve Pataya şehirleri ile Singapur ziyaret edildi. Macaristan ve Uzakdoğu seyahatlerinde görmeye değer yerler gezildi yerel müzik eşliğinde yenen öğle ve akşam yemekleri ile, seyahat neşeli bir şekilde son buldu. 4 Kaplan'dan YenÜi rün Alüminyum Kaplı Membran Kaplan Yalıtım Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. alüminyum kaplı membran üretimine başladı. Poli-Kap P-AL 3000, Poli-Kap FAL 3000 olarak iki ayrı ürünü piyasaya sunan Kaplan Yalıtım Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. yeni ürünleri teras çatılarda, çatı kenar bitişlerinde, baca diplerinde, gizli dere yataklarında (çinko yerine de) kullanılıyor. izocam Yalıtım Eğitim Merkezi'nin Temeli Atıldı izocam Yalıtım Eğitim Merkezi'nin temeli 29 Haziran 1998 günü Gebze Dilovası'nda atıldı. Sonbaharda hizmete girecek Yalıtım Eğitim Merkezi yalıtım bilincini yaymak, yalıtımın doğru bir şekilde uygulanmasını sağlamak, yalıtımda en son bilgi ve uygulamaları ilgili kişilere aktarmak amacıyla kurulmaktadır. Personel, bayi ve uygulama ekipleri ve son kullanıcılardan oluşan zincirin her halkasında sektöre! eğitime katkıda bulunabilmek için üniversitelerden uzman kişilerin de görüşleri alınarak eğitim programları hazırlanmaktadır. Temel Atma Törenine, Dilovası Belediye Başkanı Halit Yaşar, Dilovası Belediyesi Yetkilileri, İzocam Genel Müdürü Ali İhsan Yalçın ve İzocam Gebze Tesisleri personeli katıldı. Tören davetlilere verilen kokteyl ile sona erdi.

sektörel haberler ____________ _ izocaBmayileri Uluslararası Çatı ve Duvar Fuarı'nı ZiyarEetti Uluslararası Çatı ve Duvar Fuarı'98 (Dach+Wand lnternational'98) 2023 Mayıs 1998 tarihleri arasında Almanya'nın Leipzing şehrinde düzenlendi. İzocam 1998 yılının bayi gezisi kapsamına bu fuarı da dahil ederek bayilerini fuarın gerçekleştiği Leipzing kentinde ve fuarın sona ermesinden sonra ise Berlin'de ağırladı. Leipzing ve Berlin şehrinde keyifli bir tatilin yanı sıra fuarda sektöre! ve teknik bilgi alışverişi yapma imkanı sağlanması amaçlanan gezinin üçüncü gününde, önceden tespit edilmiş ısı yalıtımı ile ilgili 44 stand ziyaret edilerek standlarda bayilere bilgi verildi. Birlikte yenilen öğle yemeğini takiben Leipzing Kongre Merkezi'nde İzocam için hazırlanan salonda bayilere verilen brifingde, Genel Müdür Sn. Ali Yalçın genel fuar değerlendirmesini yaptı. Teknik Koordinatör Korhan lşıkel'in yalıtım uygulama standlarının videoya çekilmiş görüntüleri üzerinde açıklamaları ve bayilerin konuya ilişkin sorularının yanıtlanması ile brifing tamamlandı. Gündüzleri fuarı gezerek ve şehir turuna katılarak yorulan bayiler akşamları şehrin gözde mekanlarında yenilen akşam yemeklerinde dinlenme ve eğlenme fırsatı buldular. 6 Vefavt e Başsağlığı BTM Yönetim Kurulu Başkanı Sn. C.Levent Ürkmez ve Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Bülent Ürkmez'in babaları BTM Onur Kurulu Başkanı Sn. Lütfü Ürkmez hakkın rahmetine kavuşmuştur. Merhuma Tanrı'dan rahmet, ailesine, dostlarına ve BTM camiasına başsağlığı dileriz. izop1u9r 98 yılı Faaliyetleri'nin İlk Altı Ayını Değerlendirdi İzopur Ltd. poliüretan sert köpük hammadde ve lntergun marka poliüretan enjeksiyon makinalarının satışında yurtiçinde olduğu gibi yurtdışında da başarılı satış grafiği gösteriyor. Başta Özbekistan ve Azerbaycan olmak üzere Türki Cumhuriyetlere yönelik ihracat atağına geçen İzopur, satış ve pazarlama çalışmaları yanında taahhüt grubu da başarılı projelere imza atıyor. İzopur taahhüt grubunun 1998 yılının ilk 6 ayında üstlendiği ve bir kısmı biten bir kısmı devam eden taahhütlerinden birkaçı şunlardır; Efes Pilsen'in Romanya'da kurulmakta olan ve İMA ÇELİK AŞ. firmasının üstlendiği paslanmaz tankların yalıtım işlerini İzopur yapıyor. Yarısı Türkiye'de üretilen tankların diğer yarısı ise Romanya'da kurulan şantiyede yapılıyor. Akmaya Grubu'nun Ukrayna'da kurduğu maya fabrikasının kapasite arttırım işlerinin yalıtım çalışmalarını da İzopur yürütüyor. Özbekistan'da inşaatı devam eden tekstil fabrikasının sprey yalıtım işlerini gerçekleştiren DEMAPUR bu çalışmalarını İzopur'un makina ve hammadde desteği yanı sıra yine İzopur'un uygulama kontrolörlüğü altında gerçekleştirdi. Birinci kısım tahhüdü biten işlerin ikinci kısım çalışmaları devam ediyor. Yurtiçinde karbondioksit piyasasının önde gelen firmalarından BARİT MADEN firmasının 1997 yılında imalatına başlanan 83 adet sabit ve transport tankların yalıtım işi de yine İzopur tarafından başarıyla sürdürülüyor.

