16 Haziran 2020 | HABERLER 191. Sayı (Mayıs - Haziran 2020) | 2.820 kez okundu |
Yalıtım sektörünün çatı kuruluÅŸu Ä°ZODER’in 27’nci kuruluÅŸ yıldönümünde bir açıklama yapan Ä°ZODER Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Levent Gökçe, “Isı, su, ses ve yangın yalıtımı gibi dört hayati konuyu ele alan bir çatı kuruluÅŸ olarak 27 yıl önce çıktığımız yolculuÄŸumuzu, sektörümüzde standartları oluÅŸturmak ve ülke genelinde yalıtım bilincini yaygınlaÅŸtırmak amacıyla güçlenerek sürdürüyoruz” dedi.
Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları DerneÄŸi Ä°ZODER’in kurulduÄŸu günden itibaren topluma yalıtımın faydalarını anlatmayı hedeflediÄŸini belirten Levent Gökçe, “Isı yalıtımı uygulamalarının zorunlu hale getirildiÄŸi 8 Mayıs 2000 tarihli Binalarda Isı Yalıtımı YönetmeliÄŸinden, 1 Haziran 2018 yılında yürürlüÄŸe giren ve ülkemizde büyük eksiklik olan ‘Binalarda Su Yalıtımı YönetmeliÄŸi’ ile ‘Binaların Gürültüye Karşı Korunması YönetmeliÄŸi’ne kadar tüm yalıtım branÅŸları ile ilgili mevzuatların hazırlanması ve oluÅŸturulmasına doÄŸrudan katkı saÄŸladık, bundan sonra da saÄŸlamayı sürdüreceÄŸiz” diye konuÅŸtu.
IZODER-Baskani-Levent-GokceMevzuat oluÅŸturmanın Ä°ZODER’in misyon ve vizyonundaki hedeflere ulaşılmasında tek başına yeterli olmadığını belirten Levent Gökçe, “Yalıtımla ilgili kamu ve özel sektörde görev alan profesyonellere, geleceÄŸin tasarımcısı ve karar vericisi konumuna gelecek öÄŸrencilere ve yalıtım yaptırmayı düÅŸünen vatandaÅŸlarımıza yönelik eÄŸitim ve bilinçlendirme çalışmalarını yürütmeye devam edeceÄŸiz” dedi.
Güvenli ve saÄŸlıklı yapılara kavuÅŸmak için tüm yalıtım branÅŸlarının, yönetmelik ve standartlara uygun bir ÅŸekilde Türkiye genelinde binalara uygulanması gerektiÄŸini vurgulayan Levent Gökçe, Ä°ZODER’in halen sürdürmesi gereken önemli faaliyetler olduÄŸunu belirterek öncelikli çalışmalarını ÅŸöyle sıraladı: “Tüm yalıtım branÅŸlarına yönelik sektörümüzü direkt etkileyen yönetmelikler konusunda yakın dönemde önemli adımlar attık. Ancak enerji verimliliÄŸi açısından Türkiye’nin geleceÄŸi için stratejik öneme sahip olan ısı yalıtımı ile ilgili mevzuatları geliÅŸtirerek yeni adımlar atmamız gerekli. Bugün geliÅŸmiÅŸ ülkeler sıfır enerjili konutlar, pasif evler gibi konseptlere yönelmiÅŸ durumda. AB’de 2020 yılının sonundan itibaren yeni yapılacak binaların neredeyse sıfır enerjili bina olması ÅŸart koÅŸuluyor. Bazı ülkeler bu uygulamayı baÅŸlattılar bile. Neredeyse sıfır enerjili bina konseptinde yalıtımın önemi çok büyük. Ülkemizde enerji verimliliÄŸi alanında maalesef bu noktadan çok uzaktayız. Ülkemizde yalıtım ile ilgili yasal düzenlemeler henüz AB ülkeleri seviyesinde deÄŸil. Eylem planı çerçevesinde mevzuatların da iyileÅŸtirilmesi, ısı yalıtım kalınlıklarının artırılarak AB seviyesine yükseltilmesi de enerji verimliliÄŸi için çok önemli bir adım olacaktır. Deprem tehlikesi altında bulunan ülkemizde hayati önem taşıyan su yalıtımı ve insanların beden ve ruh saÄŸlığının korunması için gerekli olan ses yalıtımına dair yönetmeliklere dair bilgilendirme yapmak amacıyla Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı ile yaptığımız teknik iÅŸbirliÄŸi protokolü çerçevesinde, 14 farklı ilde 3 bin 678 kiÅŸinin katılımıyla Tüm Yönleriyle Yalıtım Seminerleri gerçekleÅŸtirdik. Bu eÄŸitim ve bilinçlendirme çalışmalarını pandemi sürecinin ardından farklı kesimler için sürdüreceÄŸiz.”
Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’nca açıklanan Kentsel DönüÅŸüm Eylem Planı çerçevesinde yapılacak ısı, su, ses ve yangın yalıtımı uygulamalarıyla enerji verimli, saÄŸlıklı, konforlu, güvenli yapılaÅŸma fırsatının kaçırılmaması gerektiÄŸini belirten Levent Gökçe, yönetmeliklerin tam anlamıyla uygulanmaya baÅŸlanıp denetim mekanizmaları etkili bir ÅŸekilde devreye girdiÄŸinde yalıtım uygulamalarının, vatandaÅŸa, çevreye ve ülke ekonomisine katkısının büyük olacağını vurguladı.
Kentsel dönüÅŸümün dışında kalan 5,6 milyon binanın da yalıtılması gerektiÄŸini ifade eden Levent Gökçe, “Ä°ZODER olarak, tüketicinin alım gücünü desteklemek amacıyla kredisi kampanyasının hayata geçmesini bekliyoruz. Bu çerçevede bir an önce bu kampanyanın hayata geçirilerek ülkemizde ısı yalıtımı seferberliÄŸi baÅŸlatılması gerektiÄŸine inanıyoruz. Ülkemizdeki tüm binaları yalıtımlı hale getirdiÄŸimizde (En az C sınıfı binalar) her yıl 9 milyar dolar tasarruf elde etme potansiyelimiz var” dedi.
Ä°ZODER’in kurulduÄŸu günden itibaren büyümeye devam etiÄŸini belirten Levent Gökçe, sözlerini ÅŸöyle tamamladı: “Ä°ZODER, 2007 yılında kurduÄŸu laboratuvar ile yalıtım ürünlerinin yurt içerisinden deneye tabi tutularak CE iÅŸareti ile pazara arz edilmesine imkan saÄŸladığı gibi sektörün kalite altyapısının güçlendirilmesine destek oldu. Önemli yapısal adımlar atarak sektöre yönelik hizmetlerini çeÅŸitlendirerek devam ettiren Ä°ZODER, üyeleri ve paydaÅŸları ile birlikte Türkiye’de yalıtım ile ilgili yasal düzenlemelere katkıda bulunma ve kamuoyunu yalıtım konusunda bilinçlendirme çalışmalarını aralıksız sürdürmeye devam edecektir.”
R E K L A M