sektörel haberler ____________ _ izotopBraukrsaS'deaminVerdi İzotoprak 25 Haziran 1998 tarihinde, Bursa Kervansaray Termal Otel'de Mühendis, Müteahhit ve Sanayicilere "Cam yünü ile ısı ve ses izolasyonu" konulu bir seminer verdi. İzotoprak üretim tekniği, üretim çeşitleri ve kullanım alanlarının detayları ve g_rafiklerleizah edildiği seminer, akşam verilen bir kokteyl ile neşeli bir şekilde son buldu. Deitermann SemineDrlevriaEmdiyor Mayıs ayında Çorlu'da kurulan fabrikasıyla Türkiye'de üretime geçen Deiterm8:nn Mimsan Yapı Kimyasalları AŞ. Haziran ayında İstanbul, Ankara, lzmir ve Bursa'da düzenledikleri fayans, seramik yapıştırma seminerlerini, yoğun ilgi üzerine Temmuz ayı içerisinde Ankara'da tekrarladı. Tekrarlanan bu seminere 100'e yakın seramik ustası katıldı. Daha önce düzenlenen seminerlere de ürünler ile ilgili bilgi vermek ve uygulama yapmak amacı ile katılan Alman Deitermann firmasından fayans, seramik yapıştırma eğitimcisi Jürgen Löske'nin Plastikol KMN ile yukarıdan aşağıya fayans yapıştırma uygulaması bu seminerde de büyük ilgi gördü. Seminer sonunda seminere katılan seramik ustalarına seminere katılım belgesi verilerek tulum hediye edildi. 8 EneSrjei ktörYüennei BirFuar: Energytech'9B CNR Uluslararası Fuarcılık enerji sektörü için yeni bir fuar düzenliyor. 1. İstanbul Uluslararası Enerji Teknolojileri Fuarı "Energytech'98" 22-25 ekim 1998 tarihlerinde CNR Dünya Ticaret Merkezi'nde düzenlenecek. TMMOB, Kojenerasyon Derneği, Cogen Europe ve Heat Pump Centre gibi ulusal ve uluslararası kuruluşların desteklediği fuar etkin enerji kullanım teknolojileri, yenilenebilir enerji, atık enerji konularını da kapsayacak. Tek Bileşenli Esnek Çimento Esaslı Su Yalıtım Malzemesi Superııex Dl Deitermann oldukça uzun süren laboratuvar çalışmalarından sonra 1998 Mayıs ayında Almanya'da tek bileşenli, çimento esaslı olan Superflex D1 malzemesini piyasaya sunmuştur. Bu malzeme Türkiye'de ise Temmuz 1998'den itibaren satışa sunulmuştur. Sadece su ile karıştırılan malzeme, benzerlerleri olan iki komponentli (çimento+sıvı) malzemelerin vermiş olduğu elastikiyeti rahatlıkla karşılamaktadır. Superflex D1, perde duvar, su tankları, yüzme havuzu gibi yüzeylerin yalıtılmasında ve aynı zamanda yüzeyde meydana gelen çatlakların kapatılmasında kullanılmaktadır. Çevre dostu olan Superflex D1 fırça ile uygulanmakta olup, üzeri Plastikol K 1 O veya Plastikol KM Flex ile fayans, seramik kaplanabilmektedir.

sektörel haberler -------------------------- izocamda' nCamyPürneülabKrilkima Kanalı Toplantıları İzocam, 30 yılı aşkın süredir dünya pazarlarına sunulan Camyünü Prefabrik Klima kanallarının ülkemiz pazarında da başarıyla uygulanabilmesi için birtakım faaliyetler gerçekleştirdi. Bu faaliyetler, İspanya'dan getirtilen eğitmenler aracılığıyla İzocam Gebze Camyünü Tesisleri'nde gerçekleştirilen uygulama eğitimi ile başladı. Prefabrik klima kanalı elemanlarının hazırlanması ve montajı, aksesuar montajı gibi konuların işlendiği eğitim; uygulamacı firmalara referans teşkil etmesi amacı ile video filme alındı. Diğer bir aktivite de; 5 Haziran 1998 tarihinde İstanbul'da projelendirme konusunda faaliyet gösteren muhtelif firmalara yönelik olarak yapıldı. Amerika, Avrupa ve Avustralya'da büyük oranda kullanılan prefabrik klima kanalının toplantısı, İzocam Genel Müdürü Ali 1. Yalçın'ın açılış konuşmasıyla başladı. Daha sonra söz alan Mühendislik Müdürü Kubilay Özkan, katılımcılara ürün pazarının gelişimi, özellikleri, avantajları, uygulama alanları, hedef pazarlar ve uygulama ekipmanları konularında bilgi verdi. Toplantı, İspanyol Cristaleria Espanola firmasından gelen Mr. Rafael Suarez'in İspanya'daki prefabrik klima kanalı uygulamalarını içeren konuşmasıyla devam etti. Öğle yemeğinden sonraki bölümde günün değerlendirmesi yapıldı, katılımcı firmaların soruları cevaplandırıldı. Toplantı sonunda İzocam tarafından hazırlanan "Camyünü Prefabrik Klima Kanalı Uygulama El Kitabı" dağıtıldı. Projelendirme, camyünü kanal elemanlarının hazırlanması ve aksesuar montajı bilgilerini içeren kitap, uygulama resimleri ile ilgi çekti. izotopKralakssPiasrOk teli'nSdeeminer Düzenledi İzotoprak Klassis Park Oteli'nde inşaat müteahhit firmalarına, konutlarda cam yünü uygulamaları hakkında bir seminer verdi. Duvarlarda ısı yalıtımı uygulamalarında cam yünü ile polistren sert.köpük malzemenin teknik özellikleri ve fiyat mukayeselerinin de yapıldığı seminer, akşam verilen kokteyl ile neşeli bir şekilde sona erdi. 10 izocaYmutav'98 Fuarına Katıldı İzocam 27-30 Mayıs 1998 tarihlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Fuar Alanı'nda gerçekleştirilen 11. uluslararası Tavukçuluk Fuarı Yutav'98'e katıldı. Türk tavukçuluk sektörünü biraraya getiren tek fuar olma özelliğini taşıyan Yutav'98'de İzocam standında Foamboard ve bir yüzü Alufolyo kaplı camyünü şilte uygulamalı kümes çatıları ile kümes duvarlarına yönelik gabzeton ve tuğla arası sandviç camyünü levha örnekleri sergilendi. Tavuk kümeslerindeki yalıtımın, yem tüketimi ve yumurta verimine katkısı çok fazla olup, İzocam Foamboard veya camyünü kullanılarak yalıtılmış kümesler tercih edilmektedir Mevcut ve Yeni Binalarda lsı Kayıplarının Önlenmesinde Dikkat Edilecek Hususlar kitabını dergimizden ücretsiz olarak temin edebilirsiniz.

sektörel haberler ____________ _ EgKe alibrasyon veMetroloji Eğitim Merkezi Açıldı Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubelerinin birlikte kuruluşunu tamamladıkları Ege Kalibrasyon ve Metroloji Eğitim Merkezi 27 Mayıs 1998 tarihinde açıldı. Ege Bölgesinde, sanayinin büyük ihtiyaç duyduğu kalibrasyon ve metroloji eğitim hizmeti Makina Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubeleri ortak girişimi ile oluturulan Ege Kalibrasyon ve Metroloji Eğitim Merkezi tarafından verilecek. Ulusal izlenebilirlik zinciri içinde akredite olmuş bir laboratuvar ve bu alanda çalışacak uzman elemanları yetiştirmek üzere bir eğitim merkezi olarak yaşama geçirilen proje, bu alanda Makina ve Elektrik Mühendisleri Odalarının ilk çalışması olma özelliği ile de ayrı bir önem taşıyor. Merkezden standart olarak kullanılan tüm ekipmanların izlenebilirliği, Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME)'nde gerçekleştirilen kalibrasyonlar aracılığı ile sağlanıyor. Laboratuvarlar ise Türk Kalibrasyon Servisi (TKS) tarafından akre12 dite edilmektedir. Ege Kalibrasyon ve Metroloji Eğitim (EGE KALMEM), Elektrik, Sıcaklık, Basınç, Boyut ve Kütle laboratuvarlarına sahip. Ölçüm odası ortam koşullarında uluslararası standartlar sağlanmıştır. İstek durumunda uzmanlar, yerinde kalibrasyon hizmeti verebilmektedirler. Ayrıca merkez metroloji ve kalibrasyon konularında genel katılıma açık ve başvuru halinde kuruluşlarda eğitimler gerçekleştirilecektir. Kuruluşlarda kalibrasyon hizmeti veren elemanların cihaz başı eğitimleri de verilebilecektir. Eğitimlerin sonunda uygulanan sınavda 70/100 ve üzeri başarı gösteren katılımcılara başarı belgesi verilecektir. Ege Kalibrasyon ve Metroloji Eğitim Merkezi'nin açılışına sanayi ·çevreleri büyük ilgi gösterdi. Yaklaşık 100 sanayi kuruluşundan temsilci ve kalite müdürlerinin katıldığı açılışta MMO İzmir Şube Başkanı Doğan Albayrak ve EMO İzmir Şube Başkanı Doç. Dr. Eyüp Akpınar birer konuşma yaptılar. OdSeeminerleri Hızla DevaEmdiyor Sektöre! eğitime katkıda bulunmak için seferberlik ilan eden Ode bu çerçevede seminerlerine devam ediyor. Emlak Bankası'nın Ataşehir ve Bahçeşehir Uygulama Başmüdürlüklerinde Emlak Bankası'nın kontrolör mühendis ve mimarlarına ve müteahhit firmalara seminer verildi. Ayrıca 25 Haziran'da Mersin'de, 26 Haziran'da da Kahramanmaraş'ta gerçekleşen seminerler çevre illerden de geniş katılımcılar tarafından ilgi ile izlendi. Teknik bilgilerin, uygulamaların ve ürün tanıtımlarının yapıldığı seminerler kokteyl ile sona erdi. izopulnrterguilne Büyük Gelişmeleri Hedefliyor lntergun Europe marka Poliüretan enjeksiyon makinalarının Türkiye temsilciliğini başarıyla yürüten İzopur yetkilileri ve lntergun yetkilileri 7 Temmuz 1998 tarihinde Çamlıbelde Turistik Tesislerinde bir değerlendirme toplantısı yaptılar. 2 yıllık çalışmaların gözden geçirildiği toplantıda, gelecek için çok önemli kararlar alındı. Teknik özellikleri ve uygulama alanının çeşitliliği ile öne çıkan bir yalıtım ürünü olan Poliüretan'ın daha uygun fiyatla kullanımı yaygınlaştırmayı hedefleyen her iki şirketin yetkilileri gelecek için fiyat politikalarını yeniden gözden geçireceklerini ve çok yakın gelecekte lntergun Poliüretan enjeksiyon makinalarını kullanıcıya daha uygun fiyatlar ile sunabileceklerini belirttiler.

yapı sektöründen haberler MarkeilmeWeber & Broutin Ortaklık Anlaşması imzalandı İbrahim Polat Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ege Seramik Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, Markem Marmara Yapı Kimyasalları A.Ş. ile Fransız Weber & Broutin arasındaki ortaklık anlaşması, Weber & Broutin Yönetim Kurulu Başkanı Louis Moynard tarafından törenle imzalandı. Fransızların yapı kimyasalları ve hazır yapı harcı üretimi konusunda dünyaca ünlü firması Weber & Broutin ile İbrahim Polat Holding AŞ.'ye ait Markem Yapı Kimyasalları AŞ. arasındaki işbirliği anlaşması 19 Haziran 1998 tarihinde Polat Renaissance Oteli'nde düzenlenen törenle imzalandı. İbrahim Polat Holding'e bağlı Markem Marmara Yapı Kimyasalları AŞ. ile bir dünya şirketi olan Saint-Gobain'e bağlı Weber & Broutin arasındaki işbirliği görüşmeleri 7 yıl önce başlamıştı. 1998 yılında olgunlaşmaya başlayan Türk-Fransız şirketleri arasındaki işbirliği görüşmeleri, İzmir'de faaliyet gösteren Markem'in % 80 hissesinin Weber & Broutin'e devredilmesi kararıyla kesinlik kazandı. Düzenlenen imza töreninde konuşan İbrahim Polat Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ege Seramik Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, şu açıklamayı yaptı: "Globalleşen dünya ekonomisinde, hak ettiğimiz yeri alabilmek için belirli alanlarda uzmanlaşmamız gerekir. Bu amaçla Grubumuz şirketlerinden Markem ile Weber & Broutin arasında işbirliğini başlatmış bulunuyoruz. Weber & Broutin'e % 80 hissesini devrettiğimiz Markem, yeni ortaklığı sonucu kazanacağı ivme ile Türk İnşaat Sektörü'ne bugüne kadar tanışmadığı yepyeni ürünler sunacaktır. Bu yeni ürünler ile Markem Yetkili Satıcıları, inşaat malzemeleri piyasasında çok daha avantajlı konuma geçeceklerdir" dedi. Dünyanın en büyük 100 sanayi şirketi ve Fransa'nın en büyük 1 O şirketi arasında yer alan Saint-Gobain, kullandığı yüksek teknoloji ile cam, döküm, plastik endüstriyel seramik sektörlerinde üstün ürünler üretiyor. 14 TürYktong'dan Öğrencilere Ödül Türk Ytong Sanayi A.Ş:, üniversitelerimizin mimarlık ve inşaat mühendisliği bölümlerinden derece ile mezun olan başarılı öğrencileri Ytong Gümüş Plaket Başarı Ödülleri ile ödüllendirdi. Öğrencileri motive etmek, başarı yolunda harcadıkları emekleri ödüllendirmek amacı ile 1 O yıldır sürdürülen bu uygulama aynı zamanda üniversite-sanayi işbirliğine katkı sağlamaktadır. Trakya Üniversitesi Mimarlık (19 Haziran 1998), Uludağ Üniversitesi Mimarlık (25 Haziran 1998), O.D.T.Ü. Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği (28 Haziran 1998), Anadolu Üniversitesi Mimarlık (28 Haziran 1998), Osmangazi Üniversitesi Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği (30 Haziran 1998), İ.T.Ü. Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği (03 Temmuz 1998), Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği (03 Temmuz 1998), İstanbul Üniversitesi İnşaat Mühendisliği (08 Temmzu 1998) bölümlerini derece ile bitiren başarılı mezunların ödülleri üniversitelerde düzenlenen mezuniyet törenlerinde sahiplerine verildi.

yapı sektöründen haberler TürYktonTgoplaKmaliYteolunda Lyra Dragos Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen eğitim seminerinden bir görüntü. Türk Ytong Sanayi A.Ş. yöneticileri Toplam Kalite ve ISO 9000 anlayışı çerçevesinde düzenlenen eğitim seminerlerinde bir araya geldiler. Rota Yönetim Hizmetleri A.Ş. tarafından 16-17, 23-24 Mayıs 1998 tarihlerinde "Bütünleştirici Yönetim Grup Çalışması ve 19-20, 26-27 Haziran 1998 tarihlerinde "Kendini tanıma ve Kabul Ettirme" konularında düzenlenen seminerler, Lyra Dragos Sosyal tesislerinde gerçekleştirildi. Yeni yatırımlar ve hızla artan üretim kapasitesi ile Türk Ytong müşterilerine kusursuz hizmet vermek için sürekli kendini yenilemekte, 2000'Ii yıllara toplam kalite bilinci ile hazırlanmaktadır. Cam Tuğla Satış Ağı Oluşturuldu Şişecam, Şişecam Düzcam Grubu'nun ürünü "Cam Tuğla" için satış ağı oluşturulmasında ilk adım Mersin'de gerçekleşen "Lara Cam Tuğla Yetkili Satıcıları Toplantısı"yla atıldı. 22 Cam Tuğla Yetkili Satıcısının katıldığı toplantıda, Şişecam Düzcam Grubu Pazarlama Satış Başkan Yardımcısı Esat Suvarierol açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Yurtiçi ve yurtdışı pazarların değerlendirildiği toplantıda, Cam Tuğla satışlarının durum değerlendirmesi de yapılarak yeni hedefler belirlenmesi konusunda ortak karar alındı. Toplantı sonunda bayiler, Cam Tuğla'nın üretildiği Paşabahçe Cam Sanayi ve Ticaret A.Ş. Mersin Fabrikasını gezerek, üretimden ambalajlamaya kadar tüm aşamaları gözlemleme fırsatı buldular. Şişecam Paşabahçe Fabrikası'nda 19 x 19 x 8 cm. ebatında, DiN ve CEN standartlarına uygun olarak üretilen Camtaş Düzcam Pazarlama A.Ş. tarafından piyasaya sunulan Cam Tuğla, satış ağını oluşturan Şişecam Cam Tuğla Yetkili Satıcıları aracılığıyla, tüketicilere ulaştırılıyor. LameCkasmO'alan TaleAprtarak DevaEmdiyor Şişecam güvencesiyle üretilen ve darbelere karşı dayanıklılığı ile özellikle güvenlik amaçlı kullanılan Lameks Cam'a talep, tanıtım kampanyaları sonrası, artarak devam ediyor. Şişecam bünyesinde kurulan ücretsiz danışma hattına yapılan başvurulara göre, tüketiciler, villa apartman girişleri, kapıları ve ev içi mekanlarda Lameks Cam'a yoğun talep gösteriyor. Ayrıca Lameks Cam için yetkili satıcılık başvuruları her geçen gün artıyor. Villa inşaatları, asansör camlaması, aydınlatma armatürleri ve laboratuvarlar gibi farklı sektörlerden de Lameks Cam'a yoğun bir ilgi var. Şişecam yetkili satıcıları aracılığıyla iletilen lameks Cam taleplerinin bir kısmı anında siparişe dönüşürken, bir kısmı da, proje safhasında olması sebebiyle ileriye dönük talep olarak alınıyor. Normal cam görüntüsüne sahip olmasına karşın Lameks Cam, darbelere geçit vermiyor ve bileşiminde yer alan özel şeffaf bağlayıcı tabaka sayesinde kırılması durumunda bile dağılmıyor. 17

yalıtıyorum _____ _ Ses Yalıtımına Doğru Yaklaşım Prof.Dr. Şazi SİREL YFUYönetim Kurulu Başkanı Konuya bir karışıklığı gidermeye çalışarak girmek isabetli olacaktır: Sesin soğurulması, yani başka tür bir enerjiye dönüştürülmesi ile bir mekandan başka bir mekana geçişinin azaltılması yani bu geçişin bir oranda durdurulması, bir biri ile hiç ilgisi olmayan iki ayrı olaydır. Bu iki ayrı olay ile ilgili önlemler için yapılan hesaplar, kullanılan birimler ve amaca uygun yapı gereçleri de birbirlerinden önemli ölçüde farklıdır. Genelde ses enerjisinin soğurulmasında da konuya yetersiz yaklaşımlar oldukça yaygındır. Ses yutucu ya da ses emici olarak nitelendirilen ve "akustik malzeme" adı altında piyasaya sürülen malzemelerin pek çoğu yalnızca yüksek frekansları yani ince sesleri soğurmaktadır. Oysa ince sesler zaten havada büyük oranda soğurulur. Önemli olan alçak frekansların yani kalın seslerin azaltılmasıdır. Bu da gözenekli gereçlerle, değil, kontrplak, sunta, MDF, cam vb. titreşebilen levhalarla yapılabilir. Doğaldır ki alınacak tüm önlemler ciddi hesaplara dayandırılmalıdır. Bu yapılmazsa boşuna para harcanmış olur. Akustik konuların, boşuna para harcamaya en elverişli konular arasında bulunduğu unutulmamalıdır. Bir kez daha yinelemek gerekir ki, sesin soğurulması, iç mekan akustiğinde ele alınması gereken bir konu olup, sesin bir cidarı, bir duvarı, bir bölmeyi geçmesinin azaltılması ile ilgisi yoktur. Bu geçişi azaltan, yani bir oranda durduran, aradaki bölmenin kütlesi, yani pratikte bu bölmenin m2 ağırlıdır. Geçen ses, genelde bu ağırlığın ondalık logaritması ile azalır. Yapı akustiği, yani iç mekan akustiği ve gürültü denetimi ile ilgili konular böyle üç beş satırla açıklanabilecek türden değildir. Bu konularda istenen sonucun minimum harcama ile elde edilebilmesi, doğru bir yaklaşımı, kapsamlı bir etüdü ve titiz ölçme ve hesapları gerektirir. Bu yapılmaz da basit reçetelerle yola çıkılırsa bir yanda mahcubiyet, öte yanda boşuna harcanmış para -her ne kadar çoğu kez açıklanmasa bile- kaçınılmaz olur. Kuruluşumuzun bu konularda yayımlanmış pek çok yazısı vardır. Bu yazılar sağlam kuramsal bilgilere ve otuz yılı aşkın uygulama sonuçlarına dayanmaktadır. g 21

teknik yazı TemellSeruin Yalıtımında Çimento veKauçuk/Bitüm Esaslı Ürünlerin Kombine Kullanımı CemYELTEN Köster-YES B ir binanın global maliyetinin içinde % 2030 yer tutan bodrum katları, binanın yapımı aşamasında gerekli şekilde yalıtılmadığı takdirde yaşam mekanı olarak kullanılmamaktadır. Ülkemizde yapılan binalarda sıkça yer verilen bodrum katları, önemli bir yaşam ve/veya kullanım alanı teşkil ederler. Bu mekanlar yetersiz veya hatalı su yalıtımı sonucunda su ve rutubet etkisiyle kısa sürede kullanılmaz duruma gelirler. Bu yazıda bodrum katlarının (ve toprak altında kalan benzeri yapıların) dıştan su yalıtımında senelerdir başarısını ispatlamış sistemlerden biri olan ve çimento esaslı-kauçuk/bitüm esaslı su yalıtımı ürünlerinin beraber kullanılmasından oluşan sistemden bahsedeceğiz. Öncelikle bir toprak altı yapısına etki eden su etkilerinden kısaca bahsedelim; Su, yapıya • Nem olarak • Basınçsız su olarak • Basınçlı su olarak Etki edebilir. Çizim 1'de görebileceğimiz üzere yağmur suyu binaya nem, basınçsız su veya basınçlı su olarak etki edebileceği halde temel suyu binaya her zaman basınçlı su olarak etki eder. 24 Kaba taneli ve geçirgen toprak katmanlarından süzülerek geçen su, nem veya basınçsız su olarak etki ettiği halde geçirimsiz bir tabakaya rastlayarak binaya doğru yönelen ve burada biriken su basınçlı su olarak etki etmeye başlar. Bu örnekler fazlalaştırılabildiği halde burada ulaşmaya çalıştığım nokta, çizim 1'de şematize edilmiş bir toprak katmanının ve buna bağlı olarak yağmur/toprak altı sularının binaya etkilerinin anlaşılmasıdır. Pek çok su yalıtımı sisteminde olduğu gibi burada da zamanında yapılmamış veya yanlış yapılmış bir su yalıtımı daha sonra hem beraberinde pek çok zarar getirecek hem de tamiri veya yenilenmesi yapılması gereken ilk yatırımın katlarca üzerinde olacaktır. En ileri noktalarda bu zarn.rların tamiri konvensiyonel sistemler ile mümkün 1 Katman 1 suyu 1 1 1 1 dır. Bu katman hem yapıya derinlemesine kristalize olarak betonu geçirimsiz hale getirecektir hem de daha sonra üzerine uygulanacak kauçuk/bitüm esaslı ürüne ideal bir alt yapı hazırlayacaktır. Aynı zamanda negatif taraftan gelmesi muhtemel su basıncı bu katman tarafından durdurularak esnek bir yalıtım katmanı oluşturan ve her esnek yalıtım katmanı gibi negatif taraftan su basıncına karşı dayanımsız olan kauçuk/biı□ o olmayacaktır. l Sugeçirimsiz \\l}!',3 ~rak katmanı J&\t'#L..-~. İlk katman olarak kristalize olma özelliğine sahip ve buna bağlı olarak negatif taraftan su basıncına karşı dayanımlı olan bir çimento esaslı su ya- ~----------------' lıtımı ürünü kullanılmalıÇizim 1. Doğu şekilde detaylandırılmış bir temel ve temelin su yalıtımı katmanları.

teknik yazı Çizim 2. Bir beton yapı elamanı üzerine uygulanmış çimento esaslı kristalize su yalıtım katmanı ve kauçuk-bitüm esaslı su yalıtım katmanı şematize edilmiştir. tüm katmanının bu suyun etkisi ile duvardan atılmasını engelleyecektir. Çimento esaslı yalıtım katmanı esnak olacak şekilde modifiye edilmişse 0,4 mm'ye kadar olan çatlakları da karşılayabilecektir. İkinci katman olarak kauçuk/bitüm esaslı olan ve sürülerek uygulanan bir yalıtım ürünü kullanılmalıdır. Bu tip ürünler yüksek elastikiyetlerinin yanı sıra detay yüzeylere kolaylıkla ve eksiz olarak uygulanabilirler. Uygulamasırasında özel aletler gerektirmemesi bu gibi dar yerlerde çalışma esnasında büyük rahatlık getirmektedir. Metal ve PVC gibi malzemelere kuvvetle yapışması sayesinde binaya giren veya çıkan kanal/boru/kablo ve benzerleri ile beton yüzeyler arasında daha sonra sorun oluşturabilecek detayların kalıcı ve kolay şekilde çözülmesine olanak tanır. Agresif temel sularına ve bakterilerine olan dayanımı uzun ömürlü bir yalıtım sağlamasına sebep olur. azarlama derginiz" ~ "ısı sektörünün dergisi" Çizim 2'de bu şekilde uygulanmış bir sistemin kesit detayı görülmektedir. Her türlü su yalıtımı uygulamasında geçerli olduğu gibi özellikle bu tip uygulamalarda binanın su yalıtımının yapılması diğer detayların gereksiz veya geçersiz olduğu anlamına gelmez. Doğru detaylandırılmış bir su drenajı sistemi, yalıtım katmanın dolgu esnasında zedelenmesini engelleyecek bir koruyucu katmanın oluşturulması, drenaj kanallarının tıkanmasını engelleyecek filtrasyon tabakasının doğru detaylandırılması ve benzeri detaylandırılmalar dikkatle yapılmalıdır. Bu şekilde doğru detaylandırılmış ve doğru malzemeler seçilerek doğru uygulanmış bir su yalıtımı uzun seneler boyunca binanın bodrum katını su ve suyun zararlarına karşı koruyacaktır. g "sizin derginiz" 25

teknik tanıtım StuSctonDeuvSaristemi S tuc Stone baştan sona bir duvar sistemidir. Stuc Stone duvar sistemi özellikle siteler, yazlıklar, villalar ve diğer bütün prestij binalar için çekici ve ekonomik duvar sistemidir. Ayrıca prefabrik bina sistemlerinde de kullanılmaya elverişlidir. Büyük yüzeyler Stuc Stone duvar sistemi ile hızlı, hoş, uzun süre dayanıklı ve her şeyden önemlisi kazançlı bir şekilde tamamlanabilir. Stuc Stone duvar sistemi dayanıklıdır. Geleneksel tuğla duvar örme işinden daha kolaydır. Dayanıklı, sert ve güçlü bir yapıya, aynı zamanda oldukça değişik renk zenginliğine dekoratif özelliklere sahiptir ve fevkalade yaratıcıdır. Modern pastel tonlardan tutun değişik tuğla duvar örme şekillerine kadar sayısız çeşitliliklerde tedarik edilebilir. StucStone: İç ve dış cephelerde Stuc Stone duvar sistemi iç ve dış cephe uygulamalarında kullanılabilir. Bu modern sıva işi için herhangi bir sınırlama yoktur. Bu sistemin uygulandığı yüzeyi herhangi bir tuğla duvar örülmüş yüzeyden ayırt edemezsiniz. Dekoratif tuğla ile örülmüş bir yüzey olarak görür ve öyle hissedersiniz. Stuc Stone duvar sistemi sıvacı tarafından çok kolay ve seri bir şekilde yapılabilir. Sıvacı ustası zamanından önce bu mükemmel sistemi yüzeylere tatbik edebilir. üstelik bunu müşterisine karşı çok az bir sıkıntı vererek uygulayabilir. Mükemmel bitişler Köşeler, kenarlar, yu0 varlak pencere ve kapılardaki zor bitim noktaları, işi zorlaştıran aralıklar ya da merdiven boşluklarındaki kırma işlemi gerektiren yerler· Stuc Stone duvar sisteminin hatasız bitişleri ile her zaman garanti altındadır. Bu sistem ile sonuç her zaman mükemmeldir. Restorasyoyna da yenibina Eskimiş ya da modası geçmiş, görünüm • açısından hiç de iyi ( olmayan iç ve dış cephelerdeki duvarlar Stuc Stone duvar sisteminin tabakası altında gözde kaybolur. Tabii ki binanın yapı karakterlerinin korunması şartıyla. diğer bütün malzemeler size sadece yarım çözümler sunabilir. Ancak Stuc Stone duvar sistemi size her zaman için tam ve güvenilir çözümler sağlar. Stuc Stone duvar sistemi diğer duvar örme işlerinden çok daha ucuzdur. Binalarınızın iç ve dış cephelerini yeniler ve bunun yanında yeni bir çehre kazandırır. StucStoneduvarsisteminin uygulanması • Duvar kirli ve pis olmamalıdır. Serbest ince tabakalar, parçalar ve benzeri şeyler bulunmalıdır. Alt tabakanın mümkün olabildiğince temiz ve sağlam olması Stuc Stone duvar sisteminin yüzeye daha fazla yapışmasını sağlayacaktır. • Özel malzemelerden imal edilmiş ve yine özel malzeme ile renklendirilmiş Stuc Stone duvar sisteminin malzemesi yaklaşık olarak 0,5 cm. kalınlığında yüzey üzerine sıvanır. Bu kalınlığı sıvacı dış görünüş itibari ile kendi ayarlar. • Özel bir alet yardımı ile derzler oluşturulur. • Oluşan bu derz çizgileri arasındaki malzeme 27

teknik tanıtım ______________ _ uzaklaştırılır. Daha sonra bir tuğla boyu (20 cm.) dikkate alınarak dikine derzler sıvacı tarafından oluşturularak derz açma işlemi tamamlanır. • Eğer daha canlı bir etki oluşturulmak istenirse bazı taşların üzerine renk verilebilir. Bu renk verici boya malzemesi, Stuc Stone duvar sisteminin malzemesinin imalatında kullanılan boyanın aynısıdır. Bu boya iç ve dış cephelerde kullanıldığından kesinlikle silinmez, solmaz, kalıcıdır. • Çimentodan imal edilen özel malzemesi ile bütün derzler doldurulur. • Bütün bu işlemlerin sonucu mükemmel bir sistem olan Stuc Stone duvar sisteminin görüntüsüdür. Stuc Stone duvar sistemi hemen hemen bütün alt tabakalara uygulanabilir. Ancak bu yüzeylerin kuru, iyi ve özenle temizlenmiş olması şarttır. Stuc Stone duvar sisteminin malzemesinin bünyesindeki temel maddeler değişik türlerdeki çakıl ve kum, renklendirici madde, koyulaştırıcı madde, bunlardan başka da bu sistemin yaratıcısının sınırlarından oluşmuştur. Stucstoneduvarsisteminin tatbikat alanları İç mekanlar: Mutfaklar, şömineler, salonlar, oda duvarları, merdiven boşlukları, restorantlarda, showroomlarda, resepsiyon alanlarında, toplantı salonlarında ve bütün restorasyon işlerinde. Dış mekanlar: Garajlar, binaların dış yüzeyleri ve komple bina, apartmanlarda ve halka açık bütün yerlerde ve bunların restorasyon işlerinde. StucStone uygulanması - Dış darbelere karşı dayanıklılığı et kalınlığı göz önüne alındığında tuğla ile eş değerdedir. 28 - Su sızdırmaz. -Sert rüzgarlara karşı dayanıklıdır. Kırılma, çatlama olmaz. - Stuc Stone duvar sisteminin uygulanacağı yüzeylerin oldukça kuru, temizlenmiş, yağsız ve hareketden arındırılmış olması gerekir. +5 C'nin altında Stuc Stone duvar sistemi uygulanamaz. Uygulama esnasında yağmura ve şiddetli güneşe karşı korunmalıdır. Eğer böyle ortamlarda uygulama yapılırsa yüzeye tam yapışmama ve yüzey üzerinde çatlamalar olabilir. - Stuc Stone duvar sistemi uygulandıktan 1 gün sonra yeterince sertleşmektedir. Ancak tam olarak sertleşmesi için gereken süre ise 1 aydır. Tabii ki bu süre uygulamanın yapıldığı ortamın nemlilik oranına ve hava şartlarına göre değişmektedir. Uygulama yapıldıktan sonra geçen 1 gün sonraki sertlikte dağılma, yapışma gibi problem yaşanmaz. Yaklaşık olarak istenen her tondaki rengi Stuc Stone duvar sisteminde görebilirsiniz. Pastel tonlardan klasik tonlara kadar onlarca rengi bu sistemde elde etmek mümkündür. Stuc Stone duvar sistemini uygulatmak isteyen kişi dilediği rengi örnek olarak gösterirse bu renkteki Stuc Stone kendisine teslim edilir. Stuc Stone renkleri zaman içerisinde kesinlikle solmaz, kaybolmaz. - Stuc Stone, çakıl, kum renklendirici madde ve koyulaştırıcı maddelerden oluşmuştur. Bünyesinde oran olarak ise % 95 mineral maddeler % 5 ise koyulaştırıcı maddeler bulunmaktadır. - Yanmaya karşı dayanıklıdır. StucStoneuygulama sırası Stuc Stone'nin uygulamasına ilişkin aşağıdaki detayların göz önünde bulundurulması gerekir. 1. Yapıştırıcı özelliğe sahip olan astar (voorstrijkmiddel) içerisine en fazla % 25 oranında su katıp malzemeyi inceltebilirsiniz. Burada önemli olan şey katılan su ile malzemeyi çalıştırabilmenizdir. 2. Bu astar le ~ 40 m2 alanı kapatabilirsiniz. Ancak 10-15 m2 alana sürerek işlem sırası takip edilmelidir. Yani en fazla (maksimal) 1015 m2 alana sürüp bir miktar kurumasını beklemelisiniz. Malzeme ne tamamen kurumalıdır ne de sürdükten sonra direkt olarak Stuc Stone sıvası uygulanmalıdır. Bulunduğunuz yerin iklim şartlarına uyarak hafifçe kurumasını bekleyiniz. Yani elinizi üzerine sürdüğünüzde yapıştığını hissetmelisiniz. Daha sonra Stuc Stone sıvası bu astar üzerine uygulanabilir. 3. Stuc Stone kovalarının içerisine her biri için 200 gr kadar seramik yapıştırıcısı katılacaktır. Üzerinde Cera yazan kovalar seramik yapıştırıcıdır. Daha sonra malzeme iyice karıştırılacaktır. Sıva halini alana kadar (çalışabilecek özellikte) üzerine bir miktar su katılıp iyice karıştırılmalıdır. Kapatılacak olan yüzeyin büyüklüğüne göre 5-7 kova büyük bir harç kabında karıştırılıp (miktarınca su+5-7 kova için gerekli Cera) kullanabilirsiniz. Yani kovaları birer birer kullanmayabilirsiniz. 4. Stuc Stone sıvası yüzeye tatbik edildikten sonra oluşturulmak istenen derzler sıvama işleminden hemen sonra oluşturulmaktadır. Oluşturulan bu derzler ancak malzeme tamamen kuruduktan ve sertleştikten sonra doldurma işlemi yapılmalıdır. Hollanda hava şartlarına göre bu zaman 24 saattir. İklim şartları malzemenin kuruma ve sertleşme zamanını belirlemektedir. Siz bunu kendiniz belirleyip derz doldurma işlemini yapabilirsiniz. Detaylı bilgi için; Gitaş Ltd. Tel: 0212. 229 06 35 0216. 413 90 37 1

firma tanıtımı izosaMnühendislik inşaaı TaahhvüeTlicL.ld. Şii. 1 1 zosan Mühendislik İnşaat Taahhüt ve Ticaret Ltd. Şti. 1989 yılında, yalıtım konusunda hizmet vermek ve yalıtım malzemeleri üretimi amacıyla kurulmuştur. Ana faaliyet konuları; yalıtım konusunda uygulama, yalıtım malzemeleri üretimi, muhtelif yalıtım ve inşaat malzemelerinin distribütörlüğünü ve bayiliğini yapmaktır. Yalıtım konusunda danışmanlık hizmetleri de faaliyet konusuna girmektedir. Şirketin kurucu ve yöneticisi İsmail Gündüz Çevik'tir. İsmail Gündüz Çevik 1952 İstanbul doğumlu olmakla birlikte, ilk, orta, lise ve yüksek öğrenimini Ankara'da tamamlamıştır. Kariyeri içerisinde Layne Bowler'de yöneticilik, çeşitli sanayi kuruluşlarında kuruculuk ve yöneticilik yapmıştır. 1987 yılından bu yana serbest çalışmakta olup, inşaat sektöründe hizmet veren; İzosan İzolasyon Ltd. Şti., İfa Ltd. Şti., İzo Kristal Ltd. Şti., İzosan Mühendislik Ltd. Şti. 'nin de kurucuları arasında yer almıştır. Halen yalıtım hizmetleri ve yalıtım malzemeleri üretimi ile iştigal etmektedir. Yalıtım konusu, Türkiye'de henüz tam anlamı ile anlaşılamamış bir konu olmakla birlikte, genel anlamı ile yapıların istenmeyen faktörlerden (su, ısı, ses) arındırılması işlemidir. Türkiye'de yalıtım konusu halen ihmal edilmekte olan alanlardan bir tanesidir. Kanımızca, ihmal edilmesinin en büyük nedenlerinden birisi yapılan yalıtım çalışmasının toprağın altında kalması, nedeni ile, kullanıcının gözle görebileceği nesnel sonuçlarının yokmuş gibi görünmesidir. İnsanlarımız, bodrum ve garajları Yerebatan Sarayı veya doğal bir sarnıç haline gelinceye kadar su yalıtımı konusunu akıllarına bile getirmemektedirler. Oysa, bir bina barınma için ne kadar gerekli ise, bu binanın kullanılabilirliği ve sağlayacağı tasarruf da o derece yalıtıma bağlıdır. Buna ek olarak, yapılan yalıtımın, binanın ömrünü artırıcı faktörlerden biri olduğu açıklıkla bilinmektedir. Bu sektöre birinci katkımız; yalıtım konusunun doğru yerde, doğru zaman ve doğru şekilde yapılabileceğini İzosan Mühendislik İnşaat Taahhüt ve Ticaret Ltd. Şti. aracılığı ile kanıtlamış olmamızdır. İkinci katkı ve yeniliğimiz ise hiç kimse AR-GE çalışması ile uğraşmaz ve fibrocam, asfalt, jüt vb. ve kullanımı zor, bunun yanında garantisi olmayan malzemelerle uğraşırken, bizim AR-GE çalışmalarının maliyet ve zorluğuna katlanarak yüksek teknoloji ürünü, betonu kristal ize eden, çimento bazlı su yalıtım malzemelerinin bayiliğini Avrupa'dan almamız ve bu tip malzemelerin Türkiye'de de üretilebileceğini, İzokristal, Kapilerin, Tie-Rod, Pozzolana gibi malzemeleri üreterek ispatlamış olmamızdır. İzosan Mühendislik İnşaat Taahhüt ve Ticaret Ltd. Şti. 4500 m2 kapalı alanı olan fabrikasında, bayi sistemi ile Türkiye pazarına ve dış pazarlara yönelik Kapilerin üretimini sürdürmekte olup, çimento bazlı esnek su yalıtım malzemesi deneme üretimleri yüzde yüz başarıya ulaşmış ve piyasaya sunulmaya hazır hale getirilmiştir. Kapilerin, tarafımızdan, tescilli marka altında üretilen, çimento bazlı bir yalıtım malzemesidir. Temel özellikleri; - Negatif ve pozitif olarak uygulanabilmesi. - Betonun içerisindeki kılcal damar ve çatlaklarda ilerleyerek kristalize olması ve suyun geçişini engellemesi. - Aderans probleminin olmayışı. - Özellikle ıslak zemine uygulanışı. - Ek yerinin olmayışı. - Diğer malzemelerle mukayese götürmez şekilde ucuz oluşu. - Uygulama çabukluğu ve rahatlığı nedeni ile maliyetsiz oluşudur. Kapilerinin referansı; bugüne kadar firmamız ve bayilerimiz tarafından Kapilerin ile yapılmış olan binlerce metrekare yalıtım işidir. g 29

•• •• urun tanıtımı ODE'dSenkYizenüirün ReflektePolietilen ısı ve DarbeSes Yalıtım MalzemesiODEREFLEX: D oğru detay ve kalınlıkta uygulandığında yoğuşmayı önler, ısıl konforu sağlar. Döşemede kullanılması halinde darbe sesi yalıtımı yapar. Esnekliği ve hafifliği sayesinde kolayca kesilip, şekil verilebilir. Elastikliği sayesinde ısı köprüleri oluşturmadan uygulanabilir. Kapiler değildir, bünyesine su almaz, zaman içerisinde özelliklerini kaybetmez. Uygulanması Montajda; agraflama tabancası, falçata veya makas, alçı bazlı yapıştırıcı ve çıtalar yeterlidir. 30 Ode Reflex'in montajında her iki yüzey ile duvar kaplama arasında en az 10 mm boşluk olmalıdır. Duvara montajda önce çıtalar sabitlenir, Ode Reflex agrafla çıtalara gergince tutturularak üzerine tekrar çıtalar yerleştirilir. Ruloların ek yerlerinin ısı ve ses köprüsü oluşturmaması için alüminyum folyo bant ile yapıştırılması gereklidir. GürültüSeviyesini AzaltanAkustikveSes Yalıtım Sistemleri Ses yutucu ve ses yalıtım malzemeleri, titreşim sönümleyici ve kompozit malzemeleri ile; Hafif, esnek, kolayca uygulanabilen, dekoratif ve ekonomik çözümler sunan, gürültü seviyesini azaltan, akustik ve ses yalıtım sistemleridir. Günümüzde; psikolojik ve fizyolojik bozuklukları kabul edilen gürültünün önlenebilmesi için çok çeşitli malzemeler kullanılmaktadır. Ancak en genel olarak; - Vibrasyon sönümleyici malzemeler - Ses yutucu malzemeler, Ses yalıtım malzemeleri Kompozit malzemeler (iki veya üçünün birleşimi) kullanılmaktadır. Non-WovePnolyester KeçeODESANTEX: Ayırıcı tabaka: Karayolları, otoyol, köprü, viyadük, havaalanı, spor salonları. Takviye: Karayolları, otoyol, köprü, viyadük, havaalanları, spor salonları, zayıf zeminler. Koruma: Çöp atma sahası, tünel, yeraltı tesisleri, metro. Filtre: Ziraat alanları, teras çatı. Drenaj: Ziraat alanları, teras çatı, gibi farklı amaçlarla kullanılabilen, çeşitli sentetiklerden üretilen, geçirgen örtülerdir.

ürün tanıtımı _______________ _ Klima ve Havalandırma Kanallarının Flanşlı Birleştirme Sistemi: ODEDUCTMATE Mükemmel tasarımlı profil ve köşe parçaları ile klima ve havalandırma kanallarının montajında işçilik ve zamandan büyük tasarruf sağlar. Conta, cleat ve mastiği ile klima ve havalandırma kanallarında, mükemmel sızdırmazlık de-. ğerleri sağlar. Titreşim ve Darbe Kontrolü: ODECHRISTIE& GREV Makinaların montaj ve temel kaide maliyetini azaltan, makinaların yorulma süresini azaltıp, verimli olmasını sağlayan, yüzer döşeme sistemleri ile yapılarda kullanılabilen, 5-7250 Kg gibi bir aralıkta yük taşıyabilen, 4-50 mm arasında çökme yapabilen komple "Titreşim ve Darbe Ses Yalıtım" sistemleridir. Titreşim ve Darbe Kontrolü, Genleşme Derz Malzemeleri:ODEISL 2,3 -550 Kg gibi geniş bir aralıkta yük taşıyan, 4-50 mm arasında çökme yapabilen, ekonomik ve optimum çözümler sağlayan "Titreşim ve Darbe Kontrol Sistemleri" ile her türlü Genleşme Derzlerine "Komple Çözüm Sistemleri"dir. Hacim Akustiğinde Mineral YünsüÇz özümler: ODEILLBRUCK Mükemmel ses yutuculuğuna ve ısı yalıtım özelliğine sahip, dekoratif ve çeşitli renklerde temin edilebilen, hafifliği ve esnekliği sayesinde kolayca uygulanabilen, BS 476'ya göre "Class O" yangın dayanımlı, mineral yünsüz, melamin köpükten imal akustik çözümler. PolimerBitümlüSu Yalıtım Membranları: ODEMEMBRAN Dış etkenlerden olumsuz etkilenmemesi, kullanıldığı yapının ömrü boyunca özelliklerini koruması, düz-eğimli-metal çatılarla; temel, garaj ve otopark gibi çok çeşitli alanlarda kullanılabilmesi, kolayca uygulanabilmesi, ekonomik ve optimum olması ile su yalıtımına kesin çözümdür. Kullanım alanları 1. Gezilmeyen teras çatı. 2. Gezilen teras çatı 3. Bahçe teras çatı 4. Hafif metal çatı 5. İçten temel yalıtımı g 31

bilimsel makale Villalarda ısı, SesS, u, Yalıtım Sorunları veÇözümleri Yrd.Doç.Dr.NilüferAKINCITÜRK Uludağ Üniversitesi Mimarlık-Mühendislik Fakültesi Mimarlık Bölümü Özet Türkiye'de yalıtım konusunun yıllardan beri ihtimal edilmesinin bedeli çok !3-ğır ödenmektedir. Yalıtımsızlık, hem ülke ekonomisine, hem de hava kirliliğini arttırdığı için çevre ve insan sağlığına büyük zarar vermektedir. Yalıtım konusu gelişmiş ülkeler örnek alınarak, öznel ve lüks bir kullanıcı isteği olarak değil, nesnel ve gerekli bir yapısal gereklilik olarak ele alınıp değerlendirilmelidir. En küçük vatandaş örneğinden başlayarak büyük ölçekte inşaat yapan, kurum, kuruluş ve müteahhitlerin, inşaat maliyetinin bir bölümünü oluşturacak yatırım harcamalarından kaçınmamaları için bilgilendirilmelidir. Bu konuda mesleğini icra eden mimarlar, yalıtım gerekliliğini projelerine her konu ve noktada detaylara yansıtarak dile kaleme ve tasarıma yapı ve uygulamaya getirmelidirler. Eğitim kurumlarında konu ile ilgili mesleklerde bir yapının oluşturul32 masına bilimsel yaklaşırken; yapı, yapı fiziği ve yapı malzeme bütünlüğünde yalıtımın neden, nerede, nasıl ve hangi malzemelerle olması gerektiğini öğretim aşamasında aktarılmalıdır. Son yıllarda Türkiye'de yalıtımın önemi; tanıtımları ve uygulamalarıyla daha iyi anlaşılabilmektedir. Özellikle ısı yalıtım konusunda faaliyet gösteren firmaların, yıllardır sürdürdüğü tanıtım çalışmaları, beraberinde çok önemli konular olan su ve ses yalıtımının da gelişmesini sağlamaktadır. lsı yalıtımının önemini vurgulayacak bir örnekleme yapılırsa; Türkiye'de 4 iklim kuşağı için 100 m2'lik çatı alanı olan bir yapıda, bir ısıtma sezonunda yalıtım türü ve kalınlığına, bağlı olarak 17910 kg linyit kömürü veya 4555 it fueloil'e kadar tasarruf edilebilir. Olay bunun yanı sıra çevre kirliliğine karşı önlemde de çok etkindir. 8578 kp COiden, 56488 kg COinin ve 823 kg. S02"ye kadar havaya atılmasını önleyen değerlere varan sonuçlarla yalıtımın önemi vurgulanır ve yadsınamayacak değerlere çıkar. Bu bağlamda her yapıda değişik çözümlerle de alınabilecek yalıtım konusunu villalarda özelleştirmek için gerekli incelemeler, oluşabilecek hasarlar, alınabilecek önlemleri ile detaylıca açıklayabiliriz. Villalar günümüz insanının bir özlemi, bir arayışı bir anlamda kentten doğaya bir kaçışı, şehirleşmeye bir karşıt hareketi şeklinde bir yaşam seçeneği olmuştur. Bağımsız ısıtmalı, ayrık düzen, bitişik düzen veya ikiz evlerde karşılaşılan, ısı, ses ve su yalıtım sorunları ve bunların çözümleri günümüzde önemli konularından birisidir. Temelinden başlayarak, çatı arasına kadar kesinlikle gerekli olan yalıtımlara ihtiyacı olan bu yapı tiplerinde bu yalıtımlara sahip olmayanların uzun süreli kullanımında ortaya çıkan yapı hasarları görüldükçe insanlar bu işin gerekliliğine daha da inanmaktadırlar. Çünkü yapım tamamlandıktan sonra, geri dönüşü bazı noktalarda yoktur veya sonradan doğru

RkJQdWJsaXNoZXIy MTcyMTY